Ταύτιση απόψεων για τις εγγυήσεις

Δεν είναι αναγκαίες διαμηνύουν τα πολιτικά κόμματα, συμφωνώντας με τον Έλληνα ΥΠΕΞ
Η γραμμή πλεύσης Ελλάδας και Κύπρου για λύση του Κυπριακού προνοεί τη μη ύπαρξη εγγυήσεων και ξένων στρατευμάτων, τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς

Ταύτιση με τις απόψεις που εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της

Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς ότι η γραμμή πλεύσης Ελλάδας και Κύπρου για λύση του Κυπριακού προνοεί τη μη ύπαρξη εγγυήσεων και ξένων στρατευμάτων, εξέφρασαν χθες τόσο τα κόμματα όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι «σεβόμαστε αλλά και ευχαριστούμε την Ελλάδα γι’ αυτήν τη θέση, μία θέση την οποία έχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η κυπριακή Κυβέρνηση αλλά επίσης και όλα τα πολιτικά κόμματα». Πρόσθεσε ότι «ξένους εγγυητές και ξένους στρατούς μια ενωμένη ευρωπαϊκή χώρα δεν σηκώνει. Το θέμα είναι πάρα πολύ απλό».

Πάγια θέση όλων μας
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, είπε ότι «δεν νομίζω ότι αυτή είναι νέα γραμμή με την έννοια ότι αυτή ήταν η πάγια θέση την οποία διατυπώναμε ως πολιτικά κόμματα τα τελευταία χρόνια. Είναι μια προσέγγιση την οποία πάντοτε διατυπώναμε, δεν έχουμε συζητήσει ακροθιγώς γι' αυτό το θέμα με τον κ. Κοτζιά, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις». Επιμένω, συνέχισε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ότι «η τελική πρόνοια θα πρέπει να είναι ότι μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρειάζεται εγγυήσεις και δεν χρειάζεται ξένα στρατεύματα στο έδαφός της. Αυτή είναι και η δική μας τελική προσέγγιση, θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες».

«Να υιοθετηθεί η θέση Κοτζιά»
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σε δικό του σχόλιο τόνισε πως το Κίνημα θεωρεί ότι είναι επιτέλους καιρός να υιοθετηθεί και να προβληθεί και από την κυπριακή πολιτική ηγεσία η πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας για άμεση αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την κατάργηση των ξένων εγγυήσεων. «Ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει την ισχυρή θέση να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα ενάντια στην πάγια θέση της Τουρκίας. Θέση των Οικολόγων είναι ότι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν χωρούν ξένες εγγυήσεις. Είναι καιρός η κυπριακή πολιτική ηγεσία να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να εργαστεί ουσιαστικά προς την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό αλλά και να προβάλει έντονα και διεκδικητικά τις θέσεις της», κατέληξε ο κ. Περδίκης.

«Δεν ήταν ποτέ εγγυήτρια η Τουρκία»
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, αφού εξέφρασε την ευαρέσκεια τού κόμματός του για τις ξεκάθαρες θέσεις του κ. Κοτζιά, τόνισε πως «η Τουρκία στην Κύπρο δεν ήταν ποτέ εγγυήτρια της ειρήνης και της ασφάλειας, αλλά εγγυήτρια της ανωμαλίας, του αίματος και του θανάτου. Η Τουρκία δεν χρησιμοποίησε το εγγυητικό της δικαίωμα για να προστατεύσει την ελευθερία και την ευημερία του κυπριακού λαού. Αντίθετα, χρησιμοποίησε το δικαίωμα αυτό, για να εισβάλει παράνομα στην Κύπρο και να προκαλέσει την προσφυγιά, την εξαθλίωση και τη διάλυση. (…)

Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι ξανά εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Απώλεσε αυτό το δικαίωμα με την παράνομη εισβολή της στην Κύπρο το 1974. (…) Το ΕΥΡΩΚΟ από την ίδρυσή του εκφράζει τη θέση ότι η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή, αν η Τουρκία απομακρύνει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο, σταματήσει να απαιτεί να είναι εγγυήτρια και δεχθεί την προσέγγιση η λύση να είναι ευρωπαϊκή και δημοκρατική, ώστε να κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», κατέληξε ο κ. Γιωργάλλας.

Εκ των ων ουκ άνευ…
Η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Μιλώντας μετά το πέρας του ετήσιου μνημοσύνου των ηρώων της κοινότητας Νέου Χωρίου Πάφου, ο κ. Ομήρου είπε πως οι εγγυήσεις υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας του κυπριακού λαού και δημιουργός αιτία του κυπριακού προβλήματος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που υπόκειται σε εγγυήσεις, εγγυητές και κηδεμόνες.

Συνεπώς, συνέχισε, «η κατάργησή τους θα πρέπει να είναι όρος αδιαπραγμάτευτος στο τραπέζι των συνομιλιών», σημειώνοντας μάλιστα πως αυτό το μήνυμα ορθώς δίνεται με έμφαση και ένταση από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και με την ίδια έμφαση και ένταση πρέπει να δίνεται και από την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Συνεπώς, δεν πρέπει να τίθεται υπό διαπραγμάτευση η κατάργηση των εγγυήσεων, οι εγγυήσεις πρέπει να καταργηθούν και αυτό είναι οριστικό και τελεσίδικο», συμπλήρωσε ο κ. Ομήρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα