Τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης συζήτησαν Ευρωβουλευτές

Την ανάγκη για ρύθμιση των τεχνολογιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση πολιτών, τόσο για την προστασία τους όσο και για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, Ευρωβουλευτές της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχων κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA).

Η συζήτηση την Τρίτη δεν επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ελλάδα,

ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προωθείται ειδική συνεδρία της επιτροπής την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα στην οποία θα κληθεί να καταθέσει ο Έλληνας δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος έπεσε θέμα παρακολούθησης, και ενδεχομένως ο Ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Επίσης δρομολογείται επίσκεψη αντιπροσωπείας της επιτροπής στην Αθήνα για επί τόπου επαφές σε σχέση με τις δραστηριότητες των εταιριών που φέρονται να εμπλέκονται στην παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό της PEGA, η επόμενη συνάντηση θα επικεντρωθεί στην χρήση λογισμικών παρακολούθησης στην Πολωνία, μια από τις χώρες όπου υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες παρακολουθήσεων από το κράτος (οι άλλες είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ουγγαρία).

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Ευρωβουλευτής της ομάδας της Αριστεράς και του ΑΚΕΛ, και εκ των αντιπροέδρων της επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε πως βάσει των όσων καταγράφονται στα ΜΜΕ έχει αμφιβολίες κατά πόσο η προσπάθεια διερεύνησης θα προχωρήσει καθώς όπως είπε διαπιστώνει προσπάθειες και πιέσεις «να πέσει η υπόθεση στα μαλακά».

Όπως είπε, η ομάδα της Αριστεράς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ισπανία ειδικά για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Υπενθυμίζεται πως αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για παρακολουθήσεις στην περίπτωση της Κύπρου, η χώρα είναι ένα από τα κομμάτια του παζλ όσον αφορά την εξαγωγή τέτοιων λογισμικών σε άλλα κράτη μέλη, σύμφωνα με τα όσα σημείωσε η εισηγήτρια της επιτροπής, Ολλανδή Ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σοφία Ιν ετ Βέλτ στο ΚΥΠΕ.

Όπως εξήγησε η κ. Ιν ετ Βελτ, η έρευνα για το ευρύτερο σύστημα των ιδιωτικών εταιριών παρακολουθήσεων θα πρέπει να εμπλέξει διάφορες χώρες πέρα από αυτές που κατηγορούνται για παρακολουθήσεις, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο που συνδέονται με τις οικονομικές δραστηριότητες τέτοιων εταιριών, η Αυστρία και η Ιταλία όπου φέρονται να παράγονται τέτοια λογισμικά και η Βουλγαρία και η Κύπρος από όπου φέρεται να έγιναν εξαγωγές.

Στις δύο ακροάσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην έδρα του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, οι Ευρωβουλευτές της εξεταστικής επιτροπής PEGA αντάλλαξαν απόψεις με εκπρόσωπο της Europol, άτομα που έπεσαν θύματα παρακολούθησης και ειδικούς σε θέματα προστασίας της προσωπικής ζωής από ΜΚΟ και ερευνητές από τον ακαδημαϊκό τομέα το πρωί.

Κατά την πρωινή συνάντηση, οι Ευρωβουλευτές αντάλλαξαν απόψεις με τον επικεφαλής του Security Lab της Διεθνούς Αμνηστίας, Κλαούντιο Γκουαρνιέρι, την νομική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR) Μίριαμ Σάαγκε - Μάας και τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή της Europol, Ζαν - Φιλίπ Λεκούφ, καθώς και την καθηγήτρια πολιτικών επιστημών Κλάρα Πορτέλα του Πανεπιστήμιου της Βαλένσια και την ερευνήτρια σε θέματα νομικής και τεχνολογίας Ροσαμούντ βαν Μπράκελ από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Στην απογευματινή συνάντηση συμμετείχαν η Καρίν Κανίμπα, κόρη του πολιτικού από τη Ρουάντα Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, η οποία έπεσε θύμα παρακολούθησης, η Γαλλίδα δημοσιογράφος Ντομινίκ Σιμονότ η οποία επίσης έπεσε θύμα παρακολούθησης, και η καθηγήτρια νομικής Κάθριν Βαν ντε Χέινινγκ από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας.

Στην παρέμβασή της η κ. Κανίμπα, της οποίας ο πατέρας έχει φυλακιστεί από το καθεστώς του Προέδρου Πολ Καγκάμε, τόνισε πως μιλά για την παρακολούθηση της οποίας έτυχε η ίδια και η οικογένειά της γιατί δεν πρέπει κανείς άλλος να έχει τις ίδιες εμπειρίες.

«Θα ένιωθα ασφαλής μόνο αν υπήρχαν επιπτώσεις για τις χώρες που κάνουν κάτι τέτοιο», υπογράμμισε.

Η καθηγήτρια Ντε Χέινινγκ τόνισε μεταξύ άλλων πως η μόνη προστασία των πολιτών και των θυμάτων παρακολούθησης είναι το κράτος δικαίου και η δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια.

Επίσης, σημείωσε, ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαφάνεια των τεχνολογιών παρακολούθησης θα ήταν και η ρύθμιση και η τυποποίηση έτσι ώστε οι εταιρίες να αναγκάζονται να είναι διαφανείς για το ποιες υπηρεσίες προσφέρει ένα συγκεκριμένο προϊόν. Μια τέτοια πρακτική θα αποτελούσε επίσης προστασία και για τις ίδιες τις κυβερνήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να πέσουν θύματα παρακολούθησης από τεχνολογίες τις οποίες απέκτησαν χωρίς να ξέρουν όλες τις χρήσεις τους.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου επεσήμανε πως και οι χώρες που ακολουθούν πρακτικές παρακολούθησης στο εσωτερικό της ΕΕ μπορούν να θεωρηθούν αυταρχικές όπως η Ρουάντα. Διερωτήθηκε επίσης τι μπορεί να γίνει για την καταπολέμηση αυτών των πρακτικών τη στιγμή που τα κράτη μέλη και η ίδια η ΕΕ δείχνουν απροθυμία να διερευνήσουν αυτές τις καταγγελίες σε βάθος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα