Αφρικανική σκόνη – επιπτώσεις: SOS από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
Καθώς το φαινόμενο συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης είναι πολύ έντονο στη χώρα μας, κάθε χρόνο κατά την περίοδο της άνοιξης, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό οι βροχοπτώσεις που βοηθούν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία αναλύει τα δεδομένα σε μια προσπάθεια κατανόησης της επίδραση στην υγεία, ενώ ταυτόχρονα προχωρεί σε συστάσεις προστασίας. Σύμφωνα με τους πνευμονολόγους, τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται
Όπως εξηγούν, η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα. Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα. Γενικά, δεν είναι ασυνήθιστο να επηρεάζεται ο Ελληνικός χώρος από την αφρικανική σκόνη. Αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα.
Κίνδυνος για αναπνευστικά νοσήματαΗ αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα. Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως είναι το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες. Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και σε αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας.
Μία από τις πρωταρχικές επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία είναι η επίδρασή της στην αναπνευστική υγεία. Τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος. Είναι σημαντικό τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια περιόδων με αυξημένα επίπεδα αφρικανικής σκόνης, όπως είναι η χρήση μάσκας και η αποφυγή πολλών εξωτερικών δραστηριοτήτων.
Άλλες παθήσεις που προκαλεί η αφρικανική σκόνηΗ αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια. Τα άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα συμπτώματα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων αφρικανικής σκόνης. Εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα σωματίδια μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αγγειοσυστολή, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς.
Επιπλέον, η παρατεταμένη έκθεση στην αφρικανική σκόνη μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε άλλες ασθένειες. Η φλεγμονώδης απόκριση που προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του σώματος και να δυσκολέψει την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών. Η χρόνια έκθεση στην αφρικανική σκόνη και τους σχετικούς ρύπους της έχει συσχετιστεί με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών ασθενειών, μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας, καρδιαγγειακών διαταραχών, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου. Η συνεχής έκθεση σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων σκόνης μπορεί να έχει συσσωρευτικές επιπτώσεις στην υγεία με την πάροδο του χρόνου.
Οδηγίες για την προστασία μαςΣύμφωνα με μία ανασκόπηση του 2020 για την επίδραση της σκόνης στην ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 42.000 θάνατοι/έτος αποδίδονται στη σκόνη, ενώ στις μεσογειακές χώρες έχει υπολογιστεί ότι το 27-44% του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τα σωματίδια PM10 οφείλεται στην αφρικανική σκόνη. Σύμφωνα με την Πνευμονολογική Εταιρεία, ακολουθώντας ορισμένες οδηγίες, οι πολίτες μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις του φαινομένου στην υγεία. Είναι πολύ σημαντικό να παραμένετε ενημερωμένοι σχετικά με τις μετεωρολογικές συνθήκες και τις περιόδους που τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγονται οι υπαίθριες δραστηριότητες ταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.
Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες, παρόλο που πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε μάσκες όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης και παραμείνετε ενυδατωμένοι. Ιδιαίτερη προσοχή χρήζουν οι ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, καθώς μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων για να μειώσουν τα συμπτώματα. Επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους ασθματικούς, λόγω εαρινών αλλεργιών.
ΠΗΓΗ: cnn.gr- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εικόνες «αποκάλυψης» από την αφρικανική σκόνη – Κοκκίνισε ο ουρανός σε Αθήνα και Πειραιά
- Μυθικό πριμ Μαρινάκη για το Ευρωπαϊκό – «Χρύσωσε» τους Νέους του Ολυμπιακού
- Λάρισα: Γυναίκα υπέστη κρίση πανικού σε εν κινήσει αυτοκίνητο και άρχισε να γδύνεται!
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Όχημα έπεσε σε φανάρι και σκοτώθηκε ο οδηγός
- Σαν Ψέμα Ι Επεισόδιο 12
- Ο ΟΣΕ για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στη Πελοπόννησο: Όταν και εφόσον...
- Παραλίγο τραγωδία στον αέρα: Νέο ατύχημα με Boeing 737 - Έχασε τον τροχό του στην απογείωση
- Τζόκερ Κλήρωση 23/4/2024: Μοιράζει σήμερα τουλάχιστον 5.400.000 ευρώ
- Ρεβιθοκεφτέδες: 8 συνταγές για να φτιάξετε το αγαπημένο μεζεδάκι της νηστείας
- Λαϊκό Λαχείο: Κλήρωση και αποτελέσματα σήμερα 23/4/2024
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Αφρικανική σκόνη – επιπτώσεις: SOS από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
- Δόντια και καρκίνος: Tι συμβαίνει όταν δεν φροντίζουμε την στοματική μας κοιλότητα
- AfD κατασκοπεία: Συνελήφθη στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο
- Πρίγκιπας Λούις γενέθλια: Η ανάρτηση του Ουίλιαμ και της Κέιτ για τον μικρότερο γιο τους
- Σκόνη Καλαμάτα: Απόκοσμες εικόνες με τον ουρανό να βάφεται πορτοκαλί
- Διατροφή και εγκέφαλος: Τι μπορεί να μειώσει τη βιολογική ηλικία
- Μειώσεις τιμών 2024 σε φρούτα και λαχανικά: Τι «δείχνουν» οι έλεγχοι στην αγορά
- Κόρη Πύρρου Δήμα επίθετο: «Της είπα “κάνε ό, τι θέλεις κορίτσι μου, δεν πειράζει”»
- Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ΑΑΔΕ 2024: Πόσοι πολίτες δικαιώθηκαν
- Ανακυκλώσιμες πάνες Ιαπωνία: Στην αγορά για πρώτη φορά
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Αφρικανική σκόνη – επιπτώσεις: SOS από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
- Δόντια και καρκίνος: Tι συμβαίνει όταν δεν φροντίζουμε την στοματική μας κοιλότητα
- AfD κατασκοπεία: Συνελήφθη στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο
- Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ΑΑΔΕ 2024: Πόσοι πολίτες δικαιώθηκαν
- Σοκολατένια αυγά – τιμές 2024: Πού κυμαίνεται φέτος το κόστος
- Γιαννουδάκη Σασμός: Ο λόγος που αποχώρησε από την σειρά
- Πιλάτες οφέλη: Τι είναι και σε ποιες βασικές αρχές στηρίζεται
- Κόρη Πύρρου Δήμα επίθετο: «Της είπα “κάνε ό, τι θέλεις κορίτσι μου, δεν πειράζει”»
- Διατροφή και εγκέφαλος: Τι μπορεί να μειώσει τη βιολογική ηλικία
- Ανακυκλώσιμες πάνες Ιαπωνία: Στην αγορά για πρώτη φορά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι Σιδηρόδρομοι στη βόρεια Ανατολική Κεντρική Ευρώπη πριν, κατά και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο
- Μιχαηλίδου: Η πρόκληση είναι να ενσωματώσουμε περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας
- Το τηλεσκόπιο Hubble γιορτάζει τα 34 χρόνια του με μια εντυπωσιακή εικόνα του νεφελώματος Messier
- Intrakat: Αύξηση καθαρής κερδοφορίας κατά 3 εκατ. ευρώ το 2023
- Η αφρικανική σκόνη «έβαψε» πορτοκαλί όλη τη χώρα – Εικόνες αποκάλυψης και περιορισμένη ορατότητα
- Διάστημα: 34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble που άλλαξε την οπτική μας για το Σύμπαν
- Η αφρικανική σκόνη «καταπίνει» τη χώρα: Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες -Live η πορεία του φαινομένου
- Το υπουργείο Ναυτιλίας απαντά στις αιτιάσεις Κασσελάκη για τη διασύνδεση των νησιών των Κυκλάδων
- Φωτιά τώρα στη Ζαχάρω – Συναγερμός στην Πυροσβεστική, φουντώνει το πύρινο μέτωπο