Δεν πληρώνουμε φυσικό αέριο, αλλά μονοπώλιο – Η ΕΠΑ παραδέχθηκε τις υψηλές τιμές

Οι καταναλωτές είναι για άλλη μία φορά ο τελευταίος τροχός της αμάξης οι οποίοι και βαρύνονται από την τιμή του φυσική αερίου η οποία ολοένα και ανεβαίνει.

Όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, η διοίκηση της ΕΠΑ Αττικής, παραδέχθηκε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια κέρδους και στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Χρήστος Μπαλάσκας, υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι οι τιμές λιανικής

προ φόρων στην Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, κάτι που απέδωσε στο αυξημένο κόστος προμήθειας από τη Ρωσία και την Αλγερία, αλλά και σε μη «συγκρίσιμα» όπως είπε στοιχεία της ελληνικής αγοράς με τις ώριμες αγορές της Ευρώπης.

Ο κ. Μπαλάσκας υποχρεώθηκε να αποκαλύψει τις πραγματικές παραμέτρους που καθιστούν την Ελλάδα την τρίτη κατά σειρά ακριβότερη αγορά αερίου στην Ε.Ε. σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2013. Αυτές συνδέονται αποκλειστικά με τη μονοπωλιακή θέση της εταιρείας στην αγορά και τη στενή σύνδεσή της με τη ΔΕΠΑ που είναι ταυτόχρονα μέτοχος σε ποσοστό 51% και αποκλειστικός προμηθευτής. Μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε ότι το περιθώριο κέρδους της εταιρείας ανέρχεται στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σε ποσοστό 15%! Απέδωσε δε τη διαφορά απόδοσης αντίστοιχων εταιρειών στην Ευρώπη που κινούνται στα επίπεδα του 3% - 4%στο γεγονός ότι η ΕΠΑ Αττικής είναι καθετοποιημένη επιχείρηση, επενδύει δηλαδή και σε δίκτυα και όχι μόνο στην εμπορία. Η διασφάλιση εκ του νόμου εγγυημένου περιθωρίου δεν δημιουργεί κανένα κίνητρο στην εταιρεία για πίεση προς τον προμηθευτή της για μείωση των τιμών, πολύ περισσότερο όταν αυτός είναι παράλληλα και μέτοχος και άρα δεν πρέπει να ζημιωθεί.

Σήμερα, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα για τους οικιακούς καταναλωτές διαμορφώνεται προ φόρων στα 6,2 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα, και είναι η 3η ακριβότερη στην Ευρώπη πίσω μόνο από τη Σουηδία και την Πορτογαλία. Παρ' ότι σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΕΠΑ οι τιμές της Eurostat δεν είναι μεταξύ τους συγκρίσιμες καθώς σε κάθε χώρα η δομή της αγοράς και οι όγκοι κατανάλωσης διαφέρουν, και παρ' ότι -όπως υποστηρίζουν- η τιμή στην Ελλάδα μαζί με τους φόρους διαμορφώνεται στα 7,7 λεπτά του ευρώ, κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ εντούτοις η γενική εικόνα παραμένει η ίδια.

«Αυτήν την περίοδο επαναδιαπραγματευόμαστε με τη ΔΕΠΑ τη νέα μεταξύ μας σύμβαση κατ' επιταγή και της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού (σ.σ.: έχει επιβάλει το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ). Η ΔΕΠΑ αρνιόταν να συμπεριλάβει στη σύμβαση εκτός από το ρωσικό και το αλγερινό, το τουρκικό φυσικό αέριο που είναι και το φθηνότερο. Εμείς θεωρούμε ότι οι εκπτώσεις της ΔΕΠΑ δεν είναι αρκετές» είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Μπαλάσκας. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του, κύκλοι της ΔΕΠΑ επισημαίνουν ότι το κείμενο της αρχικής σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών που υπεγράφη στις αρχές του 2000 αναφερόταν στις υφιστάμενες πηγές προμήθειας, δηλαδή στο ρωσικό και το αλγερινό αέριο. «Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε ακόμη προμήθεια αερίου από την τουρκική κρατική Botas, ούτε καν δίκτυο αερίου με την Τουρκία. Στη νέα σύμβαση, θα αρχίσει να υπολογίζεται και το φθηνό αέριο που αγοράζει η Ελλάδα από την Τουρκία» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το επιχείρημα του κ. Μπαλάσκα για την απόφαση ουσιαστικά της ΕΠΑ Αττικής να αποκλείσει κάθε δυνατότητα προμήθειας φθηνότερου αερίου από τρίτους προμηθευτές, είναι ότι αυτό έγινε προκειμένου η εταιρεία να αποφύγει κόστη από την εφαρμογή ρήτρας take or pay. Σύμφωνα επίσης με τα επιχειρήματα της ΕΠΑ Αττικής, η εταιρεία ανεξάρτητα από την παράταση της σύμβασης από το 2016 και μετά θα μπορεί να προμηθεύεται αέριο από τρίτους ως επιλέγων πελάτης.

Τρεις είναι κυρίως οι αιτίες σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΕΠΑ για τις πολύ υψηλές τιμές στην Ελλάδα.

Πρώτον, το υψηλότατο κόστος προμήθειας (σ.σ.: από τους Ρώσους της Gazprom) που στην Ελλάδα ισοδυναμεί με το 62% της τελικής τιμής του αερίου, έναντι 51% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Δεύτερον, τα υψηλά τέλη διέλευσης των αγωγών που χρεώνει ο ΔΕΣΦΑ και που μετακυλίονται στις τελικές τιμές.Τρίτον το γεγονός ότι η αγορά φυσικού αερίου είναι ακόμη σε αρχικά στάδια ανάπτυξης στην Ελλάδα και επομένως το κόστος απόσβεσης των επενδύσεων της ΕΠΑ (φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ) είναι υψηλά.

Ο κ. Μπαλάσκας παραδέχθηκε επίσης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι το «καλάθι» φυσικού αερίου που αγοράζει η ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ δεν περιλαμβάνει το αέριο της Βοttas που είναι πιο φθηνό, αλλά μόνο το αζέρικο και το ρωσικό. Το επιχείρημα της εταιρείας είναι ότι η σύμβαση με τη ΔΕΠΑ υπεγράφη το 2001 που δεν υπήρχε το αέριο της Βοttas. H πραγματικότητα είναι ότι η ΕΠΑ Αττικής με διασφαλισμένο περιθώριο κέρδους δεν έχει κανένα λόγο να αναζητήσει φθηνότερο αέριο. Τα στοιχεία δικαιώνουν πλήρως την παρέμβαση της Ε.Ε. για κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος προμήθειας των ΕΠΑ, προκειμένου να επωφεληθούν οι καταναλωτές και η εθνική οικονομία. Επ’ αυτού ο κ. Μπαλάσκας τόνισε ότι η εταιρεία είναι υπέρ του ανταγωνισμού και ενός σχεδίου αναθεώρησης που θα αναζητηθεί και με τη συμμετοχή των ΕΠΑ. Τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επενδύσεις που έχει κάνει η εταιρεία ύψους 300 εκατ. ευρώ και οι οποίες δεν έχουν αποσβεσθεί. «Ζητάμε να μας πουν πώς θα γίνει η αναθεώρηση του μοντέλου της αγοράς, πώς θα επηρεάσει την ΕΠΑ Αττικής κι αν είναι προς ζημία, τότε θα υπάρξουν αξιώσεις αποζημιώσεων» τόνισε ο κ. Μπαλάσκας. Ο ίδιος τόνισε, πάντως, ότι η σύμβαση με τη ΔΕΠΑ βρίσκεται υπό αναθεώρηση στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που έχουν τεθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας το 2013 είναι σαφώς επηρεασμένα από την ύφεση. Οι καταναλώσεις μειώθηκαν σε σχέση με το 2012 κατά 11% (242,1 κ.μ.), οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 18% (171 εκατ. ευρώ), τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν πτώση κατά 31% (14,2 εκατ. ευρώ).Το φυσικό αέριο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΠΑ Αττικής προσφέρει για την φετινή χειμερινή περίοδο εξοικονόμηση 44% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Η εταιρεία στρέφει τη στρατηγική της στην ενίσχυση της αυτόνομης θέρμανσης την οποία και χρηματοδοτεί κατά 50% διαθέτοντας ένα συνολικό κονδύλι της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα