Θυελλώδης συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ

Συνεδρίασε χθες το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Η σύνοδος, στην οποία δεν συμμετείχαν ο Χρίστος Πατσαλίδης, η Αθηνά Κυριακίδου και η Αντιγόνη Παπαδοπούλου, οι οποίοι απουσιάζουν στο εξωτερικό, χαρακτηρίστηκε από τις έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο «άτυπων» στρατοπέδων του κόμματος, με οξείες διατυπώσεις και επισημάνσεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας

Παπαδόπουλος ενημέρωσε αναλυτικά το Σώμα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με βάση την ενημέρωση που υπάρχει από το Εθνικό Συμβούλιο, τη Σύσκεψη Αρχηγών, αλλά και τη μελέτη των εγγράφων από την ομάδα Κυπριακού του ΔΗΚΟ στο Προεδρικό την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως υπάρχει προβληματισμός στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα όσα τεκταίνονται στις διαπραγματεύσεις, καθώς η πρόοδος που σημειώθηκε είναι μικρή, με τις θέσεις του Μουσταφά Ακιντζί να μη διαφέρουν ουσιαστικά από προηγούμενους κατοχικούς ηγέτες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ζήτησε, επίσης, από τον Μάριο Καρογιάν να τοποθετηθεί επακριβώς στα σημεία που συμφωνεί και διαφωνεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτως ώστε να μπορεί να συνεχιστεί ο διάλογος.

Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι οι θέσεις του στο Κυπριακό είναι γνωστές και, ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να μπει σε αυτήν τη συζήτηση. Επισήμανε, επιπρόσθετα, ότι το ΕΓ δεν ενημερώνεται για τις θέσεις που το κόμμα καταθέτει για τη νέα στρατηγική που θα έπρεπε να είχε προτείνει, όπως διατεινόταν. «Γίναμε σχολιαστές των δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρογιάν, «χάνοντας τον ρυθμιστικό ρόλο μας. Αφήσαμε τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να κάνουν παιγνίδι μόνοι τους», ενώ πρότεινε να κληθούν στο ΕΓ του κόμματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς για ενημέρωση. Τόνισε, δε, ότι, εάν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αποτέλεσμα διαφορετικό από τις διαχρονικές θέσεις του ΔΗΚΟ, ο πρώτος που θα στραφεί εναντίον είναι ο ίδιος.

Επικρίσεις για «νέο κόμμα»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μάρκος Κυπριανού χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δίνει τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων στα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ δεν έκρυψε, επίσης, την έντονη ανησυχία του για τη συχνή μετάβαση ξένων αξιωματούχων στα κατεχόμενα, χαρακτηρίζοντας τις εν λόγω συναντήσεις ως «απαράδεκτη πρακτική». Υπέβαλε, παράλληλα, πρόταση για ορισμό ειδικής συνεδρίας των συλλογικών οργάνων, για καταρτισμό των κόκκινων γραμμών του κόμματος στο Κυπριακό, στη βάση των διαχρονικών του θέσεων, επισημαίνοντας πως το ΔΗΚΟ θα πρέπει να διεκδικήσει ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής.

Παράλληλα, αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του Μάριου Καρογιάν, ότι, αν το ΔΗΚΟ στήριζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, τότε δεν θα υπήρχε περιθώριο για το ΑΚΕΛ να το πράξει όπως γίνεται σήμερα. Σε εκείνο το σημείο δέχθηκε επίθεση από τον Σοφοκλή Φυττή, ο οποίος υποστήριξε ότι για «πέντε χρόνια μας κορόιδευε ο Χριστόφιας και σήμερα απαιτείς να γίνει το ίδιο με τον Αναστασιάδη».

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι ο Άγγελος Βότσης, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Μάριος Καρογιάν εξέταζε το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος και προχώρησε μάλιστα σε διεργασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πάντως, προς το τέλος της συνεδρίας εκφράστηκαν έντονες επικρίσεις προς την πλευρά Καρογιάν για το θέμα της δημιουργίας νέου κόμματος, καθώς και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό.

Τέλος, το ΕΓ ενέκρινε σχετική εισήγηση της Γραμματείας του κόμματος για το Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη απεγκλωβισμού από τη Συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και προτείνοντας τη συλλογική χάραξη μιας νέας συνολικής στρατηγικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα