Πες μας τι πίνεις – Μύθοι και αλήθειες γύρω από το αλκοόλ

Το τι έχουμε ακούσει για το αλκοόλ, τα γιατροσόφια για να ξεμεθάς και όλα όσα έχουν να κάνουν με αυτή μας τη συνήθεια δεν περιγράφεται. Τι ισχύει όμως; Ακολουθούν μύθοι και αλήθειες που θα σε ξαφνιάσουν.

Όπως για παράδειγμα, υπάρχει η πεποίθηση ότι το αλκοόλ μας ζεσταίνει όταν κρυώνουμε. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ακριβώς το αντίθετο καθώς υπάρχει απώλεια θερμότητας στα άκρα όταν πίνουμε και συνεπώς κρυώνουμε.

Όσοι δεν θέλουν να μεθύσουν και πίνουν μπύρα δεν την γλυτώνουν καθώς ένα κουτάκι μπύρα (περίπου 330 ml) έχει την ίδια περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη οπότε επιφέρει

και παρόμοια επίδραση με ένα ποτήρι κρασί (περίπου 125 ml) ή ακόμη και με μια κανονική δόση (περίπου 40 ml) άλλου αλκοολούχου ποτού όπως η βότκα.

Το ποτό μας «ανεβάζει» λίγο καθώς αρχικά και για σύντομο διάστημα προκαλεί υπερδιέγερση η οποία στη συνέχεια αντικαθιστάτε από μειωμένη συγκέντρωση, ανικανότητα αντίδρασης και έλλειψη συντονισμού κινήσεων.

Όσον αφορά τα λευκά ποτά και την πεποίθηση ότι έχουν λιγότερες θερμίδες, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς το χρώμα δεν σχετίζεται. Οι θερμίδες που περιέχει το κάθε ποτό, οφείλονται κυρίως στην περιεκτικότητα που έχει σε αιθυλική αλκοόλη και είναι ευρέως γνωστό ότι η θερμιδική αξία είναι περίπου 7 θερμίδες / γραμμάριο αλκοόλ. Πάντως τα γλυκά ποτά περιέχουν και σάκχαρα τα οποία αποδίδουν περισσότερες θερμίδες.

Πάρ’ όλα αυτά τις λιγότερες θερμίδες τις έχουν οι light μπύρες και τα ξηρά κρασιά.

Ακούγεται ευρέως ότι το κόκκινο κρασί είναι σύμμαχος της καλής λειτουργίας της καρδιάς. Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί λόγω του ότι οι περισσότερες έρευνες, εκτός από την κατανάλωση του κόκκινου κρασιού περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά. Οπότε δεν ξέρουμε αν το κόκκινο κρασί μπορεί να προσφέρει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες εάν καταναλωθεί στα πλαίσια διατροφής η οποία δεν περιλαμβάνει φυτικές ίνες.

Τέλος, έχει αποδειχτεί ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει έναντι της στεφανιαίας νόσου και ενισχύει την παρουσία ενζύμων που διαλύουν τους θρόμβους στο αίμα και ακόμα μπορεί να προστατέψει από ενδεχόμενη εμφάνιση τους. Επίσης, συμβάλλει στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL), ενώ παράλληλα αποτρέπει τον σχηματισμό της κακής χοληστερόλης (LDL). Οπότε μέτρον άριστον.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα