Το εξειδικευμένο επιστημονικό εργαστήριο με ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει εδραιωθεί ως ένα σύγχρονο διαγνωστικό κέντρο, με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο εξειδικευμένων εργαστηρίων, το οποίο στοχεύει στην εργαστηριακή υποστήριξη των θεραπόντων ιατρών για πιο αποτελεσματική και έγκαιρη διάγνωση, πρόγνωση και παρακολούθηση της θεραπευτικής πορείας των ασθενών με λευχαιμία και άλλες κακοήθειες.

Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που ιδρύθηκε το 1995, με σκοπό την παροχή υποστήριξης σε ασθενείς με λευχαιμία μέσω της δημιουργίας του Κυπριακού Αρχείου Δοτών Μυελού των Οστών. Ως μετεξέλιξή του, το 2009, ίδρυσε το Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών

και άλλων Κακοηθειών, το οποίο, εκτός από τις διαγνωστικές υπηρεσίες που προσφέρει, ανέπτυξε και έντονη ερευνητική δραστηριότητα. Χάρη στους υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει πλέον καταστεί εργαστήριο αναφοράς στους τομείς που δραστηριοποιείται, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Σήμερα το Ίδρυμα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα ολοκληρωμένα διεπιστημονικά εργαστήρια στην Ευρώπη, εξειδικευμένο στους τομείς αιματοογκολογίας, ογκολογίας και παιδοογκολογίας, στη γενετική του καρκίνου και στη διερεύνηση άλλων σπάνιων γενετικών νοσημάτων. Συμμετέχει σε πολλούς διεθνείς ποιοτικούς ελέγχους και έχει διαπιστευθεί στο μεγαλύτερο εύρος εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων. Επιπλέον, είναι ίσως το μοναδικό εργαστήριο στην Κύπρο και διευρωπαϊκά, με πλήρη διαπίστευση όλων σχεδόν των εξειδικευμένων εξετάσεων στους τομείς αιματοογκολογίας, ογκολογίας και μοριακής γενετικής, ανοσολογίας και άλλους, ενώ κατέχει και διαπίστευση γονοτύπησης όλων των κλινικά σημαντικών γονιδίων (exome sequencing) για πληθώρα σπάνιων κληρονομικών νοσημάτων.

Διεθνείς συμμετοχές

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Λευχαιμίας (ELN), με ενεργό συμμετοχή στο ERIC, για ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, και το EUTOS, για ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία. Είναι επίσης μέλος του Οργανισμού Διαπίστευσης Κυτταρικών Θεραπειών (FACT Netcord), της Διεθνούς Ένωσης Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA) και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ανοσογενετικής (EFI). Σε συνεργασία με το Μακάρειο Νοσοκομείο (Παιδοογκολογικό Τμήμα και Τμήμα Κλινική Γενετικής), το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα συμμετέχει σε τρία Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς (ERN):(α) το EURACAN (ERN on Adult Cancers ‒ solid tumours) για σπάνιους καρκίνους, (β) το GENTURIS (ERN on Genetic Tumour Risk Syndromes) για σπάνια κληρονομικά νοσήματα προδιάθεσης για καρκίνο και (γ) το PAEDCAN (ERN on paediatric cancer) για παιδικούς καρκίνους.

Ευρύ πεδίο δράσης

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, από την ίδρυσή του μέχρι τη σημερινή μετεξέλιξή του, έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της φροντίδας του. Από την έναρξη της λειτουργίας του έχει εξυπηρετήσει πέραν των 30.000 ασθενών και έχει διεξαγάγει δεκάδες χιλιάδες εξειδικευμένες εξετάσεις.

Εξυπηρετεί ανελλιπώς και χωρίς καμία χρέωση όλους τους ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα και κακοήθειες από δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, καθώς και όλα τα παιδιά και τους εφήβους ασθενείς του Παιδοογκολογικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου. Εξυπηρετεί επίσης ασθενείς με όγκους του κεντρικού νευρικού συστήματος, κληρονομικά καρκινικά σύνδρομα, καθώς και άλλες κακοήθειες (π.χ. καρκίνους μαστού και ωοθηκών, γαστρεντερικού, πνεύμονα, προστάτη κ.ά.), ανοσοανεπάρκειες και πολλά άλλα σπάνια γενετικά νοσήματα.

Ο παιδικός καρκίνος είναι για το Ίδρυμα ο σημαντικότερος τομέας δράσης, με μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη και παροχή του υψηλότερου δυνατού επιπέδου εργαστηριακής και διεπιστημονικής αντιμετώπισης και φροντίδας των παιδιών και εφήβων, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

Η σημασία την οποία προσδίδει το Ίδρυμα στον τομέα αυτό αντικατοπτρίζεται στο στρατηγικό πρόγραμμα του Ιδρύματος με την ονομασία «Κέντρο Παιδικού Καρκίνου» για την προσφορά μιας ολοκληρωμένης, αποτελεσματικής και έγκαιρης εργαστηριακής διερεύνησης και αντιμετώπισης των παιδιών με καρκίνο.

Σήμερα το Ίδρυμα απασχολεί συνολικά πενήντα επιστήμονες και διοικητικό προσωπικό, στους οποίους περιλαμβάνονται επτά επιστήμονες διδακτορικού επιπέδου στους τομείς της ανοσολογίας, της γενετικής και της μοριακής βιολογίας. Συνδυάζοντας την εργαστηριακή διερεύνηση, την έρευνα και την εκπαίδευση, το Ίδρυμα διατηρεί υψηλό επίπεδο επιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης και ποιότητας υπηρεσιών.

Η συνεχής κατάρτιση και εξειδίκευση του προσωπικού που απαρτίζει την επιστημονική ομάδα του Ιδρύματος πραγματοποιείται με τη συμμετοχή τόσο σε διεθνή όσο και σε τοπικά συνέδρια και διαλέξεις, στα οποία μεταφέρονται οι τελευταίες γνώσεις και εξελίξεις στους τομείς των δραστηριοτήτων του.

Βιοτράπεζα γενετικών δεδομένων

Σε συνεργασία με το Κυπριακό Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα κατέχει τη μεγαλύτερη βιοτράπεζα γενετικών δεδομένων της Κύπρου. Η μοριακή επιστημονική ομάδα έχει αποκωδικοποιήσει το γονιδίωμα του κυπριακού πληθυσμού, αφού έχει αλληλουχίσει όλα τα γονίδια 10.000 υγιών Κυπρίων, εντοπίζοντας με αυτό τον τρόπο τους κοινούς κυπριακούς πολυμορφισμούς και μεταλλάξεις. Η γνώση αυτή είναι καθοριστική για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών με κληρονομικά νοσήματα από το μοριακό διαγνωστικό εργαστήριο.

Οι διεθνείς βάσεις δεδομένων πληθυσμού, αν και εξαιρετικά χρήσιμες, μπορεί να αποτύχουν να απεικονίσουν πλήρως τη γενετική ποικιλομορφία των πληθυσμών και το πραγματικό τοπίο της ποικιλότητας του ανθρώπου. Η μελέτη της γενετικής του Κυπριακού πληθυσμού είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό των φυσιολογικών πολυμορφισμών και δίνει πληροφορίες για τη γενετική αιτιολογία και την προδιάθεση σε ασθένειες, σε μια προσπάθεια κατανόησης του μηχανισμού της νόσου και την εξεύρεση πιθανής θεραπείας.

Το όραμα του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος ήταν και παραμένει η παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας, με επιστημονικότητα, επαγγελματισμό, σεβασμό και αμεσότητα στην επικοινωνία και την υποστήριξη του θεράποντος ιατρού και του ασθενούς, με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα. Η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματος και ανάλογων οργανισμών αποτρέπει τον κίνδυνο κατακερματισμού της εμπειρίας των υφιστάμενων εξειδικευμένων κλινικών και εργαστηριακών κέντρων αναφοράς και εξασφαλίζει τη δυνατότητα τήρησης εθνικών αρχείων για την εξαγωγή αξιόπιστων επιδημιολογικών και άλλων επιστημονικών δεδομένων, που επιτρέπουν την ολιστική αντιμετώπιση και την πρόληψη πολύπλοκων ασθενειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα