Α. Νεοφύτου: Κοινωνικά άδικο να καλυφθεί το 100% των Ταμείων Προνοίας με τα χρήματα των καταθετών

16:17 1/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αν το κράτος θέλει να καλύψει κατά 100% τα Ταμεία Προνοίας, δεν πρέπει να το κάνει με τα χρήματα των καταθετών, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως είναι κοινωνικά άδικο να υπάρξει μεγαλύτερο κούρεμα των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου για να εξασφαλιστούν κατά 100% τα Ταμεία Προνοίας στο σύνολό τους.

Μιλώντας

σε διάσκεψη Τύπου εφ’ όλης της ύλης, ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε επιεικώς απαράδεκτο το ενδεχόμενο το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου να συζητά παραχώρηση μπόνους αλλά και λιγότερες μειώσεις στους γενικούς διευθυντές.

Είπε πως οι σημερινοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου θα έπρεπε νε είχαν μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται για το μέλλον της Τράπεζας.

Όσον αφορά τις Κυπριακές Αερογραμμές, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως είναι επίσης μια κοινωνική αδικία ο φορολογούμενος πολίτης να συνεχίζει να συντηρεί μια εταιρεία που δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της.

Τράπεζα Κύπρου

——-

Ο κ. Νεοφύτου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σχετικά με την αίτημα που υπήρξε ενώπιον του ΔΣ για παραχώρηση μπόνους αλλά και λιγότερες μειώσεις στους Γενικούς Διευθυντές της Τράπεζας, είπε πως αν ευσταθεί κάτι τέτοιο είναι επιεικώς απαράδεκτο.

«Για δεκαετίες σε αυτό τον τόπο δεν κάναμε τίποτε άλλο πολιτικό ή συνδικαλιστικό πινγκ πονγκ», είπε, προσθέτοντας πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν αυτή την πολιτική δεκαετιών που άφηναν τη χώρα χωρίς στρατηγική.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για να διασωθεί ο τραπεζικός τομέας και με σκληρή προσπάθεια που θα χρειαστεί αρκετός ακόμα χρόνος, να επανέλθει σταδιακά η λαβωμένη αξιοπιστία του. Σημείωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου ανήκει στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, «σε αυτούς τους 30 χιλιάδες ανασφάλιστους καταθέτες που με βίαιο τρόπο, στην εφαρμογή του μονόδρομου δυστυχώς που είχαμε, του Μνημονίου Συναντίληψης, χάθηκαν οι περιουσίες τους, όχι μόνο της τωρινής αλλά και κάποιων προηγούμενων γενιών».

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε, επίσης, ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Λαϊκής δεν ξέρουν ακόμα τι θα πάρουν και πότε. Την ίδια ώρα, οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου έχουν υποστεί μια μετατροπή 37,5% των καταθέσεων τους σε μετοχές, ενώ υπάρχει ένα 22,5% που είναι κατακρατημένο και θα φανεί με τη δεύτερη αξιολόγηση της KPMG ποιο ποσοστό του 22,5%, αν όχι όλο, θα μετατραπεί και αυτό σε μετοχές, και υπάρχει και ένα 30% που είναι μπλοκαρισμένο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου, μίλησε για την ανεργία, λέγοντας πως οι 60 χιλιάδες άνεργοι δεν είναι απλοί αριθμοί αλλά είναι ανθρώπινα και οικογενειακά δράματα, και εκφράζοντας την απεριόριστη εκτίμηση και συμπαράσταση του. «Την ίδια ώρα, την ίδια ευαισθησία πρέπει όλοι να έχουμε και προς εκείνους, προς εκείνες τις δεκάδες χιλιάδες των καταθετών», είπε.

Ανέφερε πως πρέπει να βρεθεί ένας δίκαιος τρόπος για τους εργαζόμενους, σημειώνοντας, ωστόσο πως δεν μπορεί οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου να επωμιστεί επιπρόσθετο κόστος για οποιαδήποτε απόφαση.

«Εάν το οποιοδήποτε Συμβούλιο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο δεν έχει αναλογιστεί τις συνθήκες που περνούμε και σκέφτεται για να δίνει μπόνους, είναι πράξη επιεικώς απαράδεκτη», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ταμεία Προνοίας των υπαλλήλων, ο κ. Νεοφύτου είπε πως αυτό είναι θέμα της Κυβέρνησης και της Βουλής. «Εάν κριθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων ότι πρέπει να διασφαλιστεί μέχρι και το τελευταίο σεντ απ’ όλα τα Ταμεία Προνοίας, την ίδια ώρα πρέπει να πούμε στον πολίτη ότι θα χρειαστεί 12% περίπου επιπρόσθετο κούρεμα στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου», προσθέτοντας ότι το σύνολο των ταμείων Προνοίας είναι 1,2-1,3 δις.

Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε άδικο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προσθέτοντας πως αν το κράτος θέλει να καλύψει κατά 100% τα Ταμεία Προνοίας, αυτή την κοινωνική πολιτική δεν πρέπει να την κάνει με τα χρήματα των καταθετών, αλλά θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους, όπως φορολόγηση ή περικοπές. «Δεν είναι σωστό να κάνουμε κοινωνική πολιτική βάζοντας το χέρι στην τσέπη κάποιων άλλων», και στην προκειμένη περίπτωση στην τσέπη των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου.

Ερωτηθείς πώς εκτιμά το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, ενόψει και της συνάντησης Αναστασιάδη-Ντράγκι, ο κ. Νεοφύτου απάντησε σε ένα γενικότερο πλαίσιο, λέγοντας πως η Κύπρος δεν μπορεί τα επόμενα χρόνια να είναι η ίδια όπως ήταν πριν από το Μάρτιο του 2013. «Όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο το καλύτερο για τον τόπο μας και την οικονομία μας, το μοντέλο της κυπριακής οικονομίας που δημιούργησε και ευημερία, και σε αρκετό βαθμό και επίπλαστη ευημερία, ανήκει στο παρελθόν», είπε, σημειώνοντας πως χρειάζεται να θέσουμε ένα νέο όραμα για τον τόπο πάνω σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο.

Πρόσθεσε πως στην Κύπρο θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα έχουμε ένα τραπεζικό τομέα πολύ πιο μικρό από αυτόν που είχαμε, λέγοντας πως θα εξαρτηθεί από εμάς τους πότε θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία του τραπεζικού μας τομέα. Τόνισε πως θα πρέπει ως κοινωνία να κοιτάξουμε και προς άλλους τομείς της οικονομίας, προς άλλους προσανατολισμούς, τους οποίους θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε για να επανέλθει η ευημερία στον τόπο.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τη διαχείριση της κρίσης, μετά την απόφαση του Eurogroup, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι μετά από σχεδόν 4 μήνες έπρεπε να είχαν λόγο οι σημερινοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, δηλαδή οι χθεσινοί καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως το συντομότερο θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι, οι μέτοχοι της Τράπεζας θα πρέπει να έχουν λόγο για να διαχειριστούν την υπόλοιπη περιουσία τους, εκφράζοντας την πίστη πως αυτοί θα την διαχειριστούν πολύ καλύτερα από κάποιους προσωρινούς.

Κυπριακές Αερογραμμές

———

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις Κυπριακές Αερογραμμές, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η συνέχιση της οικονομικής στήριξης προς μια εταιρεία στην οποία έχουν εφαρμοστεί πέραν των τριών σχεδίων σωτηρίας και η οικονομική αιμορραγία συνεχίζεται, είναι ακόμη μια κοινωνική αδικία γιατί ο φορολογούμενος πολίτης συνεχίζει να συντηρεί μια εταιρεία που τα γεγονότα απέδειξαν πως δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της.

Είπε πως θα πρέπει να υπάρξουν, αν χρειαστεί, ακόμα και πιο ριζικά μέτρα εξυγίανσης ούτως ώστε να μπορεί από μόνη της να επιβιώσει. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε αυτή την απλή πραγματικότητα, «απεύχομαι να ζήσουμε το φαινόμενο Eurocypria του 2010 και στις Κυπριακές Αερογραμμές», είπε.

Ερευνητική Επιτροπή

———

Σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα κάνουν το παν για να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όποιοι και αν είναι αυτοί, σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκονται.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως αυτό που αντιλαμβάνεται είναι πως την κοινωνία ποσώς την ενδιαφέρουν οι νομικές εξηγήσεις του α’ ή του β’, και απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία αυτών που έφεραν τη χώρα σε αυτή την τραγική κατάσταση. «Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει η διαδικασία, αλλά θα μας καταριέται αν αυτό το έγκλημα μείνει στην ατιμωρησία», είπε.

Αεροπορική Βάση

———

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για παραχώρηση αεροπορικής βάσης στη Ρωσία στην Κύπρο, ο κ. Νεοφύτου είπε πως όσο πιο μικρή είναι μια χώρα, τόσο πιο ξεκάθαρη πρέπει να είναι η εξωτερική της πολιτική. «Η Κύπρος είναι μικρή για να μπαίνει σε μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όταν δύο ελέφαντες τσακώνονται, όποιος και αν κερδίσει, θα την πληρώσει το γρασίδι», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα