Ανάπτυξη για τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης

14:09 2/1/2014 - Πηγή: KoolNews

Ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε τον Δεκέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2011, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εταιρείας Markit, θέτοντας τις βάσεις για τη διατήρηση της ανοδικής του τάσης στο ξεκίνημα του 2014, μετά από ένα ταραχώδες 2013.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit αυξήθηκε στις 52,7 μονάδες από 51,6 μονάδες τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πρώτη εκτίμηση της εταιρείας και πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση 31 μηνών (σ.σ.: οι τιμές πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύουν αύξηση της δραστηριότητας).

Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2011 και η περίπου διετής μείωση των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια της ευρωζώνης έφθασε σχεδόν στο τέλος της. Το κλίμα ήταν σε γενικές γραμμές θετικό στις χώρες της Ευρωζώνης, με την εξαίρεση της Γαλλίας, όπου η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε τον Δεκέμβριο σε χαμηλό επίπεδο 6μήνου.

«Καθώς τα εργοστάσια καταγράφουν περαιτέρω αύξηση νέων παραγγελιών, εξαγωγών και αδιεκπεραίωτων εργασιών, υπάρχει το πλαίσιο για ένα καλό ξεκίνημα το 2014», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Ουίλιαμσον, προσθέτοντας: «Φαίνεται πιθανό ότι ο μεταποιητικός τομέας θα βοηθήσει στην κατεύθυνση μίας ανάκαμψης, αν και ακόμη περιορισμένης, της συνολικής οικονομίας». Ο κ. Ουίλιαμσον δήλωσε επίσης ότι οι τιμές των μεταποιητικών επιχειρήσεων αρχίζουν να αυξάνονται ελαφρά.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης σε μόλις 0,9% τον Νοέμβριο προκάλεσε ανησυχία στους υπεύθυνους για τη χάραξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Τα τελευταία στοιχεία των δεικτών PMI δείχνουν ότι οι αποπληθωριστικές δυνάμεις, τουλάχιστον στη μεταποίηση, πιθανόν έχουν κορυφωθεί.

Η Markit ανέφερε ότι οι δείκτες PMI του Δεκεμβρίου είναι συμβατοί με μία αύξηση της παραγωγής κατά 1% σε τριμηνιαία βάση. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι Ιταλία και η Ισπανία, που αγκομαχούν οικονομικά, παρουσιάζουν ενδείξεις για ένα πολύ καλύτερο 2014, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης μπορεί να περιορισθεί από την αδύναμη μεταποιητική βάση της Γαλλίας.

«Ενώ η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία βλέπουν την ισχυρότερη αύξηση της παραγωγής τους από τις αρχές του 2011, που προκαλείται σε διαφορετικό βαθμό από την αύξηση των εξαγωγών τους, η Γαλλία βλέπει μία μεγαλύτερη πτώση, εν μέρει το αποτέλεσμα διευρυνόμενης κάμψης των εξαγωγών. Αυτό δείχνει ότι η ανταγωνιστικότητα αποτελεί κρίσιμο θέμα, το οποίο ο γαλλικός μεταποιητικός τομέας χρειάζεται να αντιμετωπίσει για να φθάσει τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Ουίλιαμσον.

Keywords
Τυχαία Θέματα