Δολοφόνοι με… αποφυλακιστήρια στην τσέπη

Εν ψυχρώ δολοφονίες, με κίνητρο τη ληστεία, από δράστες «με τα αποφυλακιστήρια στην τσέπη», συγκλονίζουν το πανελλήνιο και προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις, που φθάνουν ως τα υπουργικά γραφεία.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Κύριο αντικείμενο, κάποιες από τις διατάξεις του υφιστάμενου Νόμου «περί αποσυμφόρησης των φυλακών», μέσα από τις οποίες, υποστηρίζεται, καταφέρνουν να κερδίσουν την ελευθερία και την επιστροφή στο έγκλημα, χαρακτηρισμένοι από τις Αρχές, πράγματι επικίνδυνοι κακοποιοί!

Σκότωσε τον 27χρονο χρυσοχόο ένα μήνα μετά την αποφυλάκισή του

Σύμφωνα με τα στοιχεία,

που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο 38χρονος Γεωργιανός ληστής, που πυροβόλησε και σκότωσε 27χρονο χρυσοχόο στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, παρουσία της μητέρας του, είχε αποφυλακιστεί μόλις πριν από ένα μήνα, κάνοντας χρήση ευεργετικών διατάξεων του Νόμου, προκαλώντας πλέον σοβαρό προβληματισμό για το τί μέλει γενέσθαι.

Το τραγικό περιστατικό που στοίχισε τη ζωή στο νεαρό κοσμηματοπώλη εκτυλίχθηκε το πρωί της περασμένης Τρίτης, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Ο 27χρονος βρισκόταν στο κατάστημά του μαζί με την 54χρονη μητέρα του, όταν εισέβαλε ο Γεωργιανός ληστής, ο οποίος, αφού πυροβόλησε μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό, στη συνέχεια ζήτησε από τον κοσμηματοπώλη να του βάλει στο σάκο, που κρατούσε, κοσμήματα αξίας περίπου 20.000 ευρώ.

Ο 27χρονος αντέδρασε και τότε ο αδίστακτος ληστής τον πυροβόλησε στην κοιλιά, τραυματίζοντας τόν βαρύτατα. Ο άτυχος νέος χρυσοχόος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου την επόμενη ημέρα, παρά τη μάχη, που έδωσαν οι γιατροί, εξέπνευσε.

Ο ληστής-δολοφόνος, κατά τη διαφυγή του με την κλεμμένη δίκυκλη μοτοσικλέτα, εντοπίστηκε άμεσα από τους αστυνομικούς, που έφθασαν στο χρυσοχοείο. Ακολούθησε σύντομη καταδίωξη, κατά την οποία, ο 38χρονος, αφού έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας, κατέπεσε στο οδόστρωμα και συνελήφθη.

Από το σημείο σύλληψης του δράστη, η Αστυνομία περισυνέλεξε ένα σακίδιο με τα κοσμήματα, που αφαιρέθηκαν από το κατάστημα και ένα πιστόλι, που περιείχε τρία φυσίγγια.

Η Αστυνομία η ίδια, δεν παραλείπει να σημειώσει στην ανακοίνωσή της ότι «ο συλληφθείς είχε εξέλθει από κατάστημα κράτησης της Χώρας προ ενός μηνός περίπου, όπου εξέτιε ποινή, που αφορούσε σε αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών».

Οι αντιδράσεις εντείνονται, καθώς είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μηνός, που αποδεικνύεται ότι δράστες ληστειών μετά φόνου είναι πρώην μέλη οργανωμένων συμμοριών, που καταφέρνουν να βρίσκονται ελεύθεροι, χωρίς την προϋπόθεση ποιοτικών στοιχείων, ανά περίπτωση αποφυλακιζομένου.

Η πρώτη πράξη του δράματος γράφτηκε στην Ύδρα

Είχε προηγηθεί η δολοφονία του εστιάτορα της Ύδρας Μανόλη Οικονόμου, με δράστες Γεωργιανούς, επίσης κακοποιούς, που είχαν αποφυλακιστεί πρόσφατα. Τα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανέφεραν ότι και η τελευταία αποφυλάκιση οφείλεται στο «παραθυράκι», που άνοιξε ο αποκαλούμενος «Νόμος Παρασκευόπουλου» περί αποσυμφόρησης των φυλακών.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο κακοποιός, που δολοφόνησε με μια σφαίρα τον άτυχο κοσμηματοπώλη, στη διάρκεια ληστρικής εισβολής, για να τον ληστέψει, βγήκε από το σωφρονιστικό κατάστημα στις αρχές Αυγούστου. Εξέτιε, ως τότε, ποινή πολυετούς κάθειρξης για παραβάσεις του νόμου περί ιδιοκτησίας και ναρκωτικών.

Στην αντεπίθεση ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλους

Το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος βρέθηκε για δεύτερη φορά στο «μάτι του κυκλώνα», με αφορμή τις αποφυλακίσεις, που συνοδεύτηκαν με άγρια εγκλήματα, τον υποχρέωσε σε δήλωση, όπου χαρακτηρίζει «ανεύθυνη και επικίνδυνη για την ασφάλεια και τη δημοκρατία τη συνεχιζόμενη εκμετάλλευση, για μικροκομματικούς σκοπούς, του θέματος της απόλυσης κρατουμένων».

Υπενθυμίζει ότι ο δικός του νόμος «καινοτόμησε ως προς την αποφυλάκιση φιλοξενούμενων αλλοδαπών, αναπήρων και ανηλίκων». «Αντίθετα», συνεχίζει ο πρώην υπουργός, «ως προς την απόλυση κατόπιν έκτισης μέρους της ποινής (1/3, 2/5 κλπ) απλώς υιοθέτησε παλαιότερους τύπους ρυθμίσεων, οι οποίες είχαν θεσπιστεί από κυβερνήσεις μετά το 2005».

ΑΠΟΨΗ: Κοιτάξτε την ουσία και αφήστε τους τύπους

Θα το πούμε από την αρχή. Δικαίωμα και βασική επιδίωξη κάθε κρατούμενου των φυλακών, από τη στιγμή που θα περάσει την πόρτα, είναι το πώς, με νόμιμο τρόπο, θα επανακτήσει την ελευθερία του. Πολλοί το πετυχαίνουν και κάποιοι λιγότεροι καταφέρνουν, μετά δυσκολιών, να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Είναι αυτοί, οι φυλακισμένοι χαμηλού παραβατικού προφίλ, που βρέθηκαν στη φυλακή για διάφορα αδικήματα, που δεν φθάνουν τα βαριά κακουργήματα, την αφαίρεση ζωής, τις βίαιες ληστείες σε καταστήματα και σπίτια πολιτών, που ως αποτέλεσμα έχουν και το θάνατο. Για τους τελευταίους, αξίζει τον κόπο να θεσπιστούν ευνοϊκά μέτρα και να αποφυλακίζονται, υπό την επίβλεψη των αρχών.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτοί. Εξαιτίας της ποιοτικής αλλαγής του εγκλήματος, που έφερε εν πολλοίς και η μαζική εισβολή αλλοδαπών κακοποιών, που δρουν ασύδοτοι, άλλαξε και η «ανθρωπογεωγραφία» των φυλακισμένων κακοποιών. Οι λεγόμενοι επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια είναι πια περισσότεροι, συνήθως αμετανόητοι και έτοιμοι, μόλις βρεθούν στην ελευθερία, να συνεχίσουν τη δράση τους. Παραδείγματα ουκ ολίγα.

Έτσι, ενώ οι κακοποιοί έφεραν μαζί τους την «ποιοτική μετάλλαξη του εγκλήματος σε ακραία βίαιο βαθμό», όπως λέει η Αστυνομία και διαπιστώνει ο πολίτης, η Πολιτεία με τους περισπούδαστους πολιτικούς της, δεν μπορεί να καταφέρει τα αυτονόητα. Να θεσπίσει, δηλαδή, ποιοτικά κριτήρια για την αποφυλάκιση του κάθε κακοποιού. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Δεν μπορεί να τυχαίνουν της ίδιας ευεργετικής μεταχείρισης μόνο και μόνο γιατί «δεν χωράνε οι φυλακές».

Η Αστυνομία, που συλλαμβάνει τους κακοποιούς, οφείλει να ενημερώνει το λεγόμενο σωφρονιστικό σύστημα για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε κακοποιού. Όταν έρχεται η ώρα της πλήρωσης των τυπικών όρων, που θέτει ο νόμος για την αποφυλάκιση, να ακολουθεί και η ουσιαστική. Ένα συμβούλιο με στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., που θα έχει γνώση του φακέλου, έναν εισαγγελέα, κοινωνική λειτουργό, διευθυντές φυλακών, μελέτη του πλήρους φακέλου και καταγραφή του δείκτη σωφρονισμού.

Αν πληρούνται όλα τα πάρα πάνω να γίνεται η αποφυλάκιση. Αν δεν πληρούνται, να περνάει ο κρατούμενος για βίαια εγκλήματα σε άλλο καθεστώς νομικού πλαισίου. Μόνο έτσι, κύριοι, που παίρνετε αποφάσεις με «τυφλά» τυπικά κριτήρια και δεν ξέρετε καν ποιόν κακοποιό αφορούν, θα προστατεύσετε αύριο ένα άλλο παλληκάρι 27 χρόνων και τη δύστυχη μητέρα του, που στάθηκε μάρτυρας του φρικτού περιστατικού. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης και της Ύδρας, αποτύχατε!

Keywords
Τυχαία Θέματα