Τμήμα Φορολογίας:Πέραν των 2.400 προσώπων στα Panama Papers

Στην ταυτοποίηση πέρα των 2.400 προσώπων (φυσικών και νομικών) τα οποία αναφέρονται στα γνωστά “Panama Papers”, προχώρησε το Τμήμα Φορολογίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, από τα περίπου 2.400 πρόσωπα που έχουν ταυτοποιηθεί, 1.300 είναι φυσικά πρόσωπα και 1.100 νομικά πρόσωπα. Μέσα σε αυτά τα πρόσωπα, σημείωσε, συμπεριλαμβάνονται 700 πρόσωπα που δεν είχαν τακτοποιημένες φορολογικές δηλώσεις για τα έτη που ξεκινούν από το 2005 μέχρι σήμερα και άλλα 50 πρόσωπα που δεν

είχαν καν φορολογικό φάκελο.

“Η ταυτοποίηση προχώρησε σε μεγάλο βαθμό και το Τμήμα έφθασε στο σημείο να ταυτοποιεί και πρόσωπα είτε νομικά είτε φυσικά, τα οποία δεν αναφέρονται με κάποιο όνομα, αλλά με τον ορισμό `Bearer`”, τόνισε ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας.

Εξήγησε ότι για να το πετύχει αυτό, το Τμήμα Φορολογίας χρησιμοποίησε ορισμένα “εξειδικευμένα λογισμικά και συνδέσαμε αυτούς τους Bearer με κάποια πρόσωπα είτε φυσικά είτε νομικά που υπήρχαν μέσα στα `Panama Papers`”.

“Είναι μεγάλο βήμα για το Τμήμα να καταφέρει να ταυτοποιήσει και πρόσωπα που δεν αναφέρονται ονομαστικά”, υπογράμμισε ο κ. Μαρκίδης, ο οποίος εξήγησε ότι αυτά τα πρόσωπα συμπεριλαμβάνονται μέσα στα συνολικά 2.400 πρόσωπα που έχουν ταυτοποιηθεί.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι “πολιτική του Τμήματος Φορολογίας είναι να διατηρεί χαμηλούς τόνους για τις έρευνες που κάνουμε για τα `Panama Papers`”, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι “δεν θα χαριστούμε σε οποιονδήποτε έκανε φοροδιαφυγή, αλλά, από την άλλη, έχουμε στο μυαλό μας οποιεσδήποτε ενέργειες κάνουμε να μην πλήξουμε την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών και γι' αυτό και προσπαθούμε να κάνουμε κινήσεις προσεκτικές”.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι “για όσους φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια της ταυτοποίησης, ότι δεν διέθεταν τακτοποιημένες φορολογικές δηλώσεις, θα αποσταλούν εντός των ημερών επιστολές με τις οποίες θα τους ζητούμε να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις για τα έτη που δεν το έχουν πράξει”, σημειώνοντας ότι ορισμένα από τα 700 πρόσωπα, οφείλουν φορολογικές δηλώσεις από το 2005.

Εξήγησε ότι με βάση τη νομοθεσία, το Τμήμα μπορεί να πάει πίσω 12 χρόνια και να ζητά δεδομένα από τους φορολογούμενους και βάσει αυτού, όπως είπε, έχει καθοριστεί και ως τελευταία χρονιά το 2005.

Ανέφερε πως διαπιστώθηκε επίσης πως 50 πρόσωπα δεν ήταν εγγεγραμμένα στο μητρώο του Τμήματος Φορολογίας, δηλαδή δεν είχαν αριθμό φορολογικού μητρώου, και θα αποσταλούν και σε αυτά τα πρόσωπα σχετικές επιστολές.

Επιστολές σε πρόσωπα υψηλού κινδύνου
-----------------------------
Επιπρόσθετα, ο κ. Μαρκίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι εντός των ημερών θα αποσταλούν επίσης επιστολές αρχικά σε ένα δείγμα, περίπου 100 προσώπων, υψηλού κινδύνου από τους 2.400 φορολογούμενους που έχουν ταυτοποιηθεί, από τα οποία “θα ζητούμε πάρα πολλές λεπτομέρειες για περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα που διαθέτουν στο εξωτερικό”.

Αναφέροντας ότι το Τμήμα χρησιμοποίησε κάποια κριτήρια για να επιλέξει τα πρόσωπα υψηλού κινδύνου, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ζητούνται στοιχεία από αυτά τα πρόσωπα γιατί “το Τμήμα έχει ενδείξεις μέσω των `Panama Papers` ότι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό”, τονίζοντας, ωστόσο, σε αυτό το σημείο ότι δεν σημαίνει πως οποιοσδήποτε έχει σχέση με κάποιο νομικό πρόσωπο του εξωτερικού ή έχει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό αυτά είναι προϊόν φοροδιαφυγής.

Επίσης, εξήγησε ότι δεν ζητούνται τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν αυτά τα πρόσωπα στην Κύπρο, γιατί το Τμήμα μπορεί να εντοπίσει αυτά τα στοιχεία μέσω της πρόσβασης που έχει στην κυβερνητική Αποθήκη Πληροφοριών, στην οποία υπάρχουν στοιχεία, μεταξύ άλλων, από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και από το Τμήμα Χωρομετρίας και Κτηματολογίου.

Ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας είπε ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες αρκετά από τα άτομα που αναφέρονται στα `Panama Papers` να κατέχουν μετοχές εταιρειών στη θέση κάποιων άλλων - οι λεγόμενοι Nominees - χωρίς να είναι αυτοί οι πραγματικοί μέτοχοι.

Τέλος, ανέφερε ότι πριν δύο εβδομάδες το Τμήμα Φορολογίας είχε συνάντηση για το θέμα των “Panama Papers” με επιτροπή που υπάγεται στη ΜΟΚΑΣ και η οποία εξετάζει θέματα ξεπλύματος χρήματος, ενώ συναντήσεις έγιναν και με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα