Lancia Ypsilon Twin Air

Η νέα Ypsilon εμφανίζει ορισμένα νέα στοιχεία σε σχέση με το παρελθόν της και δίνει το δικό της ιδιαίτερο στίγμα στη μικρή κατηγορία.

Ανακηρύχτηκε πρόσφατα «Ελληνικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς» από τον ένα εκ των δύο θεσμών που πεισματικά διατηρούνται (αντί να ενοποιηθούν, προς όφελος της αξιοπιστίας) από τους Έλληνες δημοσιογράφους αυτοκινήτου. Ο τίτλος αυτός και μόνο, βάζει ένα βαρύ φορτίο στις

«πλάτες» του αυτοκινήτου που καλείται να αποδείξει πως είναι αυτό που οι ειδικοί υποστηρίζουν. Αυξάνει, αν θέλετε, τις απαιτήσεις που έχει ο οποιοσδήποτε ευκαιριακός οδηγός που εν τέλει θα ψάξει για «κρυμμένες» αρετές και πολύ σοφιστικέ επιλογές, χάνοντας ίσως το νόημα.

Το νόημα είναι πως η νέα Ypsilon είναι ένα πολύ καλό και ικανό μικρό αυτοκίνητο. Είναι κομψό, ευέλικτο και όσο οικονομικό πρέπει για να ικανοποιήσει ακόμα και τον πλέον «ψείρα» στο κομμάτι του κόστους χρήσης- τουλάχιστον όταν μιλάμε για κατανάλωση καυσίμου, τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιση. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ονόματος Ypsilon (άλλοτε σκέτο Y και άλλοτε ολογράφως, από το 1996 και εντεύθεν, δηλαδή μετά την Υ10 εποχή της Autobianchi) που το αμάξωμα είναι 5θυρο προσθέτοντας αναμφίβολα πόντους πρακτικότητας στο σύνολο.

Οι χώροι είναι καλοί –πάντα ήταν- αλλά τώρα με τις δύο επιπλέον πόρτες, με τις «κρυμμένες» αισθητικά χειρολαβές, γίνονται ακόμα πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμοι. Στην καμπίνα των επιβατών, λείπουν οι κορώνες πολυτέλειας του παρελθόντος (με τα ιδιαίτερα ακριβά υλικά και την εξεζητημένη σχεδίαση) αλλά δίνει βροντερό παρόν η ουσία του πράγματος. Αυτή είναι η καλή ποιότητα στη συναρμογή και έρχεται να συμπληρώσει ιδανικά το προσγειωμένο, ώριμο αν θέλετε, αισθητικό υπόβαθρο του αυτοκινήτου, με τον κεντρικά τοποθετημένο πίνακα των οργάνων, που το βράδυ, με το φωτισμό του κάνει τη διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό και δικαιολογεί πλήρως το ανώτερο πρεστίζ της Ypsilon. Όλα αυτά, με πολύ «προσγειωμένες» επιλογές και άκρως επιτυχημένο συνδυασμό πολυτέλειας και χρηστικότητας.

Με τη γυαλιστερή λάκα να είναι εκεί στο ταμπλό αλλά όσο διακριτική χρειάζεται για να μην ακροβατεί με το χαρακτηρισμό «κιτς» λόγω κατάχρησης του υλικού. Με την ανώτερη ποιότητα στην αίσθηση των διακοπτών για τις επιμέρους λειτουργίες κλιματισμού, υπολογιστή ταξιδίου, ηχοσυστήματος, κ.ο.κ. να μη «λειτουργεί» εις βάρος της ευχρηστίας. Και τέλος, με την καλύτερη ηχομόνωση (που τεχνηέντως τονίζεται στο υποσυνείδητο μέσω και του αυξημένου βάρους των θυρών) να κάνει τη διαφορά προσφέροντας ένα αρκούντως μονωμένο περιβάλλον στους επιβάτες. Οι τελευταίοι, δε θα έχουν την ψευδαίσθηση να νομίζουν πως ταξιδεύουν με μεγάλο αυτοκίνητο- κάθε άλλο. Είπαμε οι χώροι είναι αρκετοί αλλά όχι και αχανείς. Αλλά θα απολαύσουν ποιότητα μετακίνησης που παραπέμπει σε πολυτελής κατασκευές.

Ο δικύλινδρος κινητήρας, TwinAir για τους πιο «ψαγμένους», είναι έτσι και αλλιώς χαρισματικός. Από μόλις 875 κ.εκ. αποδίδει 85 ίππους και προσφέρει καλές επιδόσεις στο μοντέλο (0-100 σε 11,9” και τελική ταχύτητα 176 χλμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα