Βήματα προς την ανάπτυξη του blockchain κάνει η Κύπρος

Έτοιμο πριν από το τέλος του χρόνου αναμένεται ότι θα είναι το προσχέδιο του νομοθετικού πλαισίου που θα ρυθμίζει την ανάπτυξη των αποκεντρωμένων τεχνολογιών, γνωστών ως blockchain, στην Κύπρο. Η ετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου αποτελεί μία από τις δράσεις που περιλαμβάνει η Εθνική Στρατηγική για τις αποκεντρωμένες τεχνολογίες, που έχει ετοιμαστεί. 

Η πρακτική εφαρμογή του blockchain σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τους τομείς του Κτηματολογίου, των τελωνείων, της φορολογίας, της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και της πιστοποίησης

τίτλων σπουδών.

Την Εθνική Στρατηγική παρουσίασαν σήμερα από κοινού, σε διάσκεψη Τύπου στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας τα οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη του blockchain, όπως μείωση της γραφειοκρατίας και εξοικονόμηση πόρων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι με πρωτοβουλία της Βουλής και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών, συζητήθηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουλίου 2018 η προοπτική ανάπτυξης των τεχνολογιών blockchain στην Κύπρο, η οποία και τέθηκε στη συνέχεια σε έμπρακτη εφαρμογή.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2018, αποφασίστηκε η σύσταση της Ad Hoc Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain, με την εφαρμογή πιλοτικών έργων σε υπηρεσίες του κράτους, καθώς και με την εισαγωγή των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων.

«Η ολοκληρωτική εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής στον τρόπο λειτουργίας κρατικών και ιδιωτικών υπηρεσιών, αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις δομές, τον τρόπο οργάνωσης και τη λειτουργία των σύγχρονων κοινωνιών», τόνισε ο Δημήτρης Συλλούρης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως η Εθνική Στρατηγική «θα συμβάλει στην προσπάθεια της χώρας μας για μια ψηφιακή μεταμόρφωση, παρέχοντας το αναγκαίο πλαίσιο, καθώς και έναν οδικό χάρτη, προς εξερεύνηση των εφαρμογών της Τεχνολογίας Κατανεμημένου Καθολικού και της τεχνολογίας blockchain σε διάφορους τομείς, προς τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, αλλά και προς την αντιμετώπιση των όποιων πιθανών κινδύνων και απειλών».

Κύριος στόχος, επεσήμανε, «είναι η συμπόρευση της χώρας μας με το διεθνές τεχνολογικό και ψηφιακό επαναστατικό ρεύμα και η ενεργός και χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή της σε αυτή την αλλαγή αντιλήψεων και πρακτικών».

Από πλευράς του, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε πως η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που καταρτίζει ολοκληρωμένη στρατηγική για τη ρύθμιση και την αξιοποίηση της σημαντικής τεχνολογίας του blockchain, την οποία χαρακτήρισε ως «μια νέα τεχνολογική επανάσταση παρόμοια με αυτήν του διαδικτύου».

«Ως χώρα κι έχοντας αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχουμε σήμερα υποχρέωση να συνεχίσουμε την προσπάθεια με κινήσεις που θα διευρύνουν την παραγωγική βάση της οικονομίας μας, που θα καταστήσουν το αναπτυξιακό μας μοντέλο πιο βιώσιμο, κινήσεις που θα περιλαμβάνουν την αξιοποίηση της καινοτόμου τεχνολογίας, όπως είναι ακριβώς αυτή η τεχνολογία blockchain», επεσήμανε ο Υπουργός.

Είπε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία ξεκίνησε με την εφαρμογή στα κρυπτονομίσματα, αλλά σήμερα έχει δυνητική εφαρμογή σε όλους τους τομείς της διοίκησης και της οικονομίας.

Σε πρακτικό επίπεδο, εξήγησε ο Υπουργός, πρέπει να ιδωθεί «ως μια μορφή απλοποίησης και εκσυγχρονισμού, πάταξης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, διακίνησης εγγράφων σε έντυπη μορφή, αλλά με ένα τρόπο, ο οποίος είναι ταχύτατος και απόλυτα διαφανής και ασφαλής».

Η τεχνολογία blockchain επιτρέπει την εκτέλεση συναλλαγών με ταχύτητα, διαφάνεια, ασφάλεια και αμεσότητα, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός διαβλέπει πως από την εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας θα προκύψουν εξοικονομήσεις πόρων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και αποτελεσματικότητα, καθώς θα περιοριστεί η γραφειοκρατία, θα εκσυγχρονιστούν διαδικασίες και θα επιταχυνθούν οι συναλλαγές.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Εθνική Στρατηγική περιλαμβάνει την ετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου και στόχος είναι το προσχέδιο του νομοθετικού πλαισίου να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους.

Η δεύτερη σημαντική πτυχή της Στρατηγικής αφορά, σύμφωνα με τον Υπουργό, τις πιλοτικές εφαρμογές στον δημόσιο τομέα. Όπως είπε, έχουν καταγραφεί οι τομείς του Κτηματολογίου, των Τελωνείων και της φορολογίας, της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, αλλά και της πιστοποίησης τίτλων σπουδών ως τομείς από τους οποίους μπορεί να ξεκινήσει η πρακτική αξιοποίηση του blockchain.

Ο τρίτος σημαντικός τομέας, σημείωσε, αφορά την εφαρμογή της τεχνολογίας στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Στις δράσεις περιλαμβάνεται ακόμα η αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στις σχετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ, είπε.

Ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει τον συντονιστικό ρόλο της όλης προσπάθειας μέχρι τη σύσταση του Υφυπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας, το οποίο έχει εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο. Το σχετικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον Υπουργό, βρίσκεται στον Γενικό Εισαγγελέα για νομοτεχνικό έλεγχο και, εφόσον ψηφιστεί από τη Βουλή φέτος, το Υφυπουργείο αναμένεται να λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Είπε, επίσης, ότι το Υπουργείο θα διαθέσει τυχόν κονδύλια που θα χρειαστούν, ενώ σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα