Πιθανόν μη αναγκαία παρέμβαση της ΕΚΤ στις δευτερογενείς αγορές

15:43 13/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η δύναμη πυρός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί από μόνη της να απαμβλύνει τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες με προβλήματα χρηματοδότησης από τις αγορές στο βαθμό που η παρέμβαση της ΕΚΤ στις δευτερογενείς αγορές να μην είναι αναγκαία, εκτιμά ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ,

Πανίκος Δημητριάδης.

Σε συνέντευξή στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ, ο κ. Δημητριάδης τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού των τραπεζικών κινδύνων από τα δημόσια οικονομικά, τονίζοντας ότι αυτό είναι σημαντικό για χώρες με μεγάλα τραπεζικά συστήματα όπως η Κύπρος.

“Κανείς δεν μπορεί να εικοτολογήσει κατά της απεριόριστης δύναμης πυρός μιας Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό είναι εκείνο που σταθεροποιεί νομίσματα και οι επενδυτές το γνωρίζουν αυτό. Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει κατά της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας”, είπε ο κ. Δημητριάδης.

Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων έχουν μειωθεί σημαντικά μετά τη δήλωση του Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στις 26 Ιουλίου, ότι η Τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να στηρίξει το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα. Την περασμένη Πέμπτη ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε το πρόγραμμα Αμεσες Νομισματικές Συναλλαγές” (Outright Monetary Transactions), το οποίο θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει χωρίς όριο ομόλογα κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού λόγω υψηλών επιτοκίων.

“Μια Κεντρική Τράπεζα έχει αυτή την υπέροχη ικανότητα, που δεν έχει κανένας άλλος στην αγορά, να πει `θα κάνω ό,τι χρειαστεί` και όλοι το πιστεύουν αυτό. Στο τέλος μπορεί να μην πράξει τίποτα”, είπε.

Εξάλλου, ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε υπερτιμημένη την αναφορά στην απόφαση της ΕΚΤ για αποστειρωμένες αγορές ομολόγων, λόγω της απουσίας πληθωριστικών πιέσεων.

“Νομίζω ότι η συζήτηση αυτή είναι υπερτιμημένη”, είπε και πρόσθεσε: “Στις παρούσες συνθήκες ακόμη και αν η ΕΚΤ δεν μπορούσε να αποστειρώσει, δεν πιστεύω ότι θα έκανε μια σημαντική διαφορά”.

Η Κύπρος και το Μνημόνιο

Σε σχέση με την αίτηση της Κύπρου για οικονομική αρωγή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι ελπίζει αυτό να συμφωνηθεί “το συντομότερο δυνατόν”.

Αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι είναι πρόωρο να γίνεται λόγος σε αριθμούς και υπέδειξε ότι θα πρέπει να αναμένεται η ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου που θα διεξαχθεί από ανεξάρτητο οίκο.

Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ξανασκεφτεί την προσέγγισή της για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

“Πρέπει να μετακινηθούμε προς την κατεύθυνση προγραμμάτων με έμφαση στην περισσότερη ανάπτυξη. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι πιο πετυχημένη όταν δεν παρακωλύει την ανάπτυξη”, τόνισε.

 

Τραπεζική Ένωση

Αναφορικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για την Μηχανισμό Ενιαίας Εποπτείας για τις τράπεζες στην Ευρωζώνη, ο κ. Δημητρίαδης είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η αποσύνδεση των τραπεζικών κινδύνων από τους κρατικούς.

“Αυτ

Keywords
Τυχαία Θέματα