Γάλλος γερουσιαστής ζητά από την Κύπρο αύξηση του εταιρικού φόρου για να δοθεί το δάνειο

20:41 14/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Γάλλος Γερουσιαστής Φιλίπ Μαρινί συνέστησε σήμερα στην Κύπρο να αυξήσει τη φορολογία στις επιχειρήσεις, που σήμερα με μόλις 10% βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, εάν η χώρα θέλει να επωφεληθεί από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δανεισμού.

Ο Μαρινί, που ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, υπογράμμισε πως αν και «έχουν σημειωθεί πρόοδοι σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος», απεναντίας «τα πράγματα είναι ακόμη

δύσκολα αναφορικά με το χρηματοοικονομικό ντάμπινγκ».

Ο Γάλλος Γερουσιαστής συναντήθηκε σήμερα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή και τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η Λευκωσία διαπραγματεύεται με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) ένα μνημόνιο δανεισμού.

«Επισήμανα στους Κύπριους συνομιλητές μου πως για την ΕΕ η μάχη κατά της μέγιστης χρηματοπιστωτικής ωφέλειας των πολυεθνικών εταιρειών και ιδίως των πολυεθνικών του Διαδικτύου αποτελεί ένα αναντίρρητο ζήτημα», υπογράμμισε ο Γερουσιαστής του δεξιού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP).

«Μία φορολογία 10% επί των (πωλήσεων των) επιχειρήσεων σε μία χώρα που ζητεί να της χορηγηθούν 17 δισεκ. ευρώ, δεν αποτελεί. . . μία ικανοποιητική κατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος, στηλιτεύοντας έμμεσα το φορολογικό καθεστώς που ισχύει στη Μεγαλόνησο.

Ως αντάλλαγμα στη δανειακή σύμβαση, που το Παρίσι στηρίζει επί της αρχής της, ο Μαρινί διατυμπάνισε πως αναμένει από την Κύπρο «μία δέσμευση ότι θα αρχίσει μία μετάβαση» προς μία φορολόγηση πλησιέστερα προς αυτήν που επιβάλλουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη, όπου σύμφωνα με τη Eurostat ο μέσος όρος κυμάνθηκε για το 2012 στο 26%.

«Είναι θεμιτό να ζητούμε να υπάρξει μία εναρμόνιση για μία δεκαετή περίοδο», πρόσθεσε ο ίδιος. «Συνέστησα στην γαλλική κυβέρνηση να εντάξει μία τέτοια ρήτρα» στη συμφωνία, κατέληξε.

Η Λευκωσία εκτιμά πως θα χρειασθεί περίπου 17 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 δισεκ. θα διοχετευθούν στις τράπεζες της χώρας, οι οποίες έχουν εκτεθεί στο ελληνικό χρέος. Το ενεργητικό των τραπεζών ισούται με το 800% του ΑΕΠ της Κύπρου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει μία πλειάδα ξένων επιχειρήσεων με δέλεαρ τη χαμηλή φορολόγησή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα