Αυξήθηκαν κατά 65% οι έλεγχοι του ΔΕΔΔΗΕ για ρευματοκλοπές το πρώτο πεντάμηνο του 2024

Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, η ψηφιοποίηση της εσωτερικής λειτουργίας και των συστημάτων, καθώς και η αξιοποίηση σύγχρονου φορητού εξοπλισμού, οδήγησαν τον ΔΕΔΔΗΕ στην αύξηση των ελέγχων για τον εντοπισμό των ρευματοκλοπών κατά 65% το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους.

Αναλυτικότερα, τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, συγκριτικά με το μέσο όρο για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα την περασμένη χρονιά, αλλά και το 2022, οι έλεγχοι πιθανών ρευματοκλοπών που διενεργήθηκαν ανέρχονται

σε 13.000 έναντι 8.000, καταγράφοντας αύξηση 65%.

Στην ίδια κατεύθυνση, το σύνολο των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών, για τις οποίες μάλιστα καταλογίστηκε η σχετική οφειλή και απεστάλη η επιστολή στον οφειλέτη, είναι αυξημένο κατά 50%, καθώς ανέρχεται σε 6.000 έναντι 4.000 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2023 και 2022.

Ταυτόχρονα, όμως, παρατηρείται και μεγάλη βελτίωση στους ρυθμούς εισπράξεων οφειλών από τις ρευματοκλοπές. Εισπράξεις, που επιστρέφουν εμμέσως στους καταναλωτές. Ειδικότερα, από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εισπράξει περί τα 8,5 εκατ. ευρώ από υποθέσεις ρευματοκλοπών τελευταίων ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσό πέρυσι και προπέρυσι είχε διαμορφωθεί στα 6,5 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο.

Πάταξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών

Βάσειτου τρέχοντος ρυθμού των εργασιών,αναμένεται έως το τέλος του έτους ναέχουν διενεργηθεί πάνω από 30.000 έλεγχοιρευματοκλοπών πανελλαδικά, ενώ οιεισπράξεις αναμένεται να ξεπεράσουντα 20 εκατ. ευρώ.

Στοστόχαστρο του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται και οιμεγάλοι πελάτες στη χαμηλή, αλλά καιστη μέση τάση, καθώς με την αξιοποίησηκατάλληλων εργαλείων για την ανάλυσημετρητικών δεδομένων από πολλαπλέςπηγές πληροφόρησης, όπως για παράδειγμααπό το Κέντρο Τηλεμέτρησης, πλέοναναδεικνύονται καθημερινά περιπτώσειςπιθανολογούμενων ρευματοκλοπών.Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 400στοχευμένους ελέγχους σε μεγάλουςπελάτες (παροχές Νο 5-6-7 και μέσης τάσης)σε ένα χρονικό διάστημα 10 ημερών,προέκυψαν 35 ρευματοκλοπές που εκτιμάταιότι αντιστοιχούν σε απολεσθείσα ενέργεια4.800 MWh. Η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με 700βεβαιώσεις ρευματοκλοπών σε παροχέςχαμηλής τάσης. Το ποσό που θα κληθούννα πληρώσουν οι χρήστες αυτών των παροχώνεκτιμάται ότι ξεπερνά το 1,3 εκατ. ευρώ.

ΟΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα τηνπάταξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών,που αποτελούν έμμεση επιβάρυνση γιατους συνεπείς καταναλωτές και τηντελευταία διετία υλοποιεί δράσεις πουεπικεντρώνονται σε αύξηση δυναμικότηταςκυρίως σε τεχνικό προσωπικό με νέεςπροσλήψεις, αξιοποίηση φορητού εξοπλισμού,π.χ. tablet από το σύνολο των αρμόδιωνσυνεργείων, ψηφιακών εργαλείων, καθώςκαι στον εκσυγχρονισμό του σχετικούεξοπλισμού διενέργειας ελέγχων. Οιέλεγχοι αυτοί συντονίζονται καιπαρακολουθούνται κεντρικά, σε καθημερινήβάση και με προηγμένα συστήματα τεχνητήςνοημοσύνης. Η ωρίμανση όλης αυτής τηςπροσπάθειας που γίνεται τα τελευταίαχρόνια έχει ως αποτέλεσμα τον ταχύτεροκαι πιο αποτελεσματικό εντοπισμό τωνπαραβατικών αυτών συμπεριφορών.

Παράλληλα,σε στενή συνεργασία με το ΥπουργείοΠεριβάλλοντος και Ενέργειας έχειαυστηροποιηθεί το σχετικό νομοθετικόπλαίσιο, με τον ν.5106/2024 που εισηγήθηκεστη Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος καιΕνέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μεαποτέλεσμα την καθιέρωση αυστηρώνμέτρων κατά των ρευματοκλοπών και τωνστρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμώνηλεκτρικού ρεύματος.

Ονόμος προβλέπει -μεταξύ άλλων- τηνυποχρέωση προσκόμισης νέας ΥπεύθυνηςΔήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγουεγκαταστάτη αν αλλάξει ο φορέαςεπιχείρησης, την αφαίρεση επαγγελματικήςάδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωσησυμμετοχής σε ρευματοκλοπή, τη δυνατότητατου ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες απότην ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχείααπαραίτητα για την αντιμετώπιση τωνρευματοκλοπών και τον ρητό χρόνοπαραμονής στην καθολική υπηρεσία(τέσσερις μήνες), για μη ευάλωτουςκαταναλωτές ρεύματος που δεν πληρώνουντον λογαριασμό τους.

Ο ΔΕΔΔΗΕ δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του λειτουργικού του μοντέλου, και ταυτόχρονα να εντείνει ακόμη περισσότερο τις δράσεις του για τον εντοπισμό ρευματοκλοπών σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές παροχές, μέσω στοχευμένων ελέγχων, επιδιώκοντας συχνότητα ελέγχων μεγαλύτερη και από την προβλεπόμενη βάσει των ρυθμιστικών υποχρεώσεών του.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα