Τούρκος ΥΠΕΞ προς Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχετε δουλειά για την Αγία Σοφία

Απάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγία Σοφία δίνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, τονίζοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας και στις αποφάσεις που λαμβάνει σχετικά με τα μνημεία της. Τοποθέτηση κάνει και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Σύμφωνα με την ανταποκρίτριά μας στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι εκπλήσσεται από τις αναφορές για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας

στην έκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες το 2019. 

«Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας αποτελούν περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας και η αρμοδιότητα για κάθε είδους σχεδιασμό είναι ένα ζήτημα που αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Δεν είναι δουλειά άλλων χωρών οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν σχετικά για αυτά τα μνημεία», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο διαβεβαιώνει ότι «η Τουρκία γνωρίζει την αξία όλων των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων στην επικράτειά της και τα προστατεύει αναλόγως».

Το τουρκικό υπουργείο χαρακτηρίζει μάλιστα «κωμικοτραγική» την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει στρέψει την προσοχή της παρακολουθώντας τη ραγδαία αύξηση του αντι-ισλαμισμού, του αντι-σημιτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ.

«Απορρίπτουμε όλες τους ανακόλουθους ισχυρισμούς στην έκθεση και τις αβάσιμες δηλώσεις σκοπιμότητας και καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επικεντρωθούν στο δικό τους εσωτερικό ζήτημα που αφορά στις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα», καταλήγει η ανακοίνωση. 

«Η Αγία Σοφία αποτελεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και κανείς δεν μπορεί να μιλάει στην Τουρκία για θρησκευτικές ελευθερίες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία. 

«Στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα και σε με εμάς επίσης. Αλλά κάναμε βήματα τα τελευταία 20 χρόνια. Στο παρελθόν υπήρξαν ηγέτες που προσπάθησαν να το αμφισβητήσουν, υπήρχαν ακόμη και οι ηγέτες που θέλησαν να συναντηθούν με τους ηγέτες των μειονοτήτων. Για παράδειγμα η Μέρκελ.  Είναι κωμικοτραγικό μια χώρα όπως οι ΗΠΑ να το αμφισβητεί. Γιατί; Υπάρχει ρατσισμός στην Αμερική; Ναι. Υπάρχει ξενοφοβία, επιθέσεις κατά μουσουλμάνων ή όχι; Ναι υπάρχουν», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ χαρακτήρισε άξιο προσοχής ότι «εκείνοι που ανοίγουν τη συζήτηση για το σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία, είναι ενάντιοι του τουρκικού έθνους».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επικαλέστηκε μάλιστα τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 για να υποστηρίξει ότι δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να χρησιμοποιείται ακόμη κι ως τέμενος.

«Αν κοιτάξουμε τη Σύμβαση της UNESCO του 1972, είναι άλλο θέμα η διατήρηση του ιστορικού χαρακτήρα ενός μνημείου και άλλο αν χρησιμοποιείται αυτή η περιουσία ως τζαμί ή κάτι άλλο. Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Το σημαντικό είναι το τί θέλει το τουρκικό έθνος. Ένας από τους συνδέσμους μας υπέβαλε αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να μετατραπεί η  Αγία Σοφία από μουσείο σε τέμενος. Στις 2 Ιουλίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα λάβει την απόφασή του. Θα περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κάνουμε ό,τι επιτάσσει το έθνος μας», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Διαβάστε επίσης: 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σεβαστείτε την πολυθρησκευτική ιστορία της Αγίας Σοφίας

Με αναφορές στην Κύπρο η έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θρησκευτικές ελευθερίες

Άγαλμα του Μωάμεθ του Πορθητή στην Πόλη θέλει να στήσει ο κεμαλιστής Ιμάμογλου

Keywords
Τυχαία Θέματα