Αλλαγή ώρας-Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας

Η αλλαγή ώρας μπορεί ναι μεν να επηρρεάσει την καθημερινότητά σας, όμως είναι κάτι που ο έλεγχός της εξαρτάται απο τον καθένα ξεχωριστά.

Η μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού, αποσυντονίζει προσωρινά ομως, το εσωτερικό μας ρολόι. Το πόσο καλά θα προσαρμοστείτε σε αυτή την αλλαγή εξαρτάται από πολλά πράγματα. Σε γενικές γραμμές, το να “χάσετε” μια ώρα την άνοιξη είναι πιο δύσκολο να το διαχειριστεί ο οργανισμός σας από ό,τι το να “κερδίσετε” μια ώρα το

φθινόπωρο.

Μέσα σε πόσο καιρό προσαρμόζομαι στην αλλαγή ώρας;

Αν και λίγο απλοϊκός, ο βασικός κανόνας είναι ότι χρειάζεστε περίπου μία ημέρα για να ρυθμίσετε το εσωτερικό σας ρολόι κάθε φορά που αλλάζει η ώρα. Υπάρχει σημαντική ατομική διακύμανση, ωστόσο.

Ποια σημάδια θα αντιληφθώ κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης;

Εάν συνήθως κοιμάστε 7-8 ώρες και πρέπει να πάτε για ύπνο λίγο πιο νωρίς το βράδυ, μπορεί να ξυπνήσετε με ένα καλύτερο αίσθημα ξεκούρασης. Εάν ήδη σας λείπει ύπνος και κοιμάστε περίπου 6 ώρες κάθε βράδυ, θα αντιληφθείτε πιθανώς μειωμένη απόδοση, μικρότερη συγκέντρωση και χειρότερη μνήμη, καθώς και αυξημένη κούραση και υπνηλία τις πρώτες 48 ώρες μετά την αλλαγή της ώρας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να επαναφέρετε το εσωτερικό σας ρολόι και να προσαρμοστείτε πιο γρήγορα στην αλλαγή ώρας

Ο κιρκαδικός σας ρυθμός ρυθμίζεται εσωτερικά, αλλά επηρεάζεται και από το περιβάλλον, τη συμπεριφορά και τα φάρμακα, που ενδεχομένως να παίρνετε.

Το φως καταστέλλει την έκκριση της “ορμόνης του ύπνου”, της μελατονίνης. Γι” αυτό είναι σημαντικό να βγείτε στο φως την πρώτη μέρα μετά την αλλαγή της ώρας όσο το δυνατόν περισσότερο.Προσπαθήστε να μην ανάψετε πολλά φώτα μέσα στο σπίτι το βράδυ, για να βοηθήσετε τον εγκέφαλο να συγχρονιστεί καλύτερα με το πότε ακριβώς σκοτεινιάζει πλέον έξω στο περιβάλλον.Μην πιείτε πολλούς καφέδες ή αλκοόλ και προσπαθήστε να περιορίσετε την όποια γυμναστική ή σωματική άσκηση αρκετά νωρίς στην ημέρα, δηλαδή αρκετές ώρες πριν πάτε για ύπνο.Αν είναι απαραίτητο, φορέστε σήμερα ωτοασπίδες και μάσκα ματιών, για να κοιμηθείτε πιο γρήγορα.Επίσης, είναι σημαντικό αυτή την πρώτη εβδομάδα μετά την αλλαγή της ώρας να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλλαγή -Πώς,allagi -pos