Έκτακτα μέτρα για την περιφρούρηση της Βουλής

Οι φόβοι της αστυνομικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ακτιβιστικές ή ακόμη και τρομοκρατικές ενέργειες σε ένα εύθραυστο περιβάλλον, που διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, φέρνουν πυρετώδεις συσκέψεις και την εφαρμογή έκτακτων μέτρων ασφαλείας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Αυτά αποσκοπούν στην προστασία, κατ’ αρχήν του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων, του αντιστοίχου του ΣΥΡΙΖΑ, όλων

των κομμάτων, αλλά και των εγκαταστάσεων, συμφερόντων Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερη βαρύτητα σ’ αυτές, που στεγάζουν τις διπλωματικές αποστολές χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Η ανησυχία, ήδη, υπέβοσκε στους «κόλπους» των επιτελών των δυνάμεων ασφαλείας εδώ και ημέρες, ιδιαίτερα για την πιθανή δράση ομάδων, που αντιτίθενται στην επώδυνη, ούτως ή άλλως, συμφωνία της χώρας με τους εταίρους και οι οποίες χαρακτηρίζονται απρόβλεπτες ως προς τις ενέργειες διαμαρτυρίας, που μπορούν να πραγματοποιήσουν.

Ωστόσο, οι φόβοι των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αποκάλυψη ότι οι 200 αντιεξουσιαστές, που προκάλεσαν τα εκτεταμένα επεισόδια τη νύχτα της Τετάρτης στο Σύνταγμα, ενήργησαν με βάση άρτια οργανωμένο σχέδιο προσβολής των αστυνομικών δυνάμεων της Βουλής, με περισσότερες από 200 βόμβες μολότοφ και απώτερο στόχο να βρεθούν στο εσωτερικό.

Επίσης, το γεγονός της παρουσίας, μεταξύ των πρωτοστατούντων στα επεισόδια, μεγάλου αριθμού αλλοδαπών, έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα στην ΕΛ.ΑΣ. και ήδη είναι σε εξέλιξη έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί πως ενσωματώθηκαν στο μπλοκ των κουκουλοφόρων.

Οι συλληφθέντες, που οδηγήθηκαν στην εισαγγελία, είναι 4 Γερμανοί, 2 Γάλλοι, ένας Αυστραλός, ένας Ουκρανός, ένας Ολλανδός και 3 Πολωνοί.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια των επεισοδίων μπροστά από τη Βουλή, συνελήφθησαν συνολικά 14 άτομα – ανάμεσά τους ένας Ιταλός και ένας Αλβανός – οι οποίοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε επεισόδια και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.

Εξάλλου, την Κυριακή αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας είχαν βρει σε εγκαταλελειμμένο κτίριο, επί της οδού Καλλιδρομίου, περίπου 25 έτοιμες βόμβες μολότοφ και 15 γκαζάκια, που οι αρμόδιοι αξιωματικοί πιθανολογούν ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε εμπρηστικές επιθέσεις και συγκρούσεις κουκουλοφόρων με την Αστυνομία.

Ήδη και πριν από την εκδήλωση των επεισοδίων είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Πανούση, με αντικείμενο την ενίσχυση ασφαλείας των «ευαίσθητων» στόχων, για τους οποίους έχει δημιουργηθεί αναλυτική και λεπτομερής λίστα.

Στη σύσκεψη είχε αποφασιστεί η περιμετρική φρούρηση του κτιρίου της Βουλής, με μέσα αντίστοιχα εκείνων, που είχαν εφαρμοστεί, κατά την ψήφιση των μνημονίων 1 και 2 και τα οποία απέβλεπαν στην αποτροπή και της σκέψης επίθεσης ή κατάληψης του Κοινοβουλίου και άλλων κτιρίων από διαδηλωτές.

Αξιωματούχοι, που πήραν μέρος στη σύσκεψη, έλεγαν ότι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν υπήρχαν, όμως αυτό δεν σήμαινε ότι δεν έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και η περίπτωση πυροδότησης από κάποιους παράλληλων εντάσεων, με στόχο να δημιουργηθούν καταστάσεις, που στοίχισαν πολύ στο παρελθόν.

Σημαντικός αριθμός αστυνομικών, πάντως, διατίθενται για τη φύλαξη στόχων (κυβερνητικών κτιρίων, διπλωματικών αποστολών και εταιρειών ξένων συμφερόντων), ενώ στελέχη της Ασφάλειας έχουν σχηματίσει «κλοιό» γύρω από δραστήρια μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. έχει και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, υπό τον φόβο μιας τρομοκρατικής επίθεσης με στόχο την περαιτέρω κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση, θέμα που συζητήθηκε αναλυτικά κατά τη διάρκεια των συσκέψεων στο μέγαρο της Λεωφόρου Κατεχάκη, παρουσία του αρμόδιου υπουργού.

Οι φόβοι ενισχύθηκαν από την ανάλυση των επεισοδίων της Τετάρτης, κατά τα οποία-για τους επιτελείς-υπήρξε οργανωμένο σχέδιο, με πολυδιάσπαση των αναρχικών ομάδων και εξαπόλυση ταυτόχρονων επιθέσεων, με στόχο την προσέγγιση της Βουλής.

Η ομάδα των περίπου 300 ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου ομογενοποιήθηκε στα Προπύλαια, όπου σε διάφορα σημεία φαίνεται να είχε «αποθηκεύσει» επικίνδυνες εκρηκτικές βόμβες μολότοφ, που περιείχαν πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα, αλλά και πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και λίγο μετά τις 21:00 ξεκίνησαν τις παράλληλες επιθέσεις στις οδούς Βασιλίσσης Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Όθωνος και Πανεπιστημίου, χρησιμοποιώντας ως «ασπίδα» τους διαδηλωτές.

Οι νεαροί αρχικά επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, που περιφρουρούσαν το Κοινοβούλιο και κυρίως στην ανωφέρεια της Βασιλέως Γεωργίου, χωρίς να καταφέρουν να προσεγγίσουν απειλητικά. Εκεί έκαψαν μία ελληνική σημαία. Ακολούθησαν επιθέσεις στο κέντρο της πλατείας, που μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με «βροχή» βομβών μολότοφ και φωτοβολίδων και τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα.

Στόχος και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου

Την ίδια στιγμή, απόπειρα κατάληψης των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου θα επιχειρούσαν, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., μέλη ομάδας αντιεξουσιαστών, οι οποίοι θα αναρτούσαν πανό μήκους 6 μέτρων, που έγραφε: «Ραντεβού στα Βρυξελλάδικα».

Αυτή η προσπάθεια επιβεβαιώνει τις απόρρητες πληροφορίες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίες προειδοποιούσαν για την σχεδιαζόμενη κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, την ημέρα ψηφοφορίας της συμφωνίας-μνημόνιο.

Υπήρξε έγκαιρη επέμβαση της Αστυνομίας, την ώρα που κινούνταν ακόμη οι νεαροί κατά μικρές ομάδες και η προσαγωγή τεσσάρων εξ αυτών απέτρεψε την ολοκλήρωση του σχεδίου.

Μέλη της ίδιας ομάδας είχαν προβεί σε κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στις 8 Μαρτίου του 2015, είχαν φθάσει στο περιστύλιο της Βουλής στις 2 Απριλίου και πρόσφατα επιχείρησαν σε συγκέντρωση υπέρ του «ΝΑΙ» να ανέβουν πάνω από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και να κάψουν σημαία της Ε.Ε., κάτι που είχε αποτραπεί.

Με ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα athensindymedia, η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας» επετίθετο στην κυβέρνηση για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, «ενός προγράμματος που ολοκληρώνει τη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων», όπως επισημαίνουν, αλλά και για την αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων, που αφορούσαν στην κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, ενώ καταλήγουν: «Τα μνημόνια δεν καταψηφίζονται, ανατρέπονται από τον κόσμο του αγώνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα