«50/50 Ισότητα και στον κινηματογράφο»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον κινηματογράφο», το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 – 9 Απριλίου 2017 στην Αθήνα. Το αφιέρωμα διοργανώθηκε σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και την κοινότητα WIFT (Women in Film and Television – Greece) και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Αθήνα,

του Σουηδικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου και του Exile Room.

Το αφιέρωμα άνοιξε με την εναρκτήρια ομιλία της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, κας Φωτεινής Κούβελα. Η Γενική Γραμματέας, αναφερόμενη στη διαχρονική επιδίωξη επίτευξης της θεσμικής και ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε ένα οριζόντιο πεδίο άσκησης πολιτικών και στη συμπερίληψη της προώθησης της έμφυλης ισότητας στην πολιτιστική δημιουργία στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016- 2020″, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ισόρροπη συμμετοχή και η ισότητα ευκαιριών σε κάθε πεδίο, όπως και στον κινηματογράφο, δεν αφορά, ούτε αποτελεί προνόμιο συγκεκριμένου φύλου, αλλά αντιθέτως, αφορά την κοινωνία στο σύνολό της, την αξιοποίηση του πλούτου της εμπειρίας, των κλίσεων, της δημιουργικής έκφρασης του συνόλου, ενάντια στη λογική του παραλόγου που εμμένει στο να αγνοεί – αν όχι να παρεμποδίζει – τη συμμετοχή του μισού πληθυσμού του πλανήτη σε συγκεκριμένους τομείς και ιδίως σε θέσεις κύρους και λήψης αποφάσεων».

Περαιτέρω, η Γενική Γραμματέας έκανε συνοπτική αναφορά στη δραστηριότητα της άτυπης Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εργάζεται για την εκπόνηση Σχεδίου Σύστασης της Επιτροπής Υπουργών με σκοπό τον περιορισμό της ανισομερούς εκπροσώπησης των δύο φύλων στην ευρωπαϊκή οπτικοακουστική βιομηχανία. Η συμμετοχή εκπροσώπου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στην παραπάνω Ομάδα υπήρξε η αφορμή για τη διοργάνωση του κινηματογραφικού αφιερώματος.

Κατά την πρώτη ημέρα του αφιερώματος πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα τις έμφυλες ανισότητες στον οπτικοακουστικό τομέα. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Helen Ahlsson (προσκεκλημένη film commissioner, σκηνοθέτιδα και παραγωγός από το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου), η Μαρία Κομνηνού (Γενική Γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος), η Βάλερυ Κοντάκος (παραγωγός και μέλος του WIFT GR) και η Όλγα Μαλέα (σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ιδρυτικό μέλος του WIFT GR). Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ευάννα Βενάρδου.

Τα επιμέρους θέματα που αναπτύχθηκαν από τις ομιλήτριες, όπως η επιτυχημένη στρατηγική του Σουηδικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου για την ισότητα των φύλων, η ανασκόπηση της πορείας των σκηνοθετριών στην ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, η κατάθεση της προσωπικής εμπειρίας των δημιουργών, η διαρκής αμφισβήτηση και η περισσή προσπάθεια που απαιτείται συχνά από μία γυναίκα δημιουργό προκειμένου να κάνει ορατό το έργο της, πυροδότησαν και την εξαιρετικού ενδιαφέροντος συζήτηση με το κοινό που ακολούθησε.

Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε προβολή της ταινίας Αγνή / Pure της Lisa Langseth (2010) και ακολούθησε συζήτηση με την παραγωγό της ταινίας Helen Ahlsson.

Τις υπόλοιπες δύο ημέρες πραγματοποιήθηκαν οι εξής προβολές ταινιών:

Μπραντεφέρ από τη Μοναξιά / Armwrestler from Solitude (2004) των Lisa Munthe και Helen Ahlsson (ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του κοινού και της σκηνοθέτιδας Helen Ahlsson)Η συμμορία του Burlesque / League of Exotique Dancers (2016) της Rama RauΚραγιόν κάτω από τη μπούργκα / Lipstick Under My Burkha (2016) της Alankrita Shrivastava καιExotica, Erotica, Etc (2015) της Ευαγγελίας Κρανιώτη.

Η προσέλευση του κοινού καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το τριήμερο αφιέρωμα τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος του γραφείου Γενικής Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, το μέλος του Ελληνικού Kοινοβουλίου και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Eπιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Αφροδίτη Σταμπουλή, ο κ. Patrik Svensson (Head of Mission) και η κ. Σοφία Κεραμίδα (στέλεχος Επικοινωνίας και Πολιτιστικών Θεμάτων) από την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα, εκπρόσωπος του Σουηδικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και διακεκριμένοι – άνδρες και γυναίκες – επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα.

Το άρθρο «50/50 Ισότητα και στον κινηματογράφο» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα