Σε ανασύνταξη του περί Προσφύγων Νόμου προβαίνει το Γραφείο Επ. Νομοθεσίας

Οι αιτήσεις ασύλου από το 2015 παρουσιάζουν αύξηση κατά 490%, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, επισημαίνοντας ότι η κύρια δράση του, το τελευταίο διάστημα είναι η ανασύνταξη του περί Προσφύγων Νόμου, γιατί είναι «ένα έργο άκρως σοβαρό και αναγκαίο για την Κυπριακή Δημοκρατία για βελτίωση των διαδικασιών για την καλύτερη αντιμετώπιση και διαχείριση των αιτήσεων ασύλου».

Το νέο νομοθέτημα, σημειώνεται, αποσκοπεί στην

υιοθέτηση ενός σαφούς νομικού πλαισίου, αναβαθμίζοντας τις διοικητικές, δικαστικές αλλά και γενικότερα πρακτικές διαδικασίες που αφορούν τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας.

«Γνώμονάς μας στο έργο αυτό αποτελεί η πραγματική διασφάλιση των δικαιωμάτων των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, όπως αυτά πηγάζουν από το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο, εξασφαλίζοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον της Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι η δράση αυτή συγκαταλέγεται στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού θέματος», προστίθεται.

Όπως αναφέρεται, στον απόηχο της ανείπωτης τραγωδίας στα ανοιχτά της Πύλου, το μήνυμα και η αξία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων καθίστανται ακόμα πιο σημαντικά, καθώς η τραγωδία αυτή απαθανατίζει το καθημερινό δράμα χιλιάδων συνανθρώπων μας που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας την ασφάλεια.

Επιπροσθέτως, αρμοδιότητα του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, άμεσα συνυφασμένη με την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, επισημαίνεται, αποτελεί η ετοιμασία Εθνικών Εκθέσεων, τις οποίες υποχρεούται να υποβάλλει η Δημοκρατία, σύμφωνα με τις επικυρωθείσες Συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συνεπακόλουθη αρμοδιότητα του Γραφείου, προστίθεται, είναι η παρουσίαση και υποστήριξη των εν λόγω Εκθέσεων/Θέσεων της Δημοκρατίας κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον των αρμοδίων οργάνων των Ηνωμένων Εθνών (treaty bodies).

Επί αυτού, αναφέρεται ότι το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας θα εκπροσωπήσει τη Δημοκρατία στην επικείμενη ακροαματική διαδικασία που θα διεξαχθεί στη Γενεύη ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία θα εξεταστεί η 5η Περιοδική Έκθεση για την Εφαρμογή του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR), η οποία θα ασχοληθεί σε σημαντικό βαθμό με θέματα που άπτονται της μεταχείρισης των προσφύγων και των αιτητών ασύλου.

«Παραμένοντας προσηλωμένοι στις αρμοδιότητες του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση των προαναφερθεισών δράσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, προσβλέποντας στην ανάληψη περαιτέρω δράσεων για την αναθεώρηση του δικαίου», σημειώνεται.

Εξάλλου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων με ανακοίνωση της, στέλνει μήνυμα ελπίδας, δύναμης και συμπαράστασης στους απανταχού ξεριζωμένους ανθρώπους αλλά και ειδικά στους Κύπριους πρόσφυγες που για σχεδόν μισό αιώνα στερούνται βασικών ελευθεριών μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή των τόπων απ’ όπου βίαια ξεριζώθηκαν.

«Το δικαίωμα να ζει και να απολαμβάνει ο κάθε άνθρωπος το σπίτι και την περιουσία του σε συνθήκες ειρήνης, ασφαλείας και ελευθερίας αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα κατοχυρωμένο από αναρίθμητες διεθνείς συνθήκες και αποφάσεις. Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων, ως ο δημοκρατικά εκλεγμένος εκπρόσωπος χιλιάδων προσφύγων, παραμένει σταθερή στην επιδίωξη για επίτευξη λύσης που θα αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα, με όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα  όλων των πολιτών της διασφαλισμένα», προστίθεται.

Διαβάστε επίσης: Η ΑΣΔΥΚ καλεί ΥΠΟΙΚ να καταθέσει νομοσχέδιο τηλεργασίας για το Δημόσιο

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα