Βουλή: Κενά νομοθετικού πλαισίου για Μη Κυβερνητικές οργανώσεις και φιλανθρωπικά ιδρύματα

17:53 27/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το νομοθετικό πλαίσιο για την εγγραφή, αλλά και τη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων στην Κύπρο, παρουσιάζει κενά και αδυναμίες, όπως διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Αντρέας Φακοντής είπε ότι η Επιτροπή

συζήτησε το θέμα για την ανάγκη τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου για την εγγραφή, αλλά και τη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων στην Κύπρο.

«Έχει διαπιστωθεί ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, υφιστάμενες νομοθεσίες, παρουσιάζουν κενά και αδυναμίες. Γι’ αυτό και χρίζει άμεσης τροποποίησης και εκσυγχρονισμού η συγκεκριμένη νομοθεσία. Από τις πρόσφατες εξελίξεις, και το κούρεμα που είχαμε στις καταθέσεις είχε διαπιστωθεί ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις και φιλανθρωπικά σωματεία, είχαν κατατεθειμένα στις δύο τράπεζες ποσό το οποίο ξεπερνούσε τα 41 εκατομμύρια ευρώ και αυτό δημιουργούσε πολλά ερωτηματικά και πάρα πολλούς συνειρμούς», πρόσθεσε.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι «όπως είναι σε όλους μας κατανοητό, σκοπός αυτών των ιδρυμάτων είναι να παρέχουν βοήθεια και στήριξη στα άτομα που έχουν ανάγκη».

«Άρα είναι παράξενο να διατηρούνται σε τόσο υψηλό ύψος καταθέσεις στα δύο τραπεζικά ιδρύματα. Ως Επιτροπή θα αποστείλουμε επιστολή στην Κεντρική Τράπεζα για να μας καταθέσει τον κατάλογο των συγκεκριμένων οργανώσεων , των μη κυβερνητικών οργανισμών και το ύψος που η κάθε μια από αυτούς τους Οργανισμούς έχει καταθέσεις στις δύο τράπεζες. Στην Κύπρο είναι εγγεγραμμένα στον Έφορο και στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων πέραν των 4.000 μη κυβερνητικών οργανώσεων, λεσχών, ιδρυμάτων και σωματείων. Φυσικά, αρκετά από αυτά πιθανό να είναι και ανενεργά, αλλά για τη μικρή Κύπρο είναι πολύ μεγάλος αυτός ο αριθμός» , συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει διαπίστωση ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι Οργανώσεις επικαλύπτει η μια την άλλη όσον αφορά το πρόγραμμα δραστηριότητας τους .

«Επίσης, μπορεί να παίρνουν κρατική χορηγία από περισσότερα από ένα Υπουργεία για το ίδιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δεν υπάρχει ο ανάλογος έλεγχος των προγραμμάτων αυτών και της αξιολόγησης του έργου που επιτελεί κάθε οργάνωση ξεχωριστά», πρόσθεσε.

Ο κ. Φακοντής είπε, επίσης, ότι τα νομοσχέδια είναι έτοιμα. «Πιθανό να χρειαστεί νομοθετικός έλεγχος, γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει να υπάρξει ένας συντονισμός από πλευράς της Κυβέρνησης, ούτως ώστε τα νέα νομοσχέδια να κατατεθούν το συντομότερο δυνατό, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα, αλλά και το κενό που υπάρχει αναφορικά με το νομικό πλαίσιο για την ίδρυση, λειτουργία, αξιολόγηση και επιχορήγηση αυτών των οργανώσεων», ανέφερε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής συζήτησε και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Φιλοξενίας Ενήλικων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων αντιμετώπισης τους.

«Αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κάποια από αυτά βρίσκονται κάτω από τον κίνδυνο να τερματίσουν τη λειτουργία τους. Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η κρατική χορηγία και παράλληλα οι εισφορές, τις οποίες τα ιδρύματα αυτά λάμβαναν από ιδιώτες ή από εράνους ή από λαχεία, έχουν περιοριστεί αισθητά με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξυπηρέτησης ακόμα και των ατόμων τα οποία φιλοξενούν. Το αρμόδιο το Υπουργείο είναι σε θέση να παραχωρήσει τον ερχόμενο μήνα χορηγία προς αυτά τα ιδρύματα, όχι όλο το ποσό, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος, και στη συνέχεια θα αξιολογήσει τις αιτήσεις τους», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι για άτομα με ειδικές ανάγκες, για ηλικία πέραν των 21 ετών, λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας ημέρας.

«Θα αποστείλουμε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού για να δούμε κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί για ένα ή δύο χρόνια η παραμονή των ατόμων πέραν των 21 ετών στα ειδικά σχολεία, μέχρις ότου αντιμετωπιστεί και βρεθεί τρόπος για να μπορούν να φιλοξενηθούν σε νέο κέντρο – το οποίο θα δημιουργηθεί- , είτε σε υφιστάμενα κέντρα επεκτείνοντας την δραστηριότητα τους, νοούμενου ότι θα λάβουν και της ανάλογης κρατικής βοήθειας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα