Έξω φρενών οι «58» με τον Βενιζέλο – «Ύποπτο παιχνίδι με τον σταυρό στις ευρωεκλογές»

Στα… κάγκελα είναι οι «58» μετά την συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου να φέρουν νομοσχέδιο για σταυροδοσία στους ευρωβουλευτές. Στην χθεσινή συνεδρίαση που είχαν τα στελέχη της κίνησης – μαραθώνιας διάρκειας 7 ωρών – ακούστηκαν σκληρές φράσεις και τα πνεύματα ήταν τεταμένα.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

Δεν ήταν λίγοι όσοι μίλησαν για προσχεδιασμένο και ύποπτο παιχνίδι που έπαιξε στις πλάτες τους το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η αρνητική

αντίδραση στην εξέλικη με τη σταυροδοσία, από πλευράς τον «58» συνίστατο στο ότι τα στελέχη της κίνησης θεωρούν ότι στερούνται της αναγνωρισιμότητας των αντίστοιχων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ούτε τις «άκρες» στα media για να αναδειχθούν. Εξ ου και ορισμένοι πρότειναν να ζητηθεί από το ΠΑΣΟΚ να δεσμευτεί ότι δεν θα κατεβάσει πρωτοκλασάτα στελέχη του.

Στην φορτισμένη συνεδρίαση, που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι «58» χωρίστηκαν στα δύο: Σε εκείνους που ζήτησαν να τινάξουν στον αέρα την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη (την μετεξέλιξη της κίνησης) και σε όσους κράτησαν πιο ψύχραιμη στάση και αντιπρότειναν να θέσουν σκληρούς όρους στο ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο που θα συγκροτηθεί το ευρωψηφοδέλτιο.

Τελική απόφαση δεν ελήφθη και όπως όλα δείχνουν θα αναμείνουν τις εξηγήσεις από το ΠΑΣΟΚ για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Γι’ αυτό και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αμέσως μετά, υπάρχουν γενικόλογες αναφορές, αρκούμενοι να πουν ότι «αντάλλαξαν απόψεις για τις αλλαγές που μπορεί να δημιουργήσει η τροποποίηση του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές» και πως «δημιουργείται ένα νέο τοπίο του προεκλογικού αγώνα, στο οποίο θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, για την απαραίτητη ανανέωση του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού της χώρας, στις νέες συνθήκες».

Στελέχη της Χ. Τρικούπη πάντως, επιχειρούσαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι υπέρ των 58 αυτή η απόφαση. Τι φοβούνται; Αν κατέβει π.χ. ο Γιαννίτσης ή ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, πιο πολλούς σταυρούς θα λάβει από κάποιον δικό μας κομματικό» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση προκάλεσε η «εν κρυπτώ» απόφαση της σταυροδοσίας στις ευρωεκλογές. Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Ραγκούσης επισημαίνει ότι« μείζονες αλλαγές που μας οδηγούν σε έναν απίστευτο πολιτικό μεσαίωνα ανακοινώνονται ως αποφάσεις» και προέβλεψε ένταση της διαπλοκής μεταξύ υποψηφίων και ΜΜΕ.

Ο πρώην υπουργός διερωτήθηκε «ποιό κομματικό ή κοινοβουλευτικό όργανο του σημερινού ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε και πότε για να εγκρίνει αυτά τα πολιτικά εγκλήματα;» και επεσήμανε: «Ναι, να φύγουμε από τον αδιαφανή και χωρίς προκριματικές εκλογές διορισμό ευρωβουλευτών. Αλλά, αναλογίζεστε πόσο μαύρο πολιτικό χρήμα θα απαιτεί η εκλογή ευρωβουλευτή με σταυρό σε μια μόνον εκλογική περιφέρεια 8.000.000 ψηφοφόρων; Αναλογίζεστε πως πλέον οι ευρωβουλευτές θα αποφασίζονται από τα κανάλια με βάση ποιός θα είναι ο εκλεκτός των δελτίων ειδήσεων της τελευταίας εβδομάδας;». Και ο κ. Ραγκούσης κατέληξε: «Πόση ακόμη μιντιακή εξάρτηση και διαπλοκή αντέχει το ελληνικό πολιτικό σύστημα; Πόσο λαϊκισμό;».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα