Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων υλοποιούν Κύπρος και Βουλγαρία

15:45 5/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ένα καινούργιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα παροχής πληροφόρησης και στήριξης προς τους εργαζόμενους υλοποιούν, με χρηματοδότηση της ΕΕ, η ΣΕΚ και η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας (CITUB-KNSB), σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και εκμετάλλευσης καθώς και στήριξης του ντόπιου εργατικού δυναμικού.

Μέσα από το πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους, θα υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων των δύο χωρών . Σήμερα πραγματοποιήθηκε

κοινή διάσκεψη Τύπου στα γραφεία της ΣΕΚ από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα και τον Αντιπρόεδρο της CITUB Πλάμεν Νάνκοβ στην οποία δόθηκε πληροφόρηση για τους στόχους , τις δράσεις του προγράμματος και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα , η συνεργασία στοχεύει στην κάλυψη των κενών που δημιουργούνται όσον αφορά την επαρκή ενημέρωση των Βουλγάρων εργαζομένων στην Κύπρο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Ανέφερε ενδεικτικά ότι οι Βούλγαροι αποτελούν το 18% του συνόλου των κοινοτικών εργαζομένων και το 9% του συνόλου των μη Κυπρίων εργαζομένων.

Πρόσθεσε παράλληλα, ότι μέσα από την κατάρτιση και την ενημέρωση που θα τύχουν οι Κύπριοι και οι Βούλγαροι εργαζόμενοι για την υφιστάμενη νομοθεσία καθώς και για τις πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων, θα αρθεί το πρόβλημα που αφορά στην εκμετάλλευση των κοινοτικών εργαζομένων προκαλώντας άνισο και αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος του ντόπιου εργατικού δυναμικού.

«Αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα των κοινοτικών εργαζομένων μέσα από την εκμετάλλευση της εργασίας τους, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος του ντόπιου εργατικού δυναμικού και θεωρούμε ότι αυτό θα πρέπει να αρθεί», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, το πρόγραμμα θα προωθήσει την κοινωνική ενσωμάτωση των εργαζομένων, θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της κοινωνικής συνοχής και θα δημιουργήσει συνθήκες μεγαλύτερης και πιο ουσιαστικής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, αποτρέποντας την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Είπε ακόμη ότι με βάση στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου 2012-Ιανουαρίου 2013 φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την Κύπρο ένα ποσοστό γύρω στο 10% των Βούλγαρων που διέμεναν και εργάζονταν στην Κύπρο, εκφράζοντας την άποψη ότι λόγω και της αυξανόμενης κρίσης και των γεγονότων των τελευταίων μηνών, ο αριθμός αυτός θα έχει πιθανότατα αυξηθεί.

Όπως λέχθηκε από τον κ. Μάτσα, η συνεργασία με τα βουλγάρικα συνδικάτα θα μπορέσει να δώσει διέξοδο στα υφιστάμενα προβλήματα μέσα από τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας με δεδομένη την απορύθμιση που βιώνουμε σήμερα, θα υλοποιήσει το στόχο της προώθησης της ισότητας στην απασχόληση, θα χαράξει συγκεκριμένη πολιτική σε σχέση με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και θα καλύψει ένα τεράστιο κενό σε ό,τι αφορά τη διάχυση ενημέρωσης/πληροφόρησης προς τους εργαζόμενους για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

Είπε ακόμη ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε οι συλλογικές συμβάσεις να καλύψουν το σύνολο των εργαζομένων για άρση στρεβλώσεων και δημιουργία δομών επαρκούς εκπροσώπησης του συνόλου των εργαζομένων.

Ο κ. Μάτσας υπενθύμισε ακόμη ότι η ΣΕΚ έχει καταθέσει εισηγήσεις στην Υπουργό Εργασίας για την ανάγκη της αύξησης του αριθμού των επιθεωρητών για να παταχθεί το πρόβλημα της αδήλωτης ή παράνομης εργασίας, τονίζοντας ότι πρέπει ταυτόχρονα να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να εφαρμοστούν οι νόμοι περί ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση και εργασία και περί ίσης μεταχείρισης προσώπων άσχετα από την φυλετική ή εθνοτική καταγωγή τους.

Με βάση το πρόγραμμα, θα διεξαχθεί έρευνα και μελέτη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Βούλγαροι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα θα καταγραφεί η στάση της εργοδοτικής πλευράς έτσι ώστε να διαφανούν τα προβλήματα, θα γίνει αξιολόγηση της εργατικής νομοθεσίας και συμβάσεων έτσι ώστε στοχευμένα και συγκεκριμένα να γίνουν προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος, θα δημιουργηθεί συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για συμβούλους εργασίας που να μπορούν να δώσουν άμεση ενημέρωση και κατεύθυνση στους εργαζόμενους , θα γίνει έκδοση ενημερωτικών εντύπων για τα δικαιώματα των εργαζομένων και αναφορά στις κρατικές συμβάσεις, θα δημιουργηθεί γραφείο πληροφόρησης των Βούλγαρων εργαζομένων σε πρώτη φάση στα γραφεία της ΣΕΚ στη Λεμεσό και θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα για ενημέρωση και απαιτούμενη πληροφόρηση.

«Μέσα από αυτή την προσπάθεια, στοχευμένα, συλλογικά και συγκεκριμένα θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά που παρατηρούνται σήμερα σε σχέση με την επαρκή ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων, θα προκύψει άρση της εκμετάλλευσης των κοινοτικών εργαζομένων και στήριξη του ντόπιου εργατικού δυναμικού, θα δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικής ενσωμάτωσης συνοχής σε μια περίοδο όπου αυτές οι πτυχές της κοινωνίας πλήττονται σε τεράστιο βαθμό και ταυτόχρονα θα προκύψει καλύτερη και πιο ουσιαστική συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων», σημείωσε ο Αναπληρωτής ΓΓ της ΣΕΚ.

Μίλησε ακόμη για προσπάθεια καλύτερης στόχευσης για καλύτερη και ευρύτερη προσέγγιση των ευρωπαϊκών προβλημάτων και προώθηση της απασχόλησης, κοινωνικής δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας και κατοχύρωσης στην εργασία.

O Αντιπρόεδρος της CITUB Πλάμεν Νάνκοβ τόνισε χαρακτηριστικά, ότι τα Βουλγαρικά Συνδικάτα επενδύουν σε αυτή τη συνεργασία θεωρώντας πως θα αποφέρει άμεσα μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη στους εργαζόμενους των δύο χωρών.

Είπε ότι για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται αυτή η ένωση δυνάμεων με στόχο την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων από τις δύο χώρες.

Ο κ. Νάνκοβ ανέφερε ότι η κατεύθυνση του προγράμματος είναι ξεκάθαρη και το χαρακτήρισε «καινούριο βήμα σε παγκόσμιο επίπεδο». Πρόσθεσε ότι μέσω του προγράμματος θα περιοριστεί η περιθωριοποίηση , θα υπάρξει συνεχής πληροφόρηση για τις εργασιακές σχέσεις και σωστή ενημέρωση για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των εργαζομένων.

« Πιστεύω ειλικρινά ότι Βουλγαρία και Κύπρος μπορούν να γίνουν οι δύο χώρες το όνομα των οποίων θα συνδέεται με αυτό το καινούργιο μοντέλο», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης και πληροφόρησης για τη νομοθεσία, Βούλγαροι εργαζόμενοι μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα και να μπαίνουν σε «κοινωνική περιθωριοποίηση» , ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι λόγω της παροχής πληροφόρησης μέσω του προγράμματος, τα πράγματα θα διαφοροποιηθούν προς το καλύτερο.

Το πρόγραμμα υποβλήθηκε από τα Βουλγαρικά συνδικάτα με την υποστήριξη της ΣΕΚ και χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των δύο συντεχνιών και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πρόγραμμα στηρίζεται από το Υπουργείο Εργασίας της Βουλγαρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα