YOGA: Το YIN στο YANG του CROSS FIT

Ρίξτε μια ματιά στα social media, (facebook, instagram twitter κ.λπ.). Έχω την εντύπωση ότι διανύουμε την περίοδο με τις περισσότερες selfies κοιλιακών… και fit κορμιών… Μέσα στην εποχή της κρίσης, όπου όλοι αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολες μέρες, με το άγχος μόνιμο σύντροφο και το πρόχειρο φαγητό σε μεγαλύτερες δόσεις «γιατί η φτώχεια θέλει καλοπέραση», η τάση να επιστρέψουμε σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής σε

συνδυασμό με γυμναστική, αυξάνεται ραγδαία.

Το γεγονός δε, ότι πολλές νέες και διαφορετικές μορφές άθλησης έχουν κάνει την εμφάνισή τους δυναμικά – μετατρέποντας τις κλασικές αίθουσες των γυμναστηρίων με τα όργανα και τους διαδρόμους σε «μνημείο» του παρελθόντος- καθιστούν πλέον την άσκηση ολοένα και πιο προσιτή σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Αυτή τη φορά στάθηκα στο Cross Fit. Μια μορφή άσκησης που έκανε τη μεγάλη έκρηξη την τελευταία 5ετία. Κι αν κάτι μπορεί να θεωρηθεί εκρηκτικό…ναι.. αυτό είναι το Crossfit… Άθλημα ή απλά ένα νέο σύστημα προπόνησηςq Αντρική γυμναστική την είπαν αρκετοί. To Crossfit περιέχει ασκήσεις της ολυμπιακής άρσης βαρών, της ενόργανης γυμναστικής, του weight lifting, του στίβου, της κωπηλασίας και πολλών άλλων πολυαρθρικών ασκήσεων, οι οποίες συνδυάζονται συνήθως με «τυχαίο» τρόπο και εκτελούνται με βασικό ανταγωνιστή τον χρόνο ή τον αριθμό των επαναλήψεων. Κι οι οπαδοί του φανατικοί… και ολοένα αυξανόμενοι..

Σαν yogi και με τη φιλοσοφία του ότι όλα στη yoga πρέπει να γίνονται αργά, με ασφάλεια, επίγνωση του σώματός μας και φυσικά απολαμβάνοντας όσο το δυνατό περισσότερο το ταξίδι και τη μάθηση κατά τη διάρκεια της εξελικτικής μας πορείας, το να έχω ανταγωνιστή το χρόνο με πήγε πίσω… κάπου εκεί στις εξεταστικές του λυκείου και του πανεπιστημίου…Πολύ στρες χωρίς λόγο…Θα μου πεις λίγη αδρεναλίνη δεν είναι κακή! Απόψεις! Σεβαστές όλες!

Παρακολούθησα λοιπόν αρκετά μαθήματα crossfit… και παρόλο που yoga & crossfit έχουν πολλές και μάλιστα ουσιώδεις διαφορές, αντιλήφθηκα πολύ γρήγορα ότι η πρακτική της yoga μπορεί να βοηθήσει, να εξελίξει και τελικά να γίνει το σκαλοπάτι εκείνο που θα βοηθήσει τους αθλητές του crossfit να «ανέβουν level». Πολλοί Cross Fitters αναρωτιούνται γιατί να κάνουν yoga όταν μπορούν απλά να προσθέσουν μερικές διατάσεις πριν και μετά τα WOD’s. H Yoga όμως δεν είναι απλά διατάσεις!

Επιλέγοντας το κατάλληλο πρόγραμμα (κάτι που ήδη έχω εφαρμόσει) η δύναμη των αθλητών αλλά κυρίως η αντοχή τους στην κούραση αυξάνεται (πιστέψτε με έχω δει πάρα πολλές φορές, ανθρώπους που σηκώνουν 120 & 180 κιλά να σταματάνε το πρόγραμμα για να ξεκουραστούν γιατί «κάηκαν» οι ώμοι τους). Η ευλυγισία τους βελτιώνεται άμεσα και συνεχώς με αποτέλεσμα να μπορούν να εκτελούν τις ασκήσεις πιο αποτελεσματικά και με λιγότερη κόπωση. Και αυτό γιατί η ελαστικότητα που αποκτούν οι μυς και οι τένοντες μειώνει δραστικά το «στρεσάρισμα» που δέχονται στις μέγιστες τροχιές των ασκήσεων. Η αποκατάσταση των μυών γίνεται γρηγορότερα, η συγκέντρωσή των αθλητών είναι πολύ καλύτερη ενώ η αναπνοή τους γίνεται πιο σωστή και με μεγαλύτερο εύρος..

Αποτέλεσμα; Καλύτερη συνολική εικόνα και απόδοση… Οι αθλητές του Cross Fit στις ΗΠΑ και ειδικότερα στη Δυτική Ακτή έχουν εδώ και καιρό όχι μόνο «ταιριάξει» το Cross Fit με τη Yoga αλλά για την ακρίβεια το θεωρουν πια απαραίτητο συνδυασμό στα γυμναστήρια της California, LA, San Francisco, Nevada και όχι μόνο. Για να είμαι ειλικρινής, ύστερα και από τη δική μου προσέγγιση, το βρήκα δύσκολο να διαφωνήσω με την άποψή τους. Αν και πιστεύω ότι και οι δύο τεχνικές είναι πολύ πιο περίπλοκες από ότι είθισται να θεωρούνται γενικότερα, έχω πλέον την πεποίθηση ότι ο cross fitter που αναζητά τα μέγιστα αποτελέσματα από τον εαυτό του και την προπόνησή του, θα πρέπει να δοκιμάσει τη yoga . Γιατί, για τους αθλητές του Cross Fit, το να εντάξουν τη yoga στην εξάσκησή τους, δίνει το τέλειο YIN στο υψηλής έντασής τους YANG…

Σε κάθε WOD (workout of the day) του Cross Fit το ζητούμενο είναι να ολοκληρώσεις το προγραμμα χρησιμοποιώντας και αυξάνοντας συνεχώς τη δύναμή σου με ασκήσεις που πολύ συχνά σου «κόβουν την ανάσα». Κι ο χρόνος τρέχει… Δύναμη, συγκέντρωση και ταχύτητα. Σε κάθε μάθημα της Υoga «βρίσκεις πάλι την ανάσα σου», βοηθάς το σώμα σου να «επανέλθει» μετά από μια πολύ επίπονη προπόνηση και τους μύες σου να χαλαρώσουν και να προετοιμαστούν για την επόμενη φορά. Ο χρόνος δεν έχει σημασία. Δυναμη, συγκέντρωση σε συνδυασμό με έντονη διάταση, ευελιξία αλλά και πνευματική και σωματική χαλάρωση.

H δύναμη του πυρήνα μας (core), η σωστή στάση του κορμού, της σπονδυλικής στήλης και η ισορροπία είναι στοιχεία τόσο του Cross Fit όσο και της πρακτικής της YOGA που έχουν βασικό πλεονέκτημα την ελαχιστοποίηση των τραυματισμών. Η ισορροπία μάλιστα είναι μια από τις 10 βασικές ιδιότητες που τονίζονται ιδιαίτερα στον ορισμό του CROSS FIT από τον Greg Glassman… και η yoga είναι το απόλυτο συνώνυμο της ισορροπίας. Εσωτερικής και εξωτερικής, η οποία παράλληλα σε φέρνει σε πλήρη επίγνωση με το σώμα σου και τις δυνατότητές του.

Στο Crossfit οι ασκήσεις γίνονται τόσο γρήγορα,- είπαμε το ρολόι τρέχει-, που τις περισσότερες φορές η σωστή τεχνική και στάση του σώματος χάνεται στη δίνη της ταχύτητας. Εξασκώντας την πρακτική της yoga έχουμε το χρόνο να εστιάσουμε στη μυική ομάδα που κάθε φορά δουλεύει, να αναπνεύσουμε μέσα απο διαφορετικά σημεία του σώματός μας, να καταλάβουμε τι και πώς το κάνουμε και τελικά να το κάνουμε καλύτερα. Πάρτε για παράδειγμα τα push-ups. Πολλοί αισθάνονται ενόχληση κατά την εκτέλεσή τους στα workouts. Αλλά δεν υπάρχει χρόνος για τέτοια. Στη yoga θα κάνουμε την ίδια άσκηση αργά, με πλήρη επίγνωση της κίνησης και των μυών που μπαίνουν σε λειτουργία, θα καταλάβουμε γιατί πονάμε και πού και θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τον τρόπο εκτέλεσης ώστε να περιορίσουμε και τελικά να «εξαφανίσουμε» τον πόνο . Ακόμα κι όταν απλά και μόνο εντοπίσουμε την αιτία του πόνου και αντιληφθούμε τι και πώς συμβαίνει στο σώμα μας, έχουμε ήδη προχωρήσει ένα βήμα μπροστά.

Ολοένα και περισσότερα Crossfit Boxes στην Αμερική παρέχουν μαθήματα yoga στους μαθητές τους. Και τα αποτελέσματα εμφανή και άμεσα. Έχουν ήδη καταγραφεί και είναι αποδεκτά και από τις δυο πλευρές… Δυο διαφορετικές νοοτροπίες – Υoga & crossfit που τελικά έρχονται να συμπληρώσουν η μία την άλλη. Είναι πολλά τα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί όπως και οι λόγοι που προτείνουν ή και «επιβάλλουν» στους αθλητές του Cross Fit να κάνουν Yoga. Ευλιγισία και διάταση, δύναμη, τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης, κατανόηση και συναίσθηση του σώματός μας, σωστή στάση, συγκέντρωση, ισορροπία…Και πάνω από όλα απώλεια του ανταγωνισμού. Στη yoga δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Δεν τον χρειαζόμαστε. Τον αφήνουμε για τα WOD’s αργότερα και επενδύουμε στη «σχέση» μεταξύ YOGA & CROSSFIT η οποία εξελίσσεται ραγδαία.

Το πρώτο αποτέλεσμα…YOGIWOD στο San Francisco. Tο βρήκα καταπληκτικό. Και είμαι σίγουρη ότι όλοι οι cross fitters που θα κάνουν yoga θα με καταλάβουν.

Ειρήνη Δαμανάκη

Yin Yang Yoga Instructor, Buti Yoga Instructor, Fitness & Personal Trainer

Keywords
Τυχαία Θέματα