Σομαλία: Η χώρα δεν έφθασε σε επίπεδα λιμού την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου

Η επισιτιστική ανασφάλεια και ο οξύς υποσιτισμός στη Σομαλία δεν έφθασε στα επίπεδα «Λιμός-Φάση 5 του IPC» από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2022, αν και η κατάσταση εκεί συνεχίζει να είναι κρίσιμη, όπως ανακοίνωσαν σήμερα υπηρεσίες του ΟΗΕ και οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η αξιολόγηση εκδόθηκε από την Ολοκληρωμένη Κατάταξη Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας (Integrated Food Security Phase Classification,

IPC), που ορίζει τα διεθνή πρότυπα για τον καθορισμό της σοβαρότητας των επισιτιστικών κρίσεων.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι τμήματα της περιοχής Μπέι της Σομαλίας βρίσκονται στο χείλος του λιμού λόγω των επιπτώσεων της διετούς ξηρασίας, που επέτειναν η αύξηση των παγκόσμιων τιμών σιτηρών και η δράση ισλαμιστών μαχητών.

Η IPC ανέφερε σε έκθεση ότι ύστερα από τις αξιέπαινες προσπάθειες ανθρωπιστικών φορέων και τοπικών κοινοτήτων, η επισιτιστική ανασφάλεια και ο οξύς υποσιτισμός δεν έφθασαν στα επίπεδα λιμού.

«Η υποβόσκουσα κρίση, ωστόσο, δεν έχει βελτιωθεί και τα ακόμα πιο φοβερά αποτελέσματα αποτρέπονται μόνο προσωρινά», σύμφωνα με την IPC. «Οι παρατεταμένες ακραίες συνθήκες έχουν οδηγήσει σε μαζικό εκτοπισμό πληθυσμού και σε υπερβάλλοντες θανάτους».

Η IPC ανάφερε σε έκθεση ότι 214.000 άνθρωποι στη Σομαλία κατατάσσονται στη Φάση 5 την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Ο αριθμός αυτός αναμενόταν να αυξηθεί σε 322.000 την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου και 727.000 την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου εν μέσω αναμενόμενης μείωσης στη χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο τελευταίος λιμός της Σομαλίας, το 2011, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους. Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή τη φορά τη κατάσταση μπορεί να είναι χειρότερη από το 2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα