Κατάλογο με ονόματα για ευνοϊκά δάνεια από τράπεζες και Συνεργατισμό ζήτησε η Επιτροπή Θεσμών

16:00 15/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κατάλογο με ονόματα για “τραπεζίτες, πολιτικούς, δημοσιογράφους και όποιον δει” που πήραν δάνεια με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες και το Συνεργατισμό, ζήτησε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής με τον Πρόεδρό της, Δημήτρη Συλλούρη, να δηλώνει ότι έχουν λάβει στοιχεία για δάνεια πρώην και νυν διοικητικών συμβούλων τραπεζών, αλλά και για

φιλοδωρήματα – μπόνους που δινόταν στη Λαϊκή Τράπεζα που καταδεικνύουν ότι δεν υπήρχε πολιτική “για εξωφρενικά ψηλά μπόνους, τάξεως εκατομμυρίων” και ζήτησαν περισσότερα, όπως ζήτησαν τον ίδιο κατάλογο και για την Τράπεζα Κύπρου.

Όσον αφορά τις δύο εταιρείες που έχουν σχέση με το Βατοπέδι, Rassadel και Madeus, ο κ. Συλλούρης είπε ότι χρήζει περισσότερης εξέτασης το πώς διακινούνταν τα χρήματα από τη Μονή προς δύο συγκεκριμένες εταιρείες και από εκεί στην αγορά μετοχών της MIG ή άλλους προορισμούς. Πρέπει να διερευνήσουμε κατά πόσο η Λαϊκή Τράπεζα ζήτησε πίσω τα δάνεια του Βατοπεδίου και αν όχι, γιατί δεν τα ζήτησε, πρόσθεσε.

Στον κατάλογο με τα δάνεια των πρώην και νυν διοικητικών συμβούλων, συνέχισε ο κ. Συλλούρης, πρέπει να εξεταστεί πόσα είναι επισφαλή ή που κατατίθεντο τα λεφτά που έπαιρναν.

Ερωτηθείς για τον κατάλογο με τα διοικητικά μέλη και τα ποσά που δανείστηκαν, απάντησε ότι αφορούν και τις δύο τράπεζες, τα ποσά είναι μεγάλα και τα άτομα όχι πολλά, 20-25, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών διευκρίνισε ότι τα στοιχεία που θα πάρουν για τις εκροές από την Κεντρική Τράπεζα είναι για χρήση της Βουλής και μόνο. Οποιεσδήποτε δηλώσεις ότι η Επιτροπή κάνει τον μεσάζοντα ή θα δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα ή σε κάποιες υπηρεσίες, είναι λανθασμένες, πρόσθεσε, και δεν βοηθούν στο έργο της.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού υπενθύμισε την απόφαση της Επιτροπής Θεσμών ότι τα στοιχεία που θα συλλέξει θα τα δώσει στη Νομική Υπηρεσία, που είναι αρμόδια για τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων, αφού τα στοιχεία αφορούν την απόδοση ευθυνών και “άρα τα στοιχεία θα πρέπει να πάνε στους αρμοδίους που θα ασκήσουν τις ποινικές διώξεις”.

Έχει συντελεστεί, είπε, ένα οικονομικό έγκλημα, υπάρχουν ευθύνες που αναζητούνται και στο πλαίσιο αυτό διερευνώνται οι πράξεις των ΔΣ τραπεζών και Συνεργατισμού, λέγοντας ότι έχει ζητηθεί από όλους σήμερα, τράπεζες και συνεργατισμό, όπως καταθέσουν κατάλογο με δάνεια που πήραν νυν και πρώην διοικητικοί σύμβουλοι, πολιτικά και δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα, Δήμαρχοι, μέλη Ημικρατικών, πρώην και νυν Υπουργούς, Βουλευτές κ.ά, με ευνοϊκούς όρους, με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που δινόταν και χωρίς εξασφαλίσεις.

Από τα λεχθέντα στην Επιτροπή Θεσμών του Διευθύνοντα Συμβούλου των δύο εταιρειών που σχετίζονται με τη Μονή Βατοπεδίου, Άθου Κοιρανίδη, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, φάνηκε ότι πολύ μεγάλα δάνεια δίνονταν από τον Όμιλο της Μαρφίν και η εξασφάλιση ήταν κυρίως μετοχές του Ομίλου της MIG. To Μάρτιο του 2011, είπε, με τη μεταφορά της έδρας της Μαρφίν στην Κύπρο, τα μη εξασφαλισμένα δάνεια επιβάρυναν το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον ELA. Το πολιτικό ερώτημα, είπε, είναι πόσα ήταν τα μη εξασφαλισμένα δάνεια όταν η εταιρεία μετέφερε την έδρα της στην Κύπρο, ποιοι γνώριζαν και πόσοι ήταν οι κίνδυνοι κάνοντας αναφορά στην τότε κυβέρνηση, τον Διοικητή της ΚΤ και τον ΥΠΟΙΚ.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι όπως η διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας ανέφερε σήμερα, τα διάφορα φιλοδωρήματα δινόταν χωρίς σχέδιο, όχι με βάση την απόδοση των εργαζομένων και όπως δήλωσε η ίδια “δεν είχαν λογική”. Σημείωσε δε ότι η Επιτροπή Θεσμών έχει ζητήσει εδώ και ενάμιση χρόνο τα στοιχεία που αφορούν ευνοϊκά δάνεια. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο και των δύο τραπεζών, συνέχισε, πρέπει να τύχει ενδελεχούς κατάθεσης, κάνοντας λόγο σε βασικό στέλεχος ΔΣ τράπεζας και συγκεκριμένα της Λαϊκής που πήρε ευνοϊκά δάνειο, χωρίς εξασφαλίσεις, άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η Επιτροπή Θεσμών, ανέφερε, ζήτησε στοιχεία από το 2006 και φαίνεται ότι στην περίοδο Βγενόπουλου, η Μαρφίν Λαϊκή έδινε φιλοδωρήματα 1 ή 2 εκ ευρώ σε άτομα προσωπικά, όχι στην Κύπρο.

Όσον αφορά τα δάνεια που παραχωρήθηκαν στην ιερά Μονή Βατοπεδίου, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι “με τόσα εκατομμύρια που ενέκρινε ο κ. Βγενόπουλος στην Μονή Βατοπεδίου, σίγουρα έχει εξαγοράσει πλήρη άφεση αμαρτιών”. Η Μονή, ανέφερε, δανειζόταν πολλά, άνω των 100 εκ ευρώ, σημειώνοντας ότι αυτή επένδυε και σε hedge funds, που είναι επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Εξήγησε δε ότι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο δανειολήπτης καλείται να αναπληρώσει τη ζημιά όταν οι μετοχές που έχει αγοράσει πέφτουν, αλλά στην περίπτωση της Μονής Βατοπεδίου κανείς δεν την κάλεσε η Μαρφίν να καλύψει την διαφορά, σύμφωνα με τον κ. Κοιρανίδη, με αποτέλεσμα τη ζημιά από τη διαφορά των μετοχών, να την έχει επωμιστεί η Λαϊκή Τράπεζα.

Η Μαρφίν Εγνατία, συνέχισε, ουδέποτε εξέτασε ή μπήκε στη διαδικασία να ελέγξει το επενδυτικό προφίλ της Μονής και διερωτήθηκε εάν οι Μονές είναι συνήθεις επενδυτές στις τράπεζες. Ζήτησε, ανέφερε, από τον κ. Κοιρανίδη και τη διαχειρίστρια της Λαϊκής, να τους δώσει στοιχεία για την αξία των εξασφαλίσεων στο τέλος του 2012 που είχε η Μονή στην εν λόγω τράπεζα και πως το Βατοπέδι ανταποκρινόταν στις πληρωμές κεφαλαίου και τόκων.

“Η θέση μας από την αρχή είναι ότι διακυβεύεται η τιμωρία των ενόχων από τη στιγμή που δεν διορίστηκαν ποινικοί ανακριτές από την πρώτη στιγμή”. Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι με τον τρόπο αυτό δόθηκε χρόνος για να διαγραφούν ή να εξαφανιστούν στοιχεία, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το κεφάλαιο απόδοσης δικαιοσύνης, “αν εκ του αποτελέσματος κριθεί ότι δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη με τον τρόπο που ο κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται”.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Φύτος Κωνσταντίνου, είπε ότι τα στοιχεία που ζητήθηκαν για την παροχή ευνοϊκών δανείων που εξυπηρετούσαν ειδικά διευθυντικά και άλλα στελέχη των δύο κυρίως μεγάλων τραπεζών, θα αξιολογηθούν σωστά από την Επιτροπή Θεσμών και “όλα πρέπει να βγουν στην επιφάνεια και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του”. Τέτοιου είδους δάνεια εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα άτομα, πρόσθεσε λέγοντας ότι η Επιτροπή αναμένει τα στοιχεία που ζήτησε.

Ο κ. Κωνσταντίνου μίλησε και για νέα στοιχεία που προέκυψαν αναφορικά με τις υποθέσεις που σχετίζονται με τη Μονή Βατοπεδίου, τα οποία – όπως είπε – θα μελετηθούν.

Σε ερώτηση τι θα κάνει η Επιτροπή Θεσμών τα στοιχεία για ευνοϊκά δάνεια και φιλοδωρήματα και σε ποιους θα τα δώσει, είπε ότι θα βοηθήσουν στο έργο της Επιτροπής και στα πλαίσια της έκθεσης που θα ετοιμασθεί θα δοθούν εκεί που πρέπει, “βασικά στη Νομική Υπηρεσία για να κάνει τις περαιτέρω κινήσεις”. Σε σχόλιο ότι τελικά η Επιτροπή Θεσμών θα κάνει το μεσάζοντα, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα εξετασθούν μόνο από αυτή, παραπέμποντας σε έκθεση της Επιτροπής στο πρόσφατο παρελθόν που δόθηκε στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία και στη Νομική Υπηρεσία. Αλλιώς, διερωτήθηκε, συζητάμε για να ικανοποιούμαστε μεταξύ μας.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Φειδίας Σαρίκας είπε ότι με την παρουσία των στελεχών των τριών μεγάλων τραπεζών, ξεκαθάρισε ότι τουλάχιστον στις δύο μεγάλες τράπεζες υπήρχε κακοδιαχείριση σε σχέση με την παραχώρηση δανείων με ευνοϊκούς όρους, διαγραφή δανείων, παραχώρηση μπόνους κ.ά. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να ολοκληρωθεί η μελέτη των στοιχείων που έχουν ζητήσει, να τα δώσουν στους αρμόδιους και να δούμε ποιοι φέρνουν την ευθύνη για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών, λέγοντας ότι φαίνεται πως όλοι έχουν μικρή ή μεγαλύτερη ανάμειξη.

“Ήρθε η ώρα κάποιοι να μελετήσουν, να πάρουν αποφάσεις και να κατανείμουν αυτές τις ευθύνες”. Επανέλαβε δε τη θέση της ΕΔΕΚ ότι από την αρχή έπρεπε να διοριστούν ποινικοί ανακριτές για όλα τα θέματα που αφορούν την καταστροφή της οικονομίας, για να προσθέσει ότι έστω και τώρα θα πρέπει από πλευράς Γενικής Εισαγγελίας και κυβέρνησης να ληφθεί η απόφαση για ποινικούς ανακριτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα