ΑΚΕΛ: Καλεί την Κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγαλοεπιχειρηματιών

16:00 25/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πει πώς η Κυβέρνηση του σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε ένας μικρός αριθμός μεγαλοεπιχειρηματιών, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του τραπεζικού τομέα και γενικότερα το πρόβλημα της οικονομίας.

Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε σήμερα στα γραφεία του ΑΚΕΛ

με τον Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών, ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για μια «πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση», προσθέτοντας ότι «οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχουν προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες στους δανειολήπτες στην αποπληρωμή των δανείων τους, και ιδιαίτερα στους ανέργους».

Όπως είπε, «οι πολίτες έχουν υποστεί μεγάλη μείωση του μισθού τους και αυτό επιβάλλει τη λήψη μέτρων, έτσι που να προστατευθούν οι δανειολήπτες και να μπορέσουν σταδιακά να αποπληρώσουν τα δάνεια τους. Η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου μας έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις τις οποίες έχουμε κατ’ αρχήν μελετήσει και έχουμε αναλάβει να τις μελετήσουμε περαιτέρω και να υποβάλουμε στη συνέχεια γραπτώς τις δικές μας απόψεις».

Στόχος, είπε, « είναι από κοινού να αναλάβουμε πρωτοβουλίες -εντός και εκτός Βουλής -για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών. Πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες ότι η οικονομική κρίση δεν μπορεί να φορτωθεί στους ώμους μόνο των απλών ανθρώπων οι οποίοι θα υποστούν συνέπειες που θα είναι δίχως επιστροφή. Και αυτό θα συμβεί εάν και εφόσον εκποιηθούν περιουσίες».

«Γι΄’ αυτό το λόγο», είπε, « θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Μελάς είπε ότι η συνάντηση με την ηγεσία του ΑΚΕΛ εντάσσεται στα πλαίσια των επαφών του Συνδέσμου με όλα τα κόμματα και οργανωμένους φορείς με σκοπό την προστασία των δανειοληπτών, κυρίως σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις των δανείων.

«Εκείνο που έχει σημασία είναι να κατανοήσουν οι τράπεζες ότι ο σωστός προγραμματισμός και σχεδιασμός των αναδιαρθρώσεων των δανείων ευνοεί και τις ίδιες, οι οποίες πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούν τις αναδιαρθρώσεις των δανείων με σκοπό το κέρδος αλλά με σκοπό την απάμβλυνση πρώτα των δικών τους προβλημάτων όσον αφορά την έλλειψη ρευστότητας τους και κατά δεύτερον να αποφευχθεί η καταστροφή της κοινωνικής συνοχής, πράγμα που θα γίνει εάν προχωρήσουν στην εκποίηση περιουσιών – κάτι που φαίνεται να κρύβεται πίσω από το μυαλό τους», είπε.

Όπως είπε, «εάν φτάσουμε μέχρι εκεί, αυτοί που θα ζημιώσουν περισσότερο απ’ όλους θα είναι οι ίδιες οι τράπεζες γιατί θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια η έλλειψη της ρευστότητας τους με όλες τις πιθανές και κατανοητές σε όλους συνέπειες».

Ο κ. Μελάς αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο οι τράπεζες να μην καταφέρουν να πάρουν το ποσό που επιδιώκουν να πάρουν σήμερα μέσω της εκποίησης των περιουσιών κάτι που γίνει σε βάθος χρόνου, όπως είπε.

Κάλεσε, παράλληλα, τις τράπεζες να δώσουν κίνητρα στους δανειολήπτες για να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, είτε μειώνοντας το κέρδος τους είτε , σε ορισμένες περιπτώσεις, μειώνοντας το ποσό που έχουν να παίρνουν από τους δανειολήπτες. Με αυτό τον τρόπο, είπε, «θα αρχίσει να εισρέει χρήμα στα ταμεία τους από τώρα, γεγονός που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ρευστότητας των τραπεζών και θα αρχίσει σιγά- σιγά να κινείται η οικονομία».

Πρόσθεσε ότι από τα ποσά που ζητούν οι τράπεζες από τους δανειολήπτες θα πρέπει να αφαιρεθούν οι υπερχρεώσεις είτε υπό τη μορφή τόκων, είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή.

«Οι τόκοι υπερημερίας είναι απαράδεκτο να επιβάλλονται τώρα. Είναι απαράδεκτο οι τράπεζες να χρεώνουν τόκους υπερημερίας υπό μορφή τιμωρίας για κάποιον που δεν πληρώνει τις δόσεις του λόγω των λαθών που έκαναν οι τράπεζες οι οποίες ευθύνονται για την κατάντια της εισοδηματικής τους κατάστασης», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι μεγαλοεπιχειρηματίες ανάπτυξης γης που οφείλουν μεγάλα ποσά προς τις τράπεζες δεν πληρώνουν τόκους και την ίδια στιγμή γίνονται δεκτοί στο Προεδρικό ζητώντας και άλλες χαλαρώσεις, είπε ότι «οι τράπεζες ανανεώνουν τα δάνεια αυτών των μεγάλων επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για να δείχνουν ότι όλα είναι εντάξει. Αυτό όμως είναι εξαπάτηση και του εαυτού τους αλλά και του κόσμου και διερωτώμαι πώς μπορεί αυτό το πράγμα να συνεχίσει να συμβαίνει».

«Εκείνο που θα πρέπει να γίνει είναι οι τράπεζες να αρχίσουν να κινούνται πρώτα εναντίον αυτών των ανθρώπων και μετά εναντίον οποιοδήποτε άλλων «,είπε.

Είπε, επίσης, ότι «το αποτέλεσμα μιας δικαστικής διαμάχης μεταξύ μιας τράπεζας και ενός οφειλέτη είναι αμφίβολο και αυτό να το σκεφτούν οι τράπεζες και το συζητήσουν με τους νομικούς τους συμβούλους. Ήδη υπάρχουν αποφάσεις άλλων δικαστηρίων, εκτός Κύπρου, οι οποίες δίνουν κατευθύνσεις. Ας τις μελετήσουν και ας συνέλθουν επιτέλους και ας αρχίσουν να βλέπουν τις αναδιαρθρώσεις ως το μέσο επίλυσης πολλών προβλημάτων».

Σε παρέμβαση του για το ίδιο θέμα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το θέμα αυτό απασχόλησε τη σημερινή συνάντηση, καλώντας παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πει πώς η Κυβέρνηση του «σκοπεύει να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα».

«Ένας μικρός αριθμός μεγαλοεπιχειρηματιών χρωστά μερικά δισεκατομμύρια στις τράπεζες. Θα ήταν χρήσιμο να ξέρουμε ποίοι είναι οι σχεδιασμοί που γίνονται από την πλευρά της Κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί αυτό το σημαντικό πρόβλημα, που αν ξεπεραστεί θα έχουμε επιλύσει σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του τραπεζικού τομέα και γενικότερα το πρόβλημα της οικονομίας», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον το ΑΚΕΛ έχει προχωρήσει στην επικαιροποίηση των θέσεων του όσον αφορά το Μνημόνιο, είπε ότι «δεν έχουμε προβεί ακόμη σε μια λεπτομερή αναδιαμόρφωση των προτάσεων που είχαμε καταθέσει τότε στην κοινωνία. Την ερχόμενη Κυριακή – πάντοτε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών «Προμηθέας» – θα διοργανωθεί μια ημερίδα κατά την οποία θα γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα».

Είπε, τέλος, ότι για το σκοπό της επικαιροποίησης των θέσεων του ΑΚΕΛ «μέσω του Ινστιτούτου Προμηθέας συνεργαζόμαστε με 20 ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο, στην καταπληκτική τους πλειοψηφία ευρωπαίων για να εξασφαλίσουμε ότι η πρόταση που θα καταθέσουμε θα είναι επιστημονική».

Keywords
Τυχαία Θέματα