Κυπριακό-Οικονομία στο επίκεντρο του 17ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κύπρου

13:11 21/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κυπριακό, Οικονομία και προσφορά των αποδήμων στην Κύπρο ήταν στο επίκεντρο των προσφωνήσεων κατά την έναρξη του 17ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κύπρου στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία” στην Λευκωσία.

Καλωσορίζοντας τους αποδήμους, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων, Πρέσβης Μάριος Ιερωνυμίδης είπε ότι κάθε χρόνο τις ίδιες περίπου

ημέρες του Καλοκαιριού συναθροιζόμαστε για διαβούλευση και συντονισμό οι Ελληνοκύπριοι της Μητροπολιτικής Κύπρου και οι Ελληνοκύπριοι της Διασποράς στα ελεύθερα τούτα χώματα της σκλαβωμένης πατρίδας μας – εδώ που η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης διαχωρίζεται από την ματωμένη γραμμή Αττίλα.

Η σημερινή ημέρα, σημείωσε, αποτελεί μια συγκέντρωση αναπόλησης, στοχασμού, προγραμματισμού αλλά και καθήκοντος που συνενώνει τον απανταχού της γης κυπριακό Ελληνισμό σε ένα συναπάντημα ευθύνης – στον αγώνα ενός για συντήρηση ζωντανού του οράματος της απελευθέρωσης της πατρίδας μας και παλιννόστησης στην ενωμένη ελεύθερη γη και αφετέρου διερεύνησης τρόπων και μεθοδολογίας υποβοήθησης της άλλοτε μακαρίας και ευδαιμονούσας Κύπρου ώστε να εξέλθουμε από την δεινή οικονομική ύφεση.

“Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συναίσθημα ικανοποίησης όλους σας τους αγώνες για πρόοδο και καταξίωση στην φιλόξενη γη της διαμονής σας. Είστε άξιοι πολλών επαίνων και συγχαρητηρίων γιατί μέσα από σκληρούς κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες, μόχθου και εγκαρτέρησης διατηρήσατε την θρησκεία την γλώσσα και τις παραδόσεις ως πλούτο ψυχής μεταλαμπαδεύοντας την από γενιά σε γενιά ως ιερά παρακαταθήκη”, πρόσθεσε.

Η Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Καίτη Κληρίδου στην προσφώνηση της ανέφερε “το ότι είσαστε εδώ καταδεικνύει έμπρακτα την αγάπη σας για την Κύπρο και το συνεχές ενδιαφέρον σας για συνέχιση του κοινού μας αγώνα για δικαίωση της Κύπρου”.

“Νιώθω ότι είμαι σε γνώριμο περιβάλλον γιατί κατά την διάρκεια της πολιτικής μου καριέρας έχω συναντηθεί με αρκετούς από εσάς και σας θεωρώ παλιούς φίλους και αγωνιστές. το βρίσκω πολύ ενθαρρυντικό ότι μαζί με τα παλιά γνώριμα πρόσωπα βλέπω και πολλά νέα άτομα που δεν τα γνωρίζω. Βρίσκω ιδιαίτερα ενθαρρυντικό την έντονη δραστηριοποίηση της νέας γενιάς των αποδήμων μέσω της ΝΕΠΟΜΑΚ”, σημείωσε.

Σήμερα, συνέχισε, εξακολουθούμε να διεξάγουμε ένα αγώνα για την επικράτηση του δικαίου και των αρχών της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ. “Για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειάζεται συλλογική δράση και ενότητα δυνάμεων. Χρειαζόμαστε και την δική σας συμπαράσταση». Σήμερα η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, είπε και εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης «για την άμεση ανταπόκριση σας για οικονομική και κοινωνική ενίσχυση της Κύπρου”.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης είπε πως το γεγονός ότι υπάρχει οργανωμένη δύναμη των αποδήμων παγκοσμίως και ειδικά σε χώρες με διεθνές εκτόπισμα οφείλεται στην μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε το νησί μας πριν από 39 χρόνια, με την τούρκικη εισβολή.

Η προσφορά των αποδήμων το 1974, σημείωσε, ήταν υλική, ηθική και πολιτική και ήταν μάλιστα άμεση. Για πρώτη φορά σήμερα, συνέχισε, ξεκινούμε το συνέδριο μας με την εισβολή και κατοχή να μην βρίσκεται πρώτη επικεφαλής των θεμάτων και να υποβιβάζεται σε δεύτερη θέση λόγω της οικονομικής κρίσης, της δυστυχίας, της κατάστασης των τραπεζών, της ανεργίας, των ατασθαλιών που δυστυχώς για όλους μας αυτή την φορά έχουμε εμείς την μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία και δεν έχουμε δυστυχώς κάποιον στον οποίον να φορτώσουμε την ευθύνη.

Οι απόδημοι, ανέφερε, βρίσκονται και φέτος στην Κύπρο για να ακούσουν από την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία και να ανταλλάξουν γνώμες και απόψεις για καλύτερους τρόπους βοήθειας στην οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας και στην διαφώτιση των κέντρων αποφάσεων των χωρών στις οποίες ζούμε.

Είπε πως έχουμε συμπεριλάβει για συζήτηση στο συνέδριο, θέματα όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης και επίσης την δημιουργία δικτύου αποδήμων ειδικά για επιστημονικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ αρχίζοντας τον χαιρετισμό του κάλεσε όλους σε μονόλεπτη σιγή στην μνήμη του Αντριου Αθενς για την προσφορά του στην Κύπρο.

Είπε πως το κυπριακό είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας, θέμα εισβολής και κατοχής. Ανέφερε ότι “είμαι από αυτούς που λέω ότι σε κάθε κρίση δημιουργούνται και ευκαιρίες και τώρα είναι η ευκαιρία για να προωθηθεί περαιτέρω το θέμα του Κυπριακού στο αμερικανικό ΥΠΕΞ και αυτό θα κάνουμε, να εξευρεθεί λύση βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές καθώς η χώρα είναι μέλος της ΕΕ, και καμία λύση δεν πρέπει να οδηγεί σε διαχωρισμό του λαού”.

Σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι για το κυπριακό, και πρέπει να συνεχίσουμε να κτίζουμε γέφυρες τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την ΕΕ για την λύση.

Ανέφερε ότι υπάρχουν και ευκαιρίες στο τομέα της ενέργειας για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακή αγορά προσθέτοντας ότι υπάρχει η προοπτική μπορεί μέρος των αποθεμάτων. Πρόσθεσε ότι πρέπει να εγκαθιδρυθεί μια μικρή επιχειρηματική αρχή που να υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορίου για να υποβοηθήσει και όσους θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο.

Σημείωσε τέλος ότι υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που θα ήθελαν να επενδύσουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Κύπρος.

Ο Πρόεδρος της Νεολαίας Αποδήμων (ΝΕΠΟΜΑΚ) Χρίστος Καραολής στην προσφώνηση του είπε πως η ΝΕΠΟΜΑΚ βρίσκεται σε τακτική επαφή και συνεργασία με τις τοπικές ομοσπονδίες και ενισχύει τις δραστηριότητες της ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ.

Οι αγώνες της Κύπρου και του κυπριακού λαού, ανέφερε, είναι και δικοί μας αγώνες.

“Συμμετέχουμε στον αγώνα για ανάκαμψη από την οικονομική κρίση που μαστίζει το νησί μας όπως και για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από το νησί μας και την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους”, σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα