Στη Λευκωσία σημαντικό συνέδριο Kυπ. Προεδρίας του ΣτΕ

Ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεκίνησε την Τετάρτη στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή Υπουργών και αντιπροσώπων από 39 χώρες.

Την εναρκτήρια τελετή της διήμερης Υπουργικής Διάσκεψης με θέμα «Διασφάλιση της Δημοκρατίας μέσω της Εκπαίδευσης», χαιρέτισαν με ομιλίες τους ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Gabriella Battaini-Dragoni και ο

Tibor Navracsics, Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού.


Στην ομιλία του, ο Κύπριος Υπουργός είπε ότι η προσπάθειά μας να προωθήσουμε τη δημοκρατία μέσω της εκπαίδευσης και για να καταστήσουμε την εκπαίδευση όσο το δυνατόν πιο συμπεριληπτική και πιο ποιοτική, πρέπει να είναι συνεχής.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μια εποχή που η Ευρώπη και οι γείτονές της βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις.

Προκλήσεις, είπε, όπως είναι η οικονομική δυσπραγία, οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές, η τρομοκρατία, η επικίνδυνη άνοδος του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού, η ξενοφοβική ρητορική και άλλα φαινόμενα που δοκιμάζουν τις δημοκρατίες μας και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και τους θεσμούς.

“Ως εκ τούτου, είναι καιρός να επενδύσουμε περισσότερο σε σταθερούς και δημοκρατικούς θεσμούς, διάφανες και δίκαιες διαδικασίες, που ευνοούν τη δημιουργία πλουραλιστικών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, με ανεκτικούς, δημοκρατικούς και ενεργούς πολίτες. Θα πρέπει, επίσης, να αγκαλιάσουμε τις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες βασίζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης, διασφαλίζοντας την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, την ενίσχυση της δημοκρατίας και την προάσπιση του κράτους δικαίου”, ανέφερε.


Ο κ. Καδής τόνισε ότι η Κυπριακή Προεδρία είναι πεπεισμένη ότι στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, είναι επιτακτική ανάγκη να παραμένουμε προσηλωμένοι στις κοινές μας αρχές και αξίες.

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση, είπε ότι διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην προώθηση δημοκρατικών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.

“Είναι μεγάλη τιμή για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου να συνδιοργανώνει αυτή τη διάσκεψη. Τα θέματα προς συζήτηση, καθώς και η ποιότητα των συμμετεχόντων, διασφαλίζουν ότι η διάσκεψη αυτή θα είναι ενδιαφέρουσα και γόνιμη. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να ενισχύσουμε τις σχέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης με τους νότιους γείτονες μας”, είπε.

Οι αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε ο Υπουργός, έχουν μια ξεχωριστή σημασία για την Κύπρο.

“Οι αξίες αυτές είναι για εμάς ο ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίο επιθυμούμε να βασίζεται η λύση στο συνεχιζόμενο Κυπριακό πρόβλημα. Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου, με στόχο όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ζουν σε συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και προόδου”, είπε.

Πρόσθεσε ότι για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, θεωρούμε κρίσιμης σημασίας και αγωνιζόμαστε για την πλήρη υιοθέτηση των αρχών και αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μια επανενωμένη Κύπρο. Είναι διαρκής η δέσμευσή μας στον διάλογο για να πετύχουμε μια τέτοια λύση που θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη όλων των Κυπρίων στην πατρίδα τους.


Στην ομιλία της, η Αναπληρώτρια Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης είπε ότι η Επιτροπή Υπουργών προσδίδει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση ως μιας δύναμης για ενίσχυση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της σταθερότητας στην Ευρώπη.

Σημείωσε ότι το θέμα αυτό ξεκίνησε με την προεδρία της Ανδόρας, επεκτάθηκε στη συνέχεια με την προεδρία του Βελγίου και σήμερα δίδεται σημασία και συνέχεια στο θέμα από την Κύπρο, ενώ θα ακολουθήσει η επόμενη προεδρία της Τσεχίας.


Χαιρέτισε την παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου στο Συνέδριο, λέγοντας ότι αυτό αποδεικνύει τη δέσμευση της ΕΕ στο θέμα.

Αφού αναφέρθηκε στον εθνικισμό, τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία, το προσφυγικό, είπε ότι σε κάποιες χώρες δυστυχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέματα προστασίας των μειονοτήτων βρίσκονται υπό απειλή, ενώ αυξάνεται η ρητορική μίσους.

Τέτοιες τάσεις στην Ευρώπη, τόνισε, πρέπει να μας προβληματίσουν, καθώς αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ηπείρου.

Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι η εκπαίδευση είναι θεμελιώδους σημασίας, καθώς προωθεί την ειρηνική συμβίωση.

Δεν επιδιώκουμε, είπε, να διδάξουμε στους νέους τι να σκέφτονται, αλλά πώς να σκέφτονται, με κριτική σκοπιά.

Εξάλλου, στη δική του ομιλία, ο Επίτροπος Tibor Navracsics είπε ότι δυστυχώς νέοι άνθρωποι, οι οποίοι γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έτυχαν εκπαίδευσης στην Ευρώπη, στρέφονται κατά των κοινωνιών μας και προβαίνουν σε καταδικαστέες ενέργειες, ή ακόμη και σε τρομοκρατικές ενέργειες, για λόγους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.

Ο εξτρεμισμός, είπε, είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο, αλλά δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με την έλλειψη ευκαιριών ή τη δυσμενή διάκριση.

Ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι η Εκπαίδευση δεν είναι η μόνη λύση, δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την Εκπαίδευση, τόνισε.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως δημιουργηθούν κανάλια διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς αυτό, είπε, αποτελεί το κλειδί στην αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό της πολυπολιτισμικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Εράσμους της ΕΕ, το οποίο εδώ και χρόνια έχει συμβάλει στην ανάπτυξη μιας Ευρωπαϊκής ταυτότητας για τους νέους, με σεβασμό στις διαφορετικές ταυτότητες των νέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα