«Αν πέσει ένας…»

Η συζήτηση για το ενδεχόμενο μίας ελληνικής χρεοκοπίας και πιθανής εξόδου από το ευρώ παίρνει νέες διαστάσεις. Παρά τις απόψεις που υποστηρίζουν αυτά τα σενάρια, διατυπώνεται και σοβαρός αντίλογος. Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου εκτιμά ότι μία...
έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα έλυνε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νομισματική ένωση. Επισημαίνει μάλιστα ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε ακριβώς τα αντίθετα
από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και τονίζει ότι η «πτώση» ενός μέλους θα συμπαρέσυρε και τα υπόλοιπα. Η εφημερίδα σημειώνει:

«Αν εξωθούνταν τώρα η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, το πολιτικό μήνυμα θα ήταν σαφές: η νομισματική ένωση δεν πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Ποιος θα μπορούσε τότε να εγγυηθεί αξιόπιστα ότι δεν θα ακολουθούσαν η Πορτογαλία ή ακόμη και η Ισπανία και η Ιταλία; Τα προβλήματα της Ελλάδας προκαλούν ένα μέρος μόνο της ανησυχίας στην Ευρώπη του ευρώ. Μία έξοδος δεν θα έλυνε τα προβλήματα, αλλά θα ενίσχυε τη δυσπιστία. Και τα υπόλοιπα κράτη που πλήττονται από την κρίση θα ένιωθαν άμεσα αυτή τη δυσπιστία», καταλήγει το σχόλιο της SZ.

Η γερμανική έκδοση των Financial Times κάνει λόγο για «μοιραίες μέρες για την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας στον υπότιτλό της ότι «η ανακούφιση μετά τις εκλογές στην Αθήνα κράτησε μόνο λίγο. Η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη είναι και πάλι εντελώς ανοιχτή. Ωστόσο μόνο η ΕΚΤ μπορεί να αναγκάσει την Ελλάδα σε έξοδο παρά τη θέλησή της». Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θεωρείται από όλους τους υπευθύνους τόσο ακίνδυνη, όσο τη θεωρεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Η Μπούντεσμπανκ στηρίζει την Ελλάδα

Οι FTD δημοσιεύουν, μάλιστα, τα αποτελέσματα μίας μελέτης της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας σημειώνοντας: «Ακόμη και μία μελέτη της -ιδιαίτερα επικριτικής σε ό, τι αφορά στην Ελλάδα- Μπούντεσμπανκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να παραμείνουν στην ευρωζώνη όλες οι χώρες-μέλη της. Για το ζήτημα αν για κάποιες χώρες θα έπρεπε να προτιμηθεί ένα άλλο νομισματικό σύστημα αναφέρεται ότι: ‘αποδεικνύεται ότι αυτό δεν ισχύει για καμία από τις χώρες που ανήκουν σήμερα στη ζώνη του ευρώ’. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η μελέτη, για τη διαρκή συμμετοχή κάθε χώρας-μέλους σε μία νομισματική ένωση είναι απαραίτητες μία οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, ‘οι οποίες να λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τις προϋποθέσεις του κοινού νομίσματος και της ενιαίας νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη’».
Keywords
Τυχαία Θέματα