Σύγκρουση cyprto και παιχνιδιών σε οικονομίες υψηλού κινδύνου «play-to-earn»

Ο Jarindr Thitadilaka λέει ότι έβγαζε έως και 2.000 δολάρια το μήνα πέρυσι από τη συλλογή του με ψηφιακά κατοικίδια, τα οποία θα εκτρέφει και θα έστελνε στη μάχη για να κερδίσει κρυπτονομίσματα.

Ο 28χρονος από την Μπανγκόκ έπαιζε το Axie Infinity, ένα από τα νέα διαδικτυακά παιχνίδια που βασίζονται σε blockchain, τα οποία ονομάζονται «play-to-earn», τα οποία συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την οικονομική κερδοσκοπία.

Αυτά τα παιχνίδια μπορούν να δημιουργήσουν

προσοδοφόρες επιχειρήσεις εν μέσω της διαφημιστικής εκστρατείας γύρω από τα NFT και τους εικονικούς κόσμους, προσελκύοντας εκατομμύρια παίκτες συν δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές που βλέπουν τα παιχνίδια ως έναν τρόπο εισαγωγής περισσότερων ανθρώπων στα κρυπτονομίσματα. 

Στο Axie Infinity, οι χρήστες αγοράζουν πλάσματα που μοιάζουν με εικονικά blob με ποικίλα χαρακτηριστικά όπως NFT ή μη ανταλλάξιμα token - ψηφιακά στοιχεία των οποίων ο ιδιοκτήτης είναι καταγεγραμμένος στο blockchain - για οτιδήποτε από δεκάδες δολάρια έως εκατοντάδες χιλιάδες. Διαβάστε περισσότερα

Οι παίκτες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τα κατοικίδια για να κερδίσουν χρήματα κερδίζοντας μάχες, καθώς και δημιουργώντας νέα κατοικίδια, των οποίων η αξία εξαρτάται από τη σπανιότητά τους. Τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να ανταλλάσσονται με άλλους παίκτες στην πλατφόρμα, η οποία λέει ότι έχει περίπου 1,5 εκατομμύριο χρήστες καθημερινά.

«Δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι πια. Είναι περισσότερο σαν ένα οικοσύστημα», είπε ο Thitadilaka «Μπορείς να το πεις και χώρα, σωστά;»

Οι κίνδυνοι αυτού του κερδοσκοπικού οικοσυστήματος, και η σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη βιομηχανία κρυπτογραφικών τυχερών παιχνιδιών, τέθηκαν ξαφνικά στο επίκεντρο την περασμένη εβδομάδα, όταν το Axie Infinity χτυπήθηκε από μια ληστεία 615 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι χάκερ στόχευσαν ένα μέρος του συστήματος που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά κρυπτονομισμάτων μέσα και έξω από το παιχνίδι.

Ο ιδιοκτήτης της Axie Infinity με έδρα το Βιετνάμ, Sky Mavis, δήλωσε ότι θα αποζημιώσει τα χαμένα χρήματα μέσω ενός συνδυασμού των δικών της κεφαλαίων ισολογισμού και 150 εκατομμυρίων δολαρίων που συγκεντρώθηκαν από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance και της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων a16z. 

Ο συνιδρυτής του Sky Mavis, Aleksander Larsen, δήλωσε στο Reuters ότι αν μπορούσε να κάνει τα πράγματα διαφορετικά, θα είχε επικεντρωθεί περισσότερο στην ασφάλεια κατά την ανάπτυξη του παιχνιδιού, το οποίο κυκλοφόρησε το 2018.

«Τρέχαμε με 100 μίλια την ώρα, βασικά, για να φτάσουμε ακόμη και σε αυτό το σημείο», είπε. «Οι ανταλλαγές που κάναμε ίσως να μην ήταν οι ιδανικές».

Η πειρατεία, μια από τις μεγαλύτερες ληστείες κρυπτογράφησης που έγιναν ποτέ, έριξε φως σε παιχνίδια πγια κέρδος, έναν νεανικό κόσμο άγνωστο σε μεγάλο βαθμό εκτός των κύκλων κρυπτογράφησης και τυχερών παιχνιδιών, που γίνεται μεγάλη επιχείρηση.

Οι παίκτες ξόδεψαν 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε NFT σε παιχνίδια πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης αγοράς DappRadar, που αντιπροσωπεύει περίπου το 3% της παγκόσμιας βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών. Αν και η ζήτηση έχει μειωθεί από την κορύφωση τον περασμένο Νοέμβριο, οι NFT τυχερών παιχνιδιών εξακολουθούν να έχουν συγκεντρώσει 484 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις μέχρι στιγμής το 2022. 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για παιχνίδια που βασίζονται στο NFT έχει επίσης αυξηθεί, με έργα που προσέλκυσαν 4 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου πέρυσι, από 80.000 δολάρια το 2020, δήλωσε η DappRadar.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί χρήστες που θέλουν να αλληλεπιδράσουν με την τεχνολογία», είπε ο Λάρσεν, προσθέτοντας ότι τα έσοδα του Axie Infinity ξεπέρασαν τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. «Είναι σαν να βρήκες μια νέα ήπειρο... σαν να βρίσκεις την Αμερική από την αρχή».

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει δίχτυ ασφαλείας για τους παίκτες που επενδύουν αποτελεσματικά σε ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, αφήνοντάς τους εξαιρετικά ευάλωτους σε περίπτωση αποτυχίας ενός πρότζεκτ ή σε περίπτωση εξάντλησης της αγοράς για τα περιουσιακά στοιχεία.

Καθώς οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τα κρυπτονομίσματα, υπάρχει ελάχιστη επίβλεψη των NFT ή των σχετικά εξειδικευμένων παιχνιδιών play-to-earn, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα εντός του παιχνιδιού που μπορούν στη συνέχεια να εξαργυρωθούν σε παραδοσιακά χρήματα.

«Η αποθήκευση οποιασδήποτε αξίας σε έργα όπως αυτό είναι επικίνδυνη. Το κέρδος στο παιχνίδι για να κερδίσετε παιχνίδια που βασίζονται σε blockchain είναι συχνά μέσω ανταμοιβών που καταβάλλονται στο εγγενές token του έργου», δήλωσε ο David Lee, συνεργάτης κρυπτονομισμάτων στη δικηγορική εταιρεία Fladgate με έδρα το Λονδίνο.

«Δεν υπάρχουν εγγυημένες αξίες ούτε του διακριτικού ούτε του περιουσιακού στοιχείου εντός παιχνιδιού, καθώς η αξία τους συχνά καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει σημαντική μεταβλητότητα στην τιμή και, εάν το έργο γίνει λιγότερο δημοφιλές ή είναι εγκαταλειμμένο, τότε υπάρχει πιθανότητα τα περιουσιακά στοιχεία να γίνουν άχρηστα».

Ωστόσο, οι υποστηρικτές αυτών των παιχνιδιών λένε ότι η επιτυχία βασίζεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων όπως η ικανότητα, η στρατηγική και η τύχη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύγκρουση, #45to#45earn,sygkrousi, #45to#45earn