Ξεκάθαρες οι Βρυξέλλες: Δεν ζητάμε άλλες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

To ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχει πλέον ποιοτικό χαρακτήρα και όχι ποσοτικό, ανέφερε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζοντας την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι οι Βρυξέλλες δε

ζητούν πλέον περαιτέρω απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα.

Αυτό βέβαια έρχεται σε πλήρη αρμονία και με δηλώσεις που είχε κάνει σε ανύποπτο χρόνο-στις 15 Απριλίου-ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ουσιαστικά είχε πει πως «τις επόμενες απολύσεις στο δημόσιο δεν θα τις κάνει η τρόικα, αλλά εγώ».

Ο αξιωματούχος της Επιτροπής τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε πορεία σταθερότητας και ότι τα χειρότερα βρίσκονται ήδη πίσω. Ο ίδιος, σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδος αποδείχθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι η πρόοδος πους έχει σημειωθεί από τον Ιούλιο του 2013 στις βασικές πτυχές του προγράμματος είναι τεράστια. Σημείωσε, ωστόσο, χαρακτηριστικά ότι «αυτό δε σημαίνει ότι η δουλειά έχει τελειώσει».

Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ο αξιωματούχος της Επιτροπής ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι έχει μειωθεί περισσότερο από ό,τι είχε υπολογιστεί. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο ο ποσοτικός χαρακτήρας της αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης, όσο ο ποιοτικός, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Επιτροπής λέγοντας ότι για κάθε απόλυση στο δημόσιο τομέα γίνεται και μία πρόσληψη.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπεύθυνοι για το κόστος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ήταν οι τεχνοκράτες της τρόικας ή οι πολιτικοί, ο αξιωματούχος της Επιτροπής υπεραμύνθηκε του προγράμματος προσαρμογής, λέγοντας ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το 2010 ήταν τόσο κακή που η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι κατά την άποψή του δεν υπήρχε εναλλακτική λύση με λιγότερο επώδυνες συνέπειες. Απέδωσε τις αστοχίες του πρώτου Μνημονίου, αφενός σε επικοινωνιακά λάθη από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες αντί να υπερασπιστούν τα προγράμματα, επέρριπταν ευθύνες στις Βρυξέλλες και αφετέρου στις αμφιβολίες για τη βούληση και την ικανότητά της Ελλάδας να προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές. Είναι σαφές είπε ότι η κινδυνολογία για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη το 2012 αύξησε το κόστος διάσωσης της χώρας.

Ερωτηθείς πότε θα βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο, ο αξιωματούχος της Επιτροπής απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες και εξήγησε ότι η απόφαση για το αν θα παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα ή όχι πέραν του 2014, θα αποφασιστεί το ερχόμενο φθινόπωρο όταν θα υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, ακόμα και αν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα το 2014, η τυπική διαδικασία εποπτείας θα συνεχιστεί.

Τέλος, για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι το θέμα θα λυθεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα