Οι προοπτικές και οι επιλογές της κυπριακής οικονομίας συζητήθηκαν σε εκδήλωση στο Λονδίνο

17:10 17/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι προοπτικές για την κυπριακή οικονομία συζητήθηκαν σε εκδήλωση με τίτλο «Υποστήριξη για την Κύπρο» που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης το Κυπριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου London Metropolitan, σε αίθουσα του ακαδημαϊκού ιδρύματος στο βόρειο Λονδίνο. Η εκδήλωση έγινε με τη συνδιοργάνωση και υπό την αιγίδα του EPISTEME (Σύνδεσμος Βρετανοκυπρίων Επαγγελματιών) και της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

Κύριος ομιλητής

ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) Χάρης Παπαχαραλάμπους. Μετά από μια σύντομη εισαγωγική παρουσίαση του οργανισμού, ο κ. Παπαχαραλάμπους απέδωσε την κρίση στην Κύπρο μεταξύ άλλων σε λανθασμένους υπολογισμούς, σφάλματα, απουσία ξεκάθαρου οράματος, λανθασμένες νοοτροπίες και πολιτικές πιέσεις.

Επeσήμανε και κάποιους συγκεκριμένους παράγοντες που ώθησαν το νησί στη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε: την έκθεση στην ελληνική αγορά ομολόγων, την ελλιπή αξιολόγηση ρίσκου και την υπερδιόγκωση τουλάχιστον των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, την αλλαγή καθεστώτος της Λαϊκής, τον καθυστερημένο και ανεπαρκή έλεγχο των δημόσιων δαπανών και του χρέους, τη λανθασμένη αξιολόγηση καταστάσεων και φίλων, την απροθυμία μεταρρύθμισης και επίλυσης μακροχρόνιων εκκρεμών θεμάτων, καθώς και την υπερεξάρτηση από κάποιους τομείς, όπως ο τραπεζικός.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κύπρος έτυχε άδικης μεταχείρισης από τους εταίρους, αλλά όπως πρόσθεσε έπρεπε να είχε ακούσει τις προειδοποιήσεις τις οποίες πολλοί, όπως και ο ίδιος, όπως είπε, αγνόησαν. Μίλησε για ενορχηστρωμένο σχέδιο, το οποίο όμως επετράπη λόγω της δύσκολης θέσης στην οποία είχε φέρει τον εαυτό της η Κύπρος.

Παρατήρησε πάντως ότι σιγά-σιγά ήδη η εικόνα αρχίζει να βελτιώνεται, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου διάσωσης. Σχολίασε ότι οι καταγγελίες περί ξεπλύματος χρήματος στην Κύπρο αποδεικνύονται προφάσεις, σχεδόν σαν τις καταγγελίες περί όπλων μαζικής καταστροφής κατά του Ιράκ, όπως ανέφερε. Σημείωσε επίσης ότι σχεδόν όλες οι ξένες εταιρείες έχουν παραμείνει στην Κύπρο. Συμπλήρωσε ότι ναι μεν ο εταιρικός φόρος αυξήθηκε στο 12,5%, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν οι πολλές διμερείς φορολογικές συμφωνίες που διατηρεί η Κύπρος.

Στρέφοντας την προσοχή του στους τομείς που προσφέρονται για επενδύσεις και μπορούν να αναζωογονήσουν την κυπριακή οικονομία στάθηκε αρχικά στον τουρισμό. Αναφέρθηκε στη δυνατότητα επενδύσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες, πάρκα αναψυχής, μαρίνες, ιατρικές και υγειονομικές εγκαταστάσεις, κέντρα αποκατάστασης και εγκαταστάσεις αθλητικού τουρισμού. Σημείωσε, συμφωνώντας με τοποθετήσεις παρευρισκομένων, την ανάγκη μεγαλύτερης ποικιλίας του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο κ. Παπαχαραλάμπους έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους υδρογονάνθρακες. Πέραν από τα έσοδα από την πώληση αερίου σημείωσε τις ευκαιρίες που ανοίγουν οι συναφείς υποδομές, όπως κέντρο ενέργειας και μονάδα υγροποίησης αερίου, τερματικά αποθήκευσης ενέργειας, εγκαταστάσεις μεταφοράς αερίου, εγκαταστάσεις εισαγωγής και εξαγωγής. Ωστόσο σημείωσε ότι στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν και οι ανανεώσιμες πηγές, όπου το νομικό πλαίσιο γίνεται πιο απλοποιημένο και ελκυστικό για δυνητικούς επενδυτές.

Για τη ναυτιλία επεσήμανε ότι είναι ένας τομέας που δεν έχει επηρεαστεί, τονίζοντας μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η Κύπρος έχει το μοναδικό εγκεκριμένο από την ΕΕ σύστημα φορολόγησης χωρητικότητας πλοίων.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο αναφέρθηκε στη συνοπτική παρουσίασή του ο κ. Παπαχαραλάμπους ήταν αυτός της αξιοποίησης ακινήτων και υποδομών, κάνοντας λόγο για καζίνο, κτηματική περιουσία, μαρίνες, εκπαιδευτικά και υγειονομικά έργα και θεματικά πάρκα.

Στα πλεονεκτήματα της Κύπρου συμπεριέλαβε την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, λόγω του χαμηλότερου κόστους, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται ασφαλώς και στις επώδυνες μειώσεις που υπομένουν οι κάτοικοι της Κύπρου, τη γρήγορη προώθηση έργων με τη σύμπραξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και τις ευκαιρίες στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της αναψυχής, της πληροφορίας και επικοινωνιών (ICT), της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και του νέου σκηνικού στον τραπεζικό τομέα, καθώς ανοίγουν ευκαιρίες για άλλες τράπεζες, Αποκάλυψε ότι τις επόμενες εβδομάδες τέσσερις ξένες τράπεζες θα βρεθούν στην Κύπρο για μια αυτοψία των δεδομένων καθώς ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο νησί.

Συνοψίζοντας ο κ. Παπαχαραλάμπους μίλησε για ανάπτυξη ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις.

Η παρουσίαση έγινε ενώπιον αναγνωρισμένων επαγγελματιών του Λονδίνου στους τομείς στους οποίους αναφέρθηκε ο Κύπριος αξιωματούχος. Οι παριστάμενοι συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ότι οι προκλήσεις για την κυπριακή κυβέρνηση είναι πολλές, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την αισιοδοξία τους. Ιδιαίτερα θίχτηκαν ορισμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν στον τουρισμό και στην ενέργεια, αλλά και στον τομέα υψηλής τεχνολογίας ώστε να δημιουργηθεί ένα κατάλληλα προετοιμασμένο περιβάλλον για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι ποτέ δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις πως όλα θα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα όταν μιλάμε για την ανάπτυξη μιας οικονομίας, αλλά δήλωσε αισιόδοξος: «Εμάς η δουλειά μας είναι να είμαστε ρεαλιστές και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους για να έχουμε αξιοπιστία. Αυτό είναι κρίσιμο. Από εκεί και πέρα βεβαίως θεωρώ ότι η Κύπρος θα μπορέσει να μείνει μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου, ενδεχομένως με κάποιες μετατροπές που είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν. Μεσοπρόθεσμα, σε έναν ορίζοντα πενταετίας, σαφώς θα είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό», ανέφερε. Χαρακτήρισε ως «το πιο ασφαλές στοίχημα» για την οικονομία τον τομέα της ενέργειας λόγω του φυσικού αερίου.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και του EPISTEME Πήτερ Δρουσιώτης στην εισαγωγική ομιλία ανέφερε ότι εξακολουθεί να είναι μεγάλο και αναπάντητο το ερώτημα γιατί οι εταίροι της Κύπρου συμπεριφέρθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Όπως είπε, θα μπορούσε να είχε προκριθεί η λύση της ανακεφαλαιοποίησης των δύο μεγάλων τραπεζών και η κατ’ ουσία εθνικοποίησή τους από την ΕΚΤ, αλλά τέτοιες πιο μετριοπαθείς λύσεις δεν έλαβαν ευκαιρία εξέτασης. Επεσήμανε πως και άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Μάλτα έχουν διογκωμένο τραπεζικό τομέα, παραπέμποντας όμως κυρίως στο Λουξεμβούργο όπου ο τραπεζικός κλάδος είναι 2,500% μεγαλύτερος του ΑΕΠ, δηλαδή 3,5 φορές μεγαλύτερος σε αναλογία από αυτόν της Κύπρου.

Ο κ. Δρουσιώτης επεσήμανε τη δραστηριοποίηση που έχει υπάρξει από την κυπριακή διασπορά και πιο συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη στήριξη της χώρας και την προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών. «Η σημερινή εκδήλωση είναι ουσιαστικό τμήμα της στρατηγικής και του εκτυλισσόμενου σχεδίου δράσεων για να ενισχύσουν την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό», ανέφερε.

Εκτίμησε τέλος πως πρέπει να καταστεί προτεραιότητα η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων με την κατασκευή μονάδας υγροποιημένου αερίου. «Χρειάζεται απόλυτη στρατηγική διαύγεια που θα ενσωματώνει και τις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής», είπε ο κ. Δρουσιώτης αναφορικά με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα