Η Κορέα στηρίζει προσπάθειες για λύση Κυπριακού

13:01 16/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την υποστήριξη της Κορέας στις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης και ευημερίας για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, μέσω της επανένωσης της χώρας, εξέφρασε σήμερα ο νέος Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, με έδρα τη Ρώμη, Kim Chun Guk, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η επανέναρξη συνομιλιών με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό

παραμένει η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι κατάλληλα και πλήρως προετοιμασμένες.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρέσβης είπε ότι η Κυβέρνηση έχει επικεντρώσει όλες τις προσπάθειες της στις προσπάθειες για την οικοδόμηση της οικονομίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού και παραμένει σταθερή στις θέσεις της για την επίτευξη ειρήνης, επανένωσης και κοινής ευημερίας στη χερσόνησο της Κορέας μέσω της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ βορρά και νότου.

Είπε, επίσης, ότι είναι σταθερή πολιτική της χώρας του να αναπτύξει σχέσεις με χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αξίζει υψηλής εκτίμησης λόγω των προσπαθειών της για την ενότητα και την ανάπτυξη της ΕΕ κατά την Προεδρία της το 2012.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο νέος Πρέσβης εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης και ευημερίας για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, μέσω της επανένωσης της χώρας, προσθέτοντας ότι και οι δύο χώρες είναι μικρές σε μέγεθος και υπέφεραν από τη διαίρεση για πολύ καιρό.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι φιλικές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ τους θα αναπτυχθούν περαιτέρω και θα επεκταθούν στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις και είπε ότι η ανέφερε ότι η υπογραφή διμερών συμφωνιών αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση ενίσχυσής τους.

Αναφερόμενος στη διαίρεση της χερσονήσου της Κορέας το 1945 και στον πόλεμο του 1950-1953, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είναι καιρός η ένταση και η αντιπαράθεση να δώσουν τη θέση τους σε σοβαρές συνομιλίες για συνεργασία, συμφιλίωση και επανένωση.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι “η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του, με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών με τις οποίες λειτουργεί η ΕΕ, παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα”.

Η λύση, πρόσθεσε, πρέπει να εξυπηρετεί πάνω από όλα τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολο του, και όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι κατάλληλα και πλήρως προετοιμασμένες για να διασφαλίσουν ότι οι στόχοι είναι κοινοί και ότι οι διαπραγματεύσεις θα τελεσφορήσουν, είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ακόμη μία αποτυχία.

Πρόσθεσε ότι η ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία είναι επιθυμητή.

Keywords
Τυχαία Θέματα