Ρωσία: Καμία «ρωσική εισβολή» στην Ουκρανία δεν υπάρχει και δεν σχεδιάζεται

Στο κείμενο, έκτασης 11 σελίδων, της γραπτής απάντησης που δίνει η Ρωσία στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας, επισημαίνεται ότι όχι μόνο δεν υφίσταται καμία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ούτε σχεδιάζεται.

«Καμία ‘ρωσική εισβολή’ στην Ουκρανία, για την οποία μιλούν από το φθινόπωρο του προηγούμενου

έτους σε επίσημο επίπεδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται, ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί περί "ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση" δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στο κείμενο.

Η Μόσχα στην απάντηση της γράφει ότι «η αναφορά στο πλαίσιο αυτό στις δεσμεύσεις της Ρωσίας ως προς το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 δεν έχει καμία σχέση με την ενδοουκρανική διένεξη και δεν επεκτείνεται στις δεσμεύσεις, που υπήρξαν αποτέλεσμα εσωτερικών παραγόντων», όπως και ότι «η απώλεια της εδαφικής ακεραιότητας από το ουκρανικό κράτος, είναι αποτέλεσμα ενδογενών εξελίξεων».

Απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της Ρωσίας στην αμερικανική απάντηση (στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας) ότι «κατέλαβε την Κριμαία», τονίζοντας ότι «στο 2014 στο Κίεβο έγινε κρατικό πραξικόπημα» και πως το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της δυνητικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα δηλώνει στην απάντηση της ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».

Η Μόσχα προτείνει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία τα εξής βήματα: να αναγκασθεί το Κίεβο να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, να αποσυρθούν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, να μην συμμετέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, και να αποσυρθούν εκτός του ουκρανικού εδάφους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο.

Ρωσία: Εκτός λειτουργίας τέθηκε ο ιστότοπος του υπουργείου Εξωτερικών 

Ο ιστότοπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας τέθηκε εκτός λειτουργίας σήμερα, ανέφερε ένας αξιωματούχος, λίγη ώρα αφότου η Ρωσία παρέδωσε την απάντησή της στις αμερικανικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Το πρακτορείο Tass, επικαλούμενο το υπουργείο, μετέδωσε ότι ο ιστότοπος έπεσε για μία ώρα, για τεχνικούς λόγους.

Ο αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters δεν εξήγησε τους λόγους αυτής της διακοπής λειτουργίας.

 Η Ουκρανία δεν χρειάζεται ξένους στρατιώτες στο έδαφός της για να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία, δηλώνει ο πρόεδρος Ζελένσκι 

Η Ουκρανία «δεν χρειάζεται» ξένους στρατιώτες των Συμμάχων στο έδαφός της για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, η οποία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 άνδρες στα σύνορά της, διαμήνυσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν χρειαζόμαστε στρατιώτες υπό ξένη σημαία στο έδαφός μας. Δεν ζητάμε κάτι τέτοιο, διαφορετικά ολόκληρος ο κόσμος θα αποσταθεροποιήτο», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ιστότοπο RBK-Ukraïna.

«Δεν θέλουμε να δώσουμε άλλη μια αφορμή στη Ρωσία να λέει ότι έχουμε εδώ (ξένες) βάσεις εναντίον των οποίων (οι Ρώσοι) πρέπει να αμυνθούν», πρόσθεσε. «Όμως θέλουμε όλα τα υπόλοιπα», συνέχισε, αναφερόμενος στη στρατιωτική και την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Ουκρανία από τους δυτικούς συμμάχους της.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι ο κίνδυνος μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «πολύ υψηλός» και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί «εντός των επόμενων ημερών».

Διαβάστε επίσης: Ουκρανική κρίση/ΟΗΕ: «Εξαιρετικά επικίνδυνη» η κατάσταση στην Ουκρανία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-TASS

Keywords
Τυχαία Θέματα