Σε Τουρκία και κατεχόμενα τιμούν τον γενοκτόνο Μουσταφά Κεμάλ (BINTEO)

Σήμερα στην Τουρκία  σηματοδοτείται η 82η επέτειος του θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που θεωρείται ο ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία ωστόσο θεμελιώθηκε πάνω στους γενοκτονημένους χριστιανικούς λαούς της Μικράς Ασίας και Ανατολίας, Αρμενίους,  Ποντίους και Ασσυροχαλδαίους.

Όπως είναι συνηθισμένο, η  9.05 π.μ. τοπική ώρα οι σειρήνες ηχούν  για να σηματοδοτήσουν την ακριβή στιγμή του θανάτου του Ατατούρκ σε ηλικία 57 ετών.

Στην Τουρκία αλλά και στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης καταθέτοντας στεφάνια και τηρώντας ενός

λεπρού σιγής. 

Anıtkabir'de 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni https://t.co/Ohec836FSq

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) November 10, 2020

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ebediyete intikalinin 82’nci yıl dönümünde Gazimağusa’da Zafer Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı. pic.twitter.com/WCCreVdvoS

— Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) (@TAKAjansi) November 10, 2020

Ιστορία

Ο Μουσταφά Κεμάλ γεννήθηκε το 1881 στην Θεσσαλονίκη, τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η στρατιωτική του εκπαίδευση ξεκίνησε το 1893 όταν εγγράφηκε σε στρατιωτική σχολή στη Θεσσαλονίκη.

Συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Στρατιωτική Σχολή της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια αποφοίτησε ως υπολοχαγός το 1902. Ανέβηκε γρήγορα στις στρατιωτικές τάξεις, και έγινε αρχηγός του προσωπικού το 1905. Το έτος 1911 σηματοδότησε ένα σημαντικό σημείο στη ζωή του Κεμάλ καθώς πολεμούσε τους Ιταλούς στην Τρίπολη και κέρδισε αποφασιστική νίκη,

Επέστησε την προσοχή των υφισταμένων του με τις υπηρεσίες του μετά την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων το 1912.  Το 1920, θα εγκατασταθεί στην Άγκυρα. Ο Σουλτάνος τον έχει καταδικάσει σε θάνατο. Εκεί θα κάνει τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, η οποία θα τον ανακηρύξει Πρωθυπουργό και ηγέτη του στρατού. Στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση είχαν σχηματιστεί δύο ομάδες: η μία υποστήριζε τον Κεμάλ και η άλλη αντιδρούσε σθεναρά στα σχέδιά του. Τελικά υπερίσχυσε η πρώτη ομάδα, η οποία και κατάφερε να ενισχύσει με περισσότερες εξουσίες τον ρόλο του προέδρου. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς αρνείται να αναγνωρίσει την «Συνθήκη των Σεβρών», που παρέδωσε την περιφέρεια της Σμύρνης στο ελληνικό κράτος. Σταδιακά ο Κεμάλ πήρε με το μέρος του τις Μεγάλες Δυνάμεις. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι Σοβιετικοί που του πρόσφεραν μεγάλο χρηματικό ποσό, αλλά και τα εδάφη που είχαν κερδίσει στον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1878. Το 1921 νικά τον ελληνικό στρατό ενώ την ίδια χρονιά οι Γάλλοι θα ακυρώσουν την «Συνθήκη των Σεβρών» και θα αποχωρήσουν από την Μικρά Ασία. Το 1922, οι μόνοι που είχαν μείνει στο πλευρό των Ελλήνων ήταν οι Άγγλοι. Στις 27 Αυγούστου του 1922, ο Κεμάλ θα εισβάλει στην Σμύρνη και θα την καταλάβει, σφάζοντας τον ελληνικό και αρμένικο πληθυσμό που τότε αποτελούσε και την πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης.

Δυο μήνες αργότερα ο Σουλτάνος θα παραδώσει την κυβέρνηση. Το 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ θα ορκιστεί πρόεδρος της ενωμένης Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα