Όλη η αλήθεια για τη σόγια

Τα προϊόντα σόγιας έχουν μια αυξανόμενη δημοτικότητα. Οι πιο πολλοί που προτιμάνε αυτά τα προϊόντα είναι οι χορτοφάγοι, λόγω του ότι αντικαθιστούν το κρέας. Όμως, κατά πόσο είναι ασφαλή; Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιες μελέτες που έχουν γίνει.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων του παχέος εντέρου και του προστάτη. Επίσης, κάποιες μελέτες υποστηρίζουν, ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν προϊόντα σόγιας, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με άλλες γυναίκες. Τον Ιανουάριο

του 2008, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας ανακάλυψαν, ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο ένα φλιτζάνι γάλα σόγιας ή περίπου το μισό φλιτζάνι τόφου καθημερινά, είχαν περίπου 30 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με εκείνες δεν προτιμάγανε τη σόγια. Βέβαια υπάρχουν και κάποιες μελέτες, που υποστηρίζουν το αντίθετο, όσο αφορά τον καρκίνο του μαστού.

Προστατεύει από καρδιοπάθειες. Η σόγια μειώνει τη χοληστερόλη, χάρη στις ισοφλαβόνες που περιέχει, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να αποτρέπει την αθηροσκλήρωση και να μειώνει την πίεση.

Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι τα προϊόντα σόγιας δεν προκαλούν υποθυρεοειδισμό, ωστόσο, οι ισοφλαβόνες μπορεί να δεσμεύσουν το ιώδιο, που το σώμα κανονικά θα το χρησιμοποιούσε για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Άρα, όσοι καταναλώνουν σόγια μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο ιώδιο στη διατροφή τους. Το ιώδιο βρίσκεται σε πολλά φυτικά τρόφιμα, και κυρίως σε φύκια και στο ιωδιούχο αλάτι. Τα προϊόντα σόγιας μπορεί επίσης, να μειώσουν την απορρόφηση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως, όπως όλα τα φυτικά τρόφιμα, έτσι και η σόγια δεν πρέπει να είναι επεξεργασμένη, ώστε να διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα