Η ΕΕ θα διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ στον πολιτιστικό τομέα την περίοδο 2014-2020

18:03 4/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» προβλέπει τη διάθεση 1,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2020 για τη διαφύλαξη και προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας, καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα.

Σύμφωνα με την Επίτροπο για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσίας και νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου, το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες του πολιτιστικού και του οπτικοακουστικού τομέα να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ψηφιοποίηση και την ενιαία αγορά και να προσεγγίσουν

νέες κατηγορίες κοινού στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Η κ. Βασιλείου βρίσκεται από τις 5 έως τις 7 Νοεμβίου στη Μασαλία για έναν πρώτο απολογισμό της Marseille-Provence (Μασσαλίας-Προβηγκίας), πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2013. Αύριο και μεθαύριο θα συμμετάσχει στην «Οικονομική εβδομάδα της Μεσογείου», η 7η εκδήλωση της οποίας αφιερώνεται αποκλειστικά στον πολιτισμό ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης.

«Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι η Marseille-Provence, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2013, είναι μια μεγάλη λαϊκή επιτυχία», ανέφερε η Επίτροπος επισημαίνοντας ότι συνολικά, οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του τρέχοντος έτους προσέλκυσαν έως σήμερα περισσότερους από 7 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ εγκαινιάστηκαν πολλά εμβληματικά κτίρια, όπως το Μουσείο των Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου ή ακόμα το Μουσείο Ιστορίας της Μασσαλίας, ενισχύοντας την πολιτιστική προσφορά της πόλης, καθώς και την ελκυστικότητά της σε διεθνές επίπεδο. «Το παράδειγμα της Μασσαλίας δείχνει σε ποιό βαθμό ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό αστικής αναγέννησης και χωροταξικής ανάπτυξης», κατέληξε η κ. Βασιλείου.

Η «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» είναι μία από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη προβολή. Οι πολιτιστικές πρωτεύουσες επιλέγονται με βάση το πολιτιστικό πρόγραμμα που υποβάλλουν. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να έχει έντονη ευρωπαϊκή διάσταση, να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του κοινού, να είναι ελκυστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της πόλης.

Αποτελεί, επίσης, μια εξαιρετική ευκαιρία για τις πόλεις ώστε να αλλάξουν την εικόνα τους, να δώσουν ένα ηχηρό «παρών» στον παγκόσμιο χάρτη, να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες και να επανεξετάσουν την ανάπτυξή τους μέσα από τον πολιτισμό. Ο τίτλος αυτός έχει πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη μακροπρόθεσμα, τόσο για την πόλη όσο και για την περιφέρειά της.

Μετά τη Μασσαλία και το Košice το 2013, οι ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες θα είναι η Ρίγα (Λετονία) και η Umeå (Σουηδία) το 2014, η Mons (Βέλγιο) και το Plzeň (Τσεχική Δημοκρατία) το 2015, το Saint-Sébastien (Ισπανία) και το Wroclaw (Πολωνία) το 2016, το Aarhus (Δανία) και η Πάφος (Κύπρος) το 2017 και η La Valette (Μάλτα) το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα