Η τηλεθέαση αθλητικών αγώνων βελτιώνει τη φυσική κατάσταση

17:49 26/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ακόμη και η παρακολούθηση αθλητικών δραστηριοτήτων είναι ικανή να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς, τον αναπνευστικό ρυθμό, τη ροή του αίματος ή και την εφίδρωση του σώματος, υποστηρίζουν αυστραλοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Autonomic Neuroscience.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διαπιστώνει μια μικρή επίπτωση στην φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού από την παρακολούθηση αθλητικών δραστηριοτήτων.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον Δρ Βόγκαν Μέισφιλντ, έκαναν πειράματα με εννέα

εθελοντές στους οποίους κατέγραφαν την ηλεκτρική νευρική δραστηριότητα, καθώς εκείνοι παρακολουθούσαν βιντεοσκοπημένες είτε ακίνητες εικόνες, είτε δρομείς να τρέχουν.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το «κλειδί» είναι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα που τροφοδοτεί την καρδιά, τους αδένες, τα αιμοφόρα αγγεία και άλλους ιστούς και το οποίο αυξάνει τη δραστηριότητά του στη διάρκεια της πραγματικής άθλησης.

Βέβαια, για μη γίνει καμία παρεξήγηση πως η απλή παρακολούθηση όντως αποτελεί ένα υποκατάστατο της πραγματικής άσκησης, η ερευνήτρια Ρέιτσελ Μπράουν επισημαίνει πως «οι παρατηρούμενες φυσιολογικές αλλαγές ήταν μικρές και, καθώς οι εθελοντές κάθονταν χαλαρά χωρίς καμία μυϊκή δραστηριότητα, οι αντιδράσεις τους ήταν ψυχογενείς, δηλαδή προέρχονταν από το νου και όχι από το σώμα».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους ταιριάζουν με προηγούμενη μελέτη τους, στην οποία είχαν διαπιστώσει ότι η παρακολούθηση συναισθηματικά φορτισμένων σκηνών (όπως ερωτικών) αυξάνει, επίσης, τη συμπαθητική νευρική δραστηριότητα των θεατών, με αποτέλεσμα να εκκρίνουν μεγαλύτερη ποσότητα ιδρώτα.

Ο Δρ Μέισφιλντ τονίζει ότι ασφαλώς πολύ λίγο ασκεί κανείς πραγματικά το σώμα του με το να παρακολουθεί άλλους να αθλούνται και, προφανώς, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συγκριθεί με την πραγματική εξάσκηση. «Αν και η παρακολούθηση άλλων ανθρώπων να ασκούνται, μπορεί να αυξήσει τον παλμό της καρδιάς κάποιου και να επιφέρει κι άλλες φυσιολογικές αλλαγές, τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα οφέλη για την υγεία που αποκομίζει κανείς, αν σηκωθεί από τον καναπέ», υπογραμμίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα