Το Καζακστάν σέβεται πλήρως την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας

16:32 25/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο νέος Πρέσβης του Καζακστάν στην Κύπρο, με έδρα το Τελ Αβίβ, Bolat Nurgaliyev, τόνισε ότι η χώρα του «σέβεται πλήρως την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζει μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση του διεθνούς δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη

Χριστόφια.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε τη βασισμένη σε αρχές στάση της Δημοκρατίας του Καζακστάν όσον αφορά την προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποστήριξη στις προσπάθειες μας για επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, βασισμένης στο διεθνές δίκαιο, στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο νέος Πρέσβης του Καζακστάν εξέφρασε την ελπίδα ότι «η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος θα δώσει ώθηση στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων της Κύπρου σε πλήρη ασφάλεια» ενώ περαιτέρω, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι διμερείς σχέσεις θα διευρυνθούν και θα εμβαθυνθούν σε πολλά επίπεδα».

Σημείωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ Καζακστάν και Κύπρου είναι ισοζυγισμένοι και θετικοί, όπως υπογραμμίστηκε στην ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών καθώς και στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στο Καζακστάν τον περασμένο Απρίλιο.

Ο κ. Nurgaliyev είπε ότι «προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι από την αρχή η Κύπρος υποστήριξε σθεναρά την εδραίωση της πολιτικής ανεξαρτησίας του Καζακστάν, τον οικονομικό εκσυγχρονισμό και την κοινωνική μεταμόρφωση της».

Αναφερόμενος στη διεθνή δραστηριότητα του Καζακστάν ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα του ήταν η πρώτη από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που προήδρευσε του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το 2010 και φιλοξένησε συνέδριο του ΟΑΣΕ στην Αστάνα, και ευχαρίστησε την Κύπρο για την υποστήριξη της στη διάρκεια της προεδρίας του ΟΑΣΕ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τα στέρεα θεμέλια της σχέσης των δύο χωρών και η αμοιβαία δέσμευση για βελτίωση τους μέσω της διεύρυνσης των τομέων συνεργασίας και της εμβάθυνσης των ήδη υπαρχόντων φαίνονται από την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών στο Καζακστάν τον Απρίλιο του 2012 για πολιτικές διαβουλεύσεις».

Πρόσθεσε ότι «αυτή δεν ήταν μόνο η πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στη χώρα σας αλλά συνέπιπτε και με την ημερομηνία της 20ής επετείου από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων των χωρών μας».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών όπως και το Μνημόνιο ανάμεσα στα αντίστοιχα Υπουργεία Παιδείας για επιστημονική και τεχνική συνεργασία, έχουν δημιουργήσει ένα διευρυμένο πλαίσιο συνεργασίας για πολιτικό διάλογο και για διμερείς συμβατικές σχέσεις».

Συνέχισε λέγοντας πως «λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, πιστεύουμε ότι προς αμοιβαίο όφελος οι τρέχουσες προσπάθειες μας πρέπει να επικεντρωθούν στην περαιτέρω ενίσχυση του ευρύτερου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».

Εν προκειμένω, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η συνομολόγηση και η υπογραφή των υπό διαπραγμάτευση συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της γεωργίας, της τυποποίησης και της επανεισδοχής αναμφίβολα θα δώσουν θετική ώθηση στην επίτευξη αυτού του στόχου».

Αναφερόμενος στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δυστυχώς, οι εξελίξεις συνεχίζουν να μας προκαλούν ανησυχία, έτσι η Κύπρος εκτιμά τη συνεργασία φιλικών χώρων στον Οργανισμό για αποθάρρυνση πολιτικών αντιπαραγωγικών ως προς τις προοπτικές για συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «το Καζακστάν μπορεί να βασίζεται σε μια φιλική χώρα η οποία θα αποσκοπεί στο να συμβάλει θετικά στην εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας με την ΕΕ και στην εφαρμογή της Στρατηγικής για την Κεντρική Ασία στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της οικονομίας, του τουρισμού και της ασφάλειας».

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δυστυχώς, οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε».

Επαναβεβαίωσε ότι «στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για ένα κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα».

Αναφερόμενος, τέλος στην Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είπε ότι «με στόχο μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες και στον κόσμο, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή και να θέσουμε γερά θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα