30 χρόνια FOMO: Ο φόβος να μείνουμε «στην απ' έξω» και οι επιπτώσεις-Πώς από Homo Sapiens γίναμε Fomo Sapiens
To FOMO, δηλαδή «Fear Of Missing Out», ως έννοια διατυπώθηκε πριν από ακριβώς 30 χρόνια. Πώς μας επηρεάζει ο φόβος του να μείνουμε «στην απ' έξω»; Και πώς ξαφνικά γίναμε όλοι μας... Fomo Sapiens;
Η παγκοσμιοποίηση και η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας και της πληροφόρησης παρέχουν μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Οι υπολογιστές και τα τηλέφωνα δεν χρησιμεύουν μόνο ως εργαλεία για την εργασία και τη μάθηση αλλά και ως πηγή γνώσης και ψυχαγωγίας.
Ωστόσο,
Τι είναι το FOMO;
Το σύνδρομο FOMO (Fear of Missing Out) είναι ο φόβος του να μείνουμε στην «απ' έξω», δηλαδή το συναίσθημα του ότι οι άλλοι, στα social media, ζούνε καλύτερα ή πιο ικανοποιητικά σε σχέση με μας. Η κατάσταση αυτή αφορά διάφορες μορφές ανθρώπινης δραστηριότητας και εκδηλώνεται, για παράδειγμα, με το φόβο της απουσίας μας από μια συναυλία, μια συνάντηση ή μια πολιτιστική εκδήλωση. Δεδομένου ότι η δημοτικότητα των κοινωνικών δικτύων έχει αυξηθεί, το φαινόμενο έχει συνδεθεί με την ανάγκη να είναι κανείς updated για τις δραστηριότητες που αναλαμβάνουν άλλοι χρήστες του διαδικτύου.
Το Facebook, το Twitter και το TikTok «προκαλούν» την ανθρώπινη ανάγκη να παρακολουθεί κανείς συνεχώς τις πληροφορίες που μοιράζονται οι άλλοι χρήστες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κουραστική, σχεδόν εξουθενωτική... ζήλια και/ή φθόνο ή να επηρεάσει αρνητικά την αυτοπεποίθησή μας. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πιο ευάλωτοι σε αυτού του είδους τον «εθισμό» είναι οι νέοι.
Η έννοια αυτή δεν είναι χαρακτηριστική μόνο της εποχής του Διαδικτύου. Στον Μεσαίωνα, ο φόβος αυτός ονομαζόταν Torschlusspanik, που σημαίνει «ο πανικός εξαιτίας της πόρτας που κλείνει».
Ο όρος αναφέρεται στο άγχος που βίωναν οι αγρότες της εποχής όταν επέστρεφαν βιαστικά στις πύλες της οχυρωμένης πόλης πριν τις κλείσουν το σούρουπο. Η παραμονή έξω από τα αμυντικά τείχη σήμαινε έκθεση στο κρύο, επίθεση από άγρια ζώα ή επίθεση από εχθρό.
Το Torschlusspanik εξακολουθεί να είναι πολύ επίκαιρο. Οι πύλες στις οποίες σπεύδει πανικόβλητος ο σύγχρονος άνθρωπος είναι εικονικές. Η παραμονή έξω από αυτές αποτελεί απειλή για την ψυχική υγεία των ανθρώπων που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτού του είδους τον εθισμό.
Ο πρώτος ορισμός του FOMO διατυπώθηκε από τον Dan Herman, ο οποίος, το 1995 άρχισε να μελετά αυτό το είδος φόβου. Ο ερευνητής περιέγραψε το σύνδρομο ως «μια έντονη ανησυχία για το αν δεν εκμεταλλευόμαστε όλες τις διαθέσιμες ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν στη ζωή».
Το φαινόμενο της σύγχρονης ψηφιακής κουλτούρας οδήγησε στο να συνδεθεί ο φόβος της απώλειας ευκαιριών με την πρόσβαση στο διαδίκτυο, ακόμη και με τον εθισμό στο διαδίκτυο.
Το 2013, μια ομάδα ερευνητών υπό την καθοδήγηση του ψυχολόγουAndrew K. Przybylski ανέπτυξε 10 ερωτήσεις με τις απαντήσεις να μετρώνται με μια πενταβάθμια κλίμακα Likert. Αυτό επιτρέπει σε κάποιον να προσδιορίσει το επίπεδο του να πάθει ο ίδιος FOMO.
Οι 10 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σαςΦοβάμαι ότι άλλοι έχουν πιο ικανοποιητικές εμπειρίες από εμένα. Φοβάμαι ότι οι φίλοι μου έχουν πιο ικανοποιητικές εμπειρίες από εμένα. Ανησυχώ όταν ανακαλύπτω ότι οι φίλοι μου διασκεδάζουν χωρίς εμένα. Ανησυχώ όταν δεν ξέρω τι κάνουν οι φίλοι μου. Είναι σημαντικό να καταλαβαίνω τα «inside jokes» των φίλων μου.Μερικές φορές, αναρωτιέμαι αν ξοδεύω πολύ χρόνο για να παρακολουθώ τι συμβαίνει. Με ενοχλεί όταν χάνω μια ευκαιρία να συναντηθώ με φίλους. Όταν περνάω καλά, είναι σημαντικό για μένα να μοιράζομαι τις λεπτομέρειες αυτής της δραστηριότητας στα social media μου.Όταν χάνω μια προγραμματισμένη συνάντηση με ενοχλεί. Όταν πηγαίνω διακοπές, συνεχίζω να παρακολουθώ τι κάνουν οι φίλοι μου.Έκτοτε, έχουν δημιουργηθεί διάφορα άλλα διαγνωστικά εργαλεία, ενώ και η ομάδα των ερωτηθέντων έχει επίσης διευρυνθεί σημαντικά. Αρχικά, λαμβάνονταν υπόψη κυρίως έφηβοι. Με την πάροδο του χρόνου, παρατηρήθηκε ότι το σύνδρομο εμφανίζεται και μεταξύ ενηλίκων.
Οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι στο σύνδρομο FOMO λόγω της μεγαλύτερης και ευκολότερης πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των ατόμων που είναι ιδιαίτερα «FOMOed» έχει αυξηθεί σημαντικά μεταξύ των εφήβων, δηλαδή εκείνων που αισθάνονται τον συνεχή... καταναγκασμό να βρίσκονται στο διαδίκτυο. Επιπλέον, συνοδεύονται από την ανησυχία της έλλειψης πρόσβασης στο διαδίκτυο και στις τρέχουσες πληροφορίες.
Ωστόσο, οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι η ηλικία και το φύλο δεν επηρεάζουν τον φόβο της απώλειας. Τα περισσότερα δεδομένα σχετικά με την κλίμακα κινδύνου FOMO προέρχονται από μελέτες για τη νεολαία. Εξ ου και η εσφαλμένη αντίληψη ότι το πρόβλημα αυτό αφορά περισσότερο αυτή τη γενιά. Εν τω μεταξύ, η καταστροφική χρήση των κοινωνικών δικτύων μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών.
Οι «FOMO sapiens» έχουν σοβαρό πρόβλημα με την αποσύνδεση από τον εικονικό κόσμο. Οι σκέψεις τους επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο διαδίκτυο. Αυτό προκαλεί δυσκολίες στην εστίαση στις καθημερινές δραστηριότητες και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αμέλεια στην ιδιωτική και επαγγελματική ζωή. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν η χρήση του (δια)δικτύου είναι περιορισμένη ή αδύνατη. Τα άτομα αυτά βιώνουν υψηλό επίπεδο άγχους και μόνο στη σκέψη ότι δεν έχουν πρόσβαση στο κινητό τους τηλέφωνο.
Χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο σχεδόν σε κάθε περίσταση: Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, στο σχολείο, πριν από τον ύπνο και αμέσως μετά το ξύπνημα, καθώς και κατά την οδήγηση ή τη διάβαση του δρόμου.
Το FOMO έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Η συνεχής ανάγκη να «είναι online» έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της επαφής με πραγματικούς ανθρώπους, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να εκδηλωθεί με την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, τη μοναξιά και τις ψυχικές ασθένειες.
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα άτομα που υποφέρουν από άγχος ότι θα μείνουν... στην «απ' έξω», σταματούν στην πραγματικότητα να ελέγχουν το χρόνο που περνούν στο διαδίκτυο και συχνά... αποσύρονται από την πραγματική ζωή.
Το αντίδοτο στο FOMO μπορεί να είναι η ψηφιακή αποτοξίνωση, δηλαδή η παραίτηση ή απόσυρση από τις ηλεκτρονικές συσκευές για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η προσέγγιση αυτή αναφέρεται ως JOMO (Joy of Missing out) και υποδηλώνει την αίσθηση χαράς λόγω της διαφυγής από τη «χιονοστιβάδα» των πληροφοριών.
Το JOMO είναι το εντελώς αντίθετο του FOMO και δεν είναι πάντα δυνατό να εφαρμοστεί. Ως εκ τούτου, αξίζει να εξεταστεί τι είναι αυτό που δημιουργεί τον φόβο του FOMO.
Ένας από τους κύριους λόγους είναι οι ανεκπλήρωτες ανάγκες του καθενός από εμάς. Είναι λοιπόν χρήσιμο να αναπτύξετε νέες και πιο υγιείς διαδικτυακές συνήθειες. Μπορεί κανείς να ξεκινήσει αφαιρώντας κάποια άτομα από τις επαφές του στο διαδίκτυο. Ωστόσο, όταν οι σκέψεις σχετικά με την έλλειψη πρόσβασης σε σημαντικές πληροφορίες προκαλούν ανησυχία, δυσκολία στην εστίαση και κυρίως άγχος, αξίζει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εορτολόγιο 21 Ιανουαρίου: Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας σήμερα – Μη ξεχάσετε να τους πείτε χρόνια πολλά
- Στρατιωτικός στον Έβρο συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Θύμα ο σύντροφός της
- Η άβολη στιγμή που ο Ζάκερμπεργκ κρυφοκοιτά σε ξένο ντεκολτέ δίπλα στη σύζυγό του
- Δημοσκόπηση Interview: Πρώτη η Νέα Δημοκρατία, πτώση για ΠΑΣΟΚ, έκτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα ποσοστά
- Τι πραγματικά σημαίνει η έξοδος του Τραμπ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
- Σενάρια για τον διάδοχο του Αλμέιδα
- Μπακογιάννη: Η Ευρώπη ήταν το κακομαθημένο παιδί που το φύλαγε η μαμά Αμερική και το τάιζε ενέργεια η μαμά Ρωσία
- Θεσσαλονίκη: Τα αιωρούμενα σωματίδια “πνίγουν” την πόλη
- Finos Film: Το αφιέρωμα για την επέτειο θανάτου του Δημήτρη Νικολαΐδη
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Γιατί δεν στηρίζουμε τον Νικήτα Κακλαμάνη για πρόεδρο της Βουλής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Τα συγχαρητήρια από τους Ευρωπαίους στον Τραμπ -Τα μηνύματα που στέλνουν, το σενάριο για δασμούς
- Η Κατερίνα Καινούργιου με στιλάτο παντελόνι από τα Zara για το γραφείο και τη βόλα -Στο χρώμα που κάνει θραύση
- Μέσα σε λίγες ώρες ξήλωσαν από το Οβάλ Γραφείο ό,τι είχε βάλει ο Μπάιντεν -Χαλιά, καρέκλες, πίνακες [εικόνες]
- Χίλαρι Κλίντον: Ο κρυφός συμβολισμός της καρφίτσας που φόρεσε στην ορκωμοσία Τραμπ [εικόνες]
- Κοινωνική προσφορά: Μια εταιρική κουλτούρα που κάνει τη διαφορά
- Ανδρουλάκης στο TikTok για την ακρίβεια -«Δήθεν ελεύθερη αγορά που λειτουργεί χωρίς κανόνες» [βίντεο]
- Έκανε πολιτική δήλωση η Κιμ Καρντάσιαν; -Δημοσίευσε φωτό της Μελάνια και οι φαν της αντέδρασαν
- Θεσσαλονίκη: Ασυνείδητοι έριξαν έξι ηλεκτρικά πατίνια στον βυθό του Θερμαϊκού [βίντεο]
- Δημοσκόπηση Interview: Σε ανοδική τροχιά η ΝΔ, πτώση για το ΠΑΣΟΚ, 6ος ο ΣΥΡΙΖΑ
- Τελικά, πότε οι σκύλοι έγιναν φίλοι του ανθρώπου;
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- 30 χρόνια FOMO: Ο φόβος να μείνουμε «στην απ' έξω» και οι επιπτώσεις-Πώς από Homo Sapiens γίναμε Fomo Sapiens
- Ορκωμοσία Τραμπ: O Τζέικ Πολ σήκωσε στους ώμους τον Μάικ Τάισον -Οι αντίπαλοι που έγιναν φίλοι [βίντεο]
- Το UEFA Champions League επιστρέφει στην COSMOTE TV με τα ματς Ατλέτικο Μ.-Λεβερκούζεν και Παρί Σεν Ζερμέν-Μάν. Σίτι
- Γλυφάδα: Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες [βίντεο]
- Reuters: Ο Τραμπ δημιουργεί προοπτικές για την εκ νέου ρύθμιση των σχέσεων Ουάσινγκτον-Πεκίνου
- Ο Κιρ Στάρμερ δηλώνει έτοιμος να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο
- «Θησαυρός» τα ελληνικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά -Η σημασία των βοτανικών κήπων, γεωπόνος εξηγεί
- Κρήτη: Μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα -Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες
- Η Ζόζεφιν «απαντά» στον Νίνο: Πήγα εγώ σε ψυχολόγο, ενώ τελικά έπρεπε να πάει αυτός
- Θύμα απάτης ηλικιωμένος στον Πύργο -«Αστυνομικός» του απέσπασε 5.000 ευρώ για να βοηθήσει την κόρη του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αγρίνιο: Στον εισαγγελέα 5 συλληφθέντες για παράνομες «κόντρες»
- Οι διαιτητές στα ματς ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού στο Europa League
- Τζανάκης: «800.000 με 1.200.000 Έλληνες αυτή τη στιγμή είναι με γριπώδη συνδρομή»
- Καβάλα: Στο φως νέα αρχαιολογικά ευρήματα για τους Φιλίππους
- Η άβολη στιγμή που ο Ζάκερμπεργκ κρυφοκοιτά σε ξένο ντεκολτέ δίπλα στη σύζυγό του
- ΑΕΚ: Στις 17:00 η προπόνηση, αλλά με ποιον προπονητή;
- Η Γερμανία θα προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ να μην αποσύρει τις ΗΠΑ από τον ΠΟΥ
- Τα Αρσάκεια προκηρύσσουν 42 υποτροφίες για το σχολικό έτος 2025-2026
- ΑΣΕΠ: Μόνιμες θέσεις εργασίας στη Επιτροπή Ανταγωνισμού
- Ιαπωνία: Μεγάλη φωτιά ξέσπασε κοντά σε τουριστικό θέρετρο στην Οσάκα – Μαύρος καπνός «κάλυψε» τον ορίζοντα