Πώς εντοπίστηκαν τα 5 πρατήρια καυσίμων που έκλεβαν στην αντλία -Τα νέα εργαλεία των Αρχών

Ο εντοπισμός και ακολούθως το «λουκέτο» σε 5 πρατήρια καυσίμων με «πειραγμένες» αντλίες δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια συνήθης επιτυχία των Αρχών.    

Στην πραγματικότητα πρόκειται για το αποτέλεσμα της ενεργοποίησης νέων εργαλείων ανίχνευσης παραβάσεων της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας. Εν προκειμένω, ειδικός αλγόριθμος που επικαιροποιείται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης υπέδειξε την περίεργη συμπεριφορά των εν λόγω πρατηρίων, όπου τελικά εντοπίστηκε η λειτουργία

«πονηρών» λογισμικών στα συστήματα εισροών-εκροών.

Τα νέα «εργαλεία»

«Αυτή είναι μόνο η αρχή» διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι σε περίπου έναν μήνα από σήμερα οι συνήθεις «τρύπες» φοροαποφυγής θα αρχίσουν να κλείνουν η μία μετά την άλλη. Βασικό «κλειδί» χαρακτηρίζεται η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των επιτηδευματιών και μάλιστα χωρίς τη δυνατότητα διορθώσεων από τους ίδιους.

Φέτος το Ε3 είχε προσυμπληρωμένους κωδικούς για τα έσοδα και τα έξοδα, για ενεργούς τραπεζικούς επαγγελματικούς λογαριασμούς, τα POS της επιχείρησης και τον μέσο αριθμό απασχολούμενων. Ωστόσο, οι κωδικοί δεν ήταν κλειδωμένοι και οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα διορθωτικών παρεμβάσεων. Από την επόμενη χρονιά όλα αλλάζουν.

Αν και υπάρχουν ακόμα τεχνικά προβλήματα -όχι ανυπέρβλητα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές-, στόχος είναι εφεξής οι κωδικοί εσόδων-εξόδων να είναι «κλειδωμένοι». Με δεδομένη και την υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση όλων των δαπανών, παύει η δυνατότητα «μαγειρέματος» του τζίρου και των φορολογητέων εσόδων, που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την απόκρυψη δισεκατομμυρίων ευρώ φορολογητέας ύλης.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα μόνα έξοδα που θα γίνονται δεκτά θα είναι όσα έχουν περάσει από την πλατφόρμα του myDATA, με τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να χάνουν τη δυνατότητα διορθώσεων. Ό,τι αναρτάται στα myDATA θα μεταφέρεται αυτομάτως και στη δήλωση ΦΠΑ και στη φορολογική δήλωση.

Ήδη, οι αποκλίσεις για τα έσοδα μηδενίζονται και περιορίζονται στο 5% οι αποκλίσεις για έξοδα για την περίοδο από 1ης Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024, ενώ, βάσει χρονοδιαγράμματος, από την 1η Ιανουαρίου 2025 δεν θα υπάρχει καμία απόκλιση τόσο ως προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Ο στόχος

Με τη νέα Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, η Κομισιόν αναγνωρίζει τις επιτυχίες στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, κάτι που μέχρι πρότινος έμοιαζε με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Όπως σημειώνουν οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να είναι υψηλότερο κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, κι αυτή η υπεραπόδοση μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στις προσπάθειες της Ελλάδας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με στόχο την αύξηση του μεριδίου των ηλεκτρονικών πληρωμών και ως εκ τούτου την «ιχνηλασιμότητα» των συναλλαγών.

Ήδη, πριν καν ενεργοποιηθούν οι διασυνδέσεις POS - ταμειακών μηχανών - Taxis, η «τρύπα» στη δυνητικά έσοδα του ΦΠΑ είχε κλείσει στο 13,7%, δηλαδή τέσσερις μονάδες χαμηλότερα μέσα σε μια χρονιά και 15,5 μονάδες από το peak του 2017. Πρακτικά, ήδη το κοντέρ «γράφει» 1,8 δισ. ευρώ έσοδα από τη φοροδιαφυγή και ο στόχος είναι να φτάσουμε στα 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που μπορεί να επιτρέψει παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα