Το δάνειο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στον «ξανθό μάγκα» από τη Σερβία

11:43 9/2/2014 - Πηγή: KoolNews

Συνεχίζεται το μπαράζ των αποκαλύψεων για τα προβληματικά δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και αυτή τη φορά ήρθε στην επιφάνεια το δάνειο των 36 εκατομμυρίων ευρώ που είχε λάβει Σέρβος επιχειρηματίας.

Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος αποκάλυψε και την συμμετοχή

του Σέρβου επιχειρηματία Ράντομιρ Ζίβανιτς που είναι ένας από αυτούς που είχαν λάβει «κόκκινα» δάνεια, ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ για να χρηματοδοτήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας BIOS.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», η συγκεκριμένη εταιρεία μεταβιβάστηκε στον Ζίβανιτς από τον συνέταιρο του, Σάντικ Κίρστα, τον Ιούνιο του 2009 με σκοπό να περάσει στην κυριότητα του το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας. Πρόκειται για ένα κτήριο στην οδό Μεσογείων 119, στο οποίο στεγάζονταν για χρόνια υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Στο συγκεκριμένο κτήριο είχε μετακομίσει το 2002, όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Τότε η BIOS ήταν εταιρεία συμφερόντων Κωνσταντίνου Θ. Σαραντόπουλου. Η εταιρεία φαίνεται να αλλάζει χέρια λίγο μετά τις εκλογές του 2004 ενώ δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι οι μετοχές της (και μαζί η κυριότητα του κτιρίου) περνούν σε διεθνές fund ακινήτων.

Μετά από πέντε χρόνια, τον Ιούνιο του 2009 ο Ζίβανιτς εκδηλώνει ενδιαφέρον για να την αγοράσει. Μαζί όμως με την BIOS, κληρονόμησε και το δεκαετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει τις ημέρες Τσοχατζόπουλου για την μίσθωση του ακινήτου στο ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα, ύστερα από δύο μειώσεις –από 20% η καθεμία το 2011 και το 2012– ξεπερνάει σήμερα το 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το συγκεκριμένο συμβόλαιο έληξε τον Οκτώβριο του 2013 και η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας μετεγκαταστάθηκε σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Κάνιγγος και τους άδειους ορόφους καταλαμβάνουν σήμερα κάποιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ. Το μίσθωμα είναι μειωμένο αλλά παρ’ όλα αυτά καταβάλλεται κανονικά. Αυτό όμως που προκύπτει από το πόρισμα, είναι ότι το δάνειο που είχε χορηγηθεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στους δύο Σέρβους επιχειρηματίες για την αγορά δεν εξυπηρετείται (καθυστέρηση ύψους 235.000 ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι εξασφαλίσεις από την εταιρεία για το δάνειο ήταν ανεπαρκείς. Αρχικά, στις 11 Ιουνίου 2009 δύο εταιρείες του Ζίβανιτς είχαν επιβαρυνθεί με δύο αρχικά δάνεια, συνολικού ύψους 46,1 εκατομμυρίων από τη Millennium και έξι μέρες αργότερα η επενδυτική επιτροπή του ΤΤ, στην οποία συμμετείχε ο κ. Άγγελος Φιλιππίδης, ως πρόεδρος, ενέκρινε τη συμμετοχή στα δάνεια της Millennium και εκταμίευσε, στις 25.06.2009, συνολικά 36 εκατ. για τις εταιρείες του Σέρβου επιχειρηματία.

Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει πως οι δύο τράπεζες δεν έλαβαν υπόψη μια σειρά από προειδοποιητικά «καμπανάκια», με αποτέλεσμα τα δάνεια να δοθούν χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις.

Σύμφωνα με σέρβικα δημοσιεύματα, ο Ράντομιρ Ζίβανιτς έχει το παρατσούκλι «ο ξανθός μάγκας» και θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας του. Είναι ο μοναδικός αντιπρόσωπος της Peugeot στη Σερβία και ο όμιλός του, Verano Group, έχει επιχειρήσεις τροφίμων, ξενοδοχεία και ακίνητα σε όλη τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια των ιδιωτικοποιήσεων στη Σερβία, ο Ζίβανιτς κατάφερε να αγοράσει μια σειρά κρατικών ακινήτων. Τότε είχε έρθει σε κόντρα με αμερικανικές εταιρείες που ήθελαν την μερίδα του «λέοντος» και συμμετείχαν στο διαγωνισμό ενώ φαίνεται πως ο επιχειρηματίας είχε απασχολήσει την αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι. Σε τηλεγράφημα προς την Ουάσιγκτον τον Νοέμβριο του 2007, ο Ζίβανιτς χαρακτηρίζεται από τους Αμερικανούς «άνθρωπος της πιάτσας, που δεν σηκώνει πολλά, ένας ξύπνιος μεγιστάνας».

Σύμφωνα με πηγή της πρεσβείας της οποία επικαλείται η Καθημερινή, ο επιχειρηματίας είχε κάνει περιουσία στα χρόνια του Μιλόσεβιτς και το τηλεγράφημα του σιπλωμάτη καταλήγει λέγοντας πως οι μέρες και τα έργα του Ζίβανιτς, πριν ανοίξει την πρώτη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, παραμένουν ένα μυστήριο, όπως και οι συμφωνίες που είχε κάνει όσο ζούσε στην Ελλάδα την περίοδο 2000 - 2003.

Keywords
Τυχαία Θέματα