«ΑΙΜΑΤΑ» από την ομάδα «VASISTAS»: Μια παράσταση, με ιδιαίτερο χιούμορ και απολαυστικές ερμηνείες

Τα «Αίματα» είναι το πρώτο αμιγές θεατρικό έργο, που υπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου, σεναριογράφος την ταινίας «ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ», η οποία απέσπασε υποψηφιότητα για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

του Κώστα Νταλιάνη

Σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, το έργο «είναι γραμμένο με την μορφή των επιστολογραφικών αριστουργημάτων του Ρουσσώ, του

Λακλό και του Γκαίτε, και διανθισμένο με χιούμορ, παραδοξότητες, παρανοϊκές ομιλίες πολιτικών και ονειροφαντασίες απλών θνητών». Το κείμενο είναι γραμμένο ειδικά για την ομάδα VASISTAS

Η ΟΜΑΔΑ «VASISTAS»

Αποτελούν από το 2005, που ιδρύθηκαν, εκφραστές του θεάτρου επινόησης (devised theatre). Ιδρυτικό της μέλος είναι η σκηνοθέτρια Αργυρώ Χιώτη.

Οι παραστάσεις δημιουργούνται με μια συλλογική διαδικασία γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα και χρησιμοποιούνται πολλά, διαφορετικού είδους και ύφους, κείμενα. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, επιδιώκουν τη συνεχή έρευνα και τον πειραματισμό ως προς την σκηνική πράξη. Προτείνουν μια δραματουργία, που δεν καθορίζεται από μια λογική κειμένου ή γραμμικής ιστορίας και χρησιμοποιούν ελάχιστα τεχνικά ή σκηνικά μέσα, με σκοπό να ενορχηστρώσουν κινούμενες εικόνες και να δημιουργήσουν το ρυθμό της εκάστοτε ιστορίας σαν μια μουσική χορογραφία.

«ΑΙΜΑΤΑ»

Η παράσταση παρακολουθεί την αλληλογραφία δύο ανδρών. Ο Δημήτρης Καλαφάτης, 40 περίπου ετών, σκίζει κατά λάθος το λαιμό του τον Ιούλιο του 1989. Η πληγή δεν κλείνει και από το 1990 μέχρι το 1993 ανταλλάσσει επιστολές με τον επιστήθιο φίλο του, Γιώργο Σιμόπουλο, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια την καθημερινότητά του στην καινούρια αυτή κατάσταση.

Πέρα από το κωμικό του θεάματος, το έργο χρησιμοποιεί την ανοικτή πληγή στον λαιμό του πρωταγωνιστή ως αλληγορία για την κοινωνική υποκρισία, και όχι μόνο για την κοινωνία της δεκαετίας του ’90, περίοδο στην οποία εκτυλίσσεται η ιστορία. Όπως το περιβάλλον του πρωταγωνιστή αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως τετριμμένο, καθημερινό και με τρόπο κωμικοτραγικό, έτσι αντιμετωπίζει και η κοινωνία μας τα διάφορα προβλήματα, που την ταλανίζουν (ακόμα και το επίκαιρο θέμα του bullying).

Τα σκηνικά είναι λιτά και διαμορφωμένα σαν να πρόκειται για συναυλία. Καθώς ο καθένας από τους δύο χαρακτήρες διαβάζει τις επιστολές, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σιγοντάρουν τα λόγια του, είτε μέσα από επανάληψη κάποιων λέξεων ή εκφράσεων ή μέσω χορογραφημένων σωματικών εκφράσεων, σαν ένα είδος μεταμοντέρνου «χορού». Το εύρημα αυτό, αν και είναι εμπνευσμένο, στην πορεία της παράστασης, με την συνεχή επανάληψή του, χάνει την αρχική φρεσκάδα του. Ευτυχώς, η σκηνοθέτρια Αργυρώ Χιώτη, σε συνεργασία με τους ηθοποιούς, είναι ανεξάντλητη σε διασκεδαστικά ευρήματα, καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης. Οι σωματικές κινήσεις των ηθοποιών είναι όλες καλοσχεδιασμένες και άψογα συγχρονισμένες πάνω στη σκηνή.

Στα θετικά της παράστασης, επίσης, οι πολύ καλές ερμηνείες από όλη την ομάδα. Ξεχωρίζουν η Ελένη Βεργέτη, απολαυστική με την βελούδινη φωνή της και την κωμικότητα των κινήσεών της, και ο Κώστας Κουτσολέλος, που το σοβαρό παίξιμο του δημιούργησε μια έντονη κωμική αντίθεση με το περιεχόμενο των επιστολών.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αλλά και στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ως κάτι το διαφορετικό και εναλλακτικό για την πόλη της Πάτρας.

«ΑΙΜΑΤΑ»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Ευθύμης Φιλίππου

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη

Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Μουσική: Jan van de Engel

Καλλιτεχνική συνεργάτης: Ariane Labed

Σύμβουλος δραματουργίας: Χριστιάνα Γαλανοπούλου

Βοηθοί σκηνοθέτη: Δάφνη Κούτρα, Ματίνα Περγιουδάκη

Βοηθός σκηνογράφου: Δάφνη Κούτρα

ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ η ομάδα «VASISTAS»: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ελένη Βεργέτη, Ευθύμης Θέου, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη,

Για τα «ΑΙΜΑΤΑ» συνεργάζονται με την ομάδα οι: Εύη Σαουλίδου, Κώστας Κουτσολέλος

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Keywords
Τυχαία Θέματα