Ελλάδα και Κίνα μαζί για το φυσικό αέριο

Δύο ερευνητικές ομάδες από την Ελλάδα και την Κίνα ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε κοινό ερευνητικό πρόγραμα με στόχο τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου ως εναλλακτικού τύπου καυσίμου κίνησης των πλοίων.

Το πρόγραμμα πήρε ήδη την έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και το τμήμα διεθνών σχέσεων του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα της έρευνας

αναμένονται σε τρία χρόνια.

Η ελληνική ερευνητική ομάδα θα εστιάσει στα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία και αποτελείται από τον Ελληνικό Νηογνώμονα, που είναι και ο συντονιστής του έργου, το τμήμα ναυπηγικής του ΤΕΙ Αθήνας και το ναυπηγικό γραφείο του Ε. Πετυχάκη.

Η κινεζική ομάδα, στην οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Harbin Engineering University και η ναυτιλιακή εταιρεία China International Marine Containers Ltd, θα επικεντρωθεί στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου ως εναλλακτικού τύπου καυσίμου μπορεί να οδηγήσει αφενός σε σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων και αφετέρου σε σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας του πλοίου, λόγω της χαμηλότερης τιμής του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με στελέχη του Ελληνικού Νηογνώμονα, στη Νορβηγία, πλοία χρησιμοποιούν ήδη το φυσικό αέριο ως εναλλακτικό καύσιμο, καθώς είναι μία χώρα που έχει ήδη αναπτυγμένες τις υποδομές για τη χρήση του φυσικού αερίου με ειδικά LNG terminals στα λιμάνια, ενώ πηγές από την ακτοπλοϊκή αγορά αναφέρουν ότι ήδη στα φιλανδικά ναυπηγεία κατασκευάζεται το πρώτο επιβατηγό που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το LNG.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Αλέξανδρος Θεοδουλίδης τονίζει πως η εναλλακτική χρήση φυσικού αερίου στα πλοία δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και αυτό στο οποίο θα επικεντρωθεί η έρευνα είναι κυρίως στις δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμου στο πλοίο και στα συστήματα ασφαλείας.

Αναφέρει, επίσης, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη μετατροπή των μηχανών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν και φυσικό αέριο ως εναλλακτικό καύσιμο, θα μπορούσε να γίνει και στη χώρα μας, καθώς τα ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστες εργασίες που θα αφορούν την κατασκευή των ειδικών δεξαμενών στο πλοίο, την τοποθέτηση των συστημάτων ασφαλείας κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, μελετούν ήδη το θέμα της χρήσης του φυσικού αερίου στα πλοία τους, με πιθανές νέες παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων, ώστε να γίνει η διερεύνηση εγκατάστασης των ειδικών για LNG μηχανών από την αρχή και να μη χρειάζεται να τις μετατρέψουν στη συνέχεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα