Επιμένει η Τρόικα σε δύο συντελεστές ΦΠΑ, με το δημοσιονομικό κενό στα 5 δισ. ευρώ

Σε μείζον αγκάθι τείνει να εξελιχθεί το θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ στις διαπραγματεύσεις, με τους θεσμούς να θέλουν 2 συντελεστές, αφού βλέπουν ότι η διαφορά Ελλάδος και δανειστών για επιπλέον έσοδα αγγίζει τα 3 δισ.€.

Έτσι, οι απαιτήσεις των δανειστών για τους συντελεστές ΦΠΑ βγαίνουν εκτός ορίων, την ώρα μάλιστα που οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τις αλλαγές στο ΦΠΑ

οδηγούν σε απώλειες εσόδων, που αγγίζουν το 1 δισ.€. Έτσι αν συνυπολογίσει κανείς τις απαιτήσεις των Θεσμών, όπως αποτυπώνονται στη συνέντευξη του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για κέρδος 1,8 δισ. ευρώ, η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών φτάνει στα 3 δισ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή ο μεσοσταθμικός συντελεστής ΦΠΑ είναι 17,025% κι όπως σημειώνουν πηγές από την… αντίπερα όχθη, κάθε μείωση μιας μονάδας από αυτά τα επίπεδα οδηγεί σε απώλειες περίπου 900 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό, σύμφωνα τουλάχιστον με την άποψη των δανειστών; Ότι για να πιάσουμε τα 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ο χαμηλός συντελεστής θα πρέπει να πάει από το 6,5% στο 10% και ο βασικός συντελεστής στο 20%, με κατάργηση του σημερινού 13% και μείωση του σημερινού υψηλού 23%!

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις από την Αθήνα είναι ότι στο χαμηλό συντελεστή 10% θα πρέπει να υπάγονται μόνο τα φάρμακα και βασικά είδη διατροφής, αφού σε διαφορετική περίπτωση ο βασικός συντελεστής θα πρέπει να είναι υψηλότερος από 20%.

Τι συντελεστές θέλει η Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση ένα ακόμα εναλλακτικό σενάριο, το οποίο αξιολογείται από τους Θεσμούς ως προς τη δημοσιονομική του απόδοση, αλλά δεν φαίνεται να έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει υπερμειωμένο συντελεστή 6%, στον οποίο εντάσσονται μόνο τα φάρμακα, τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα εισιτήρια θεάτρου. Στον επόμενο συντελεστή 11% εντάσσονται μόνο τρόφιμα και ενέργεια, ενώ στον υψηλό 22% εντάσσονται όλα τα υπόλοιπα. Οι εξαιρέσεις για τα νησιά καταργούνται. Η δημοσιονομική απόδοση του συγκεκριμένου σεναρίου υπολογίζεται από την ελληνική πλευρά σε 875 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αν περάσει αυτό, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την επιχειρηματολογία της περί αναδιανομής, την οποία επικαλέστηκε και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών, τουλάχιστον στο σκέλος του ΦΠΑ. Κι αυτό γιατί για τα φάρμακα (σήμερα στο 6,5%), τα τρόφιμα και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος (σήμερα στο 13%) θα υπάρξουν έστω και μικρές μειώσεις τιμών. Και στον ανώτατο συντελεστή άλλωστε (23%) θα υπάρξει μικρή μείωση για σπίτια, λογαριασμούς τηλεφωνίας, αυτοκίνητα και καύσιμα, αν και τα δύο τελευταία τελούν υπό συνολική φορολογική αναθεώρηση.

Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πώς θα δικαιολογήσει την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% σήμερα στο 22%, όταν το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε αύξηση από το 6,5% στο 13% και μάλιστα χωρίς κατάργηση των εξαιρέσεων για τα νησιά. Η τύχη του συγκεκριμένου σεναρίου δεν έχει ακόμα κριθεί, αν και οι θεσμοί όλο το προηγούμενο διάστημα επέμεναν στην καθιέρωση δύο συντελεστών (11% και 23% η χειρότερη πρόταση που είχε γίνει) με το επιχείρημα ότι στην αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει μεταρρύθμιση του συστήματος ούτε και αξιόλογο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Αν πράγματι η συμφωνία είναι κοντά, όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, σύντομα θα πάψουμε να μιλάμε για σενάρια. Το θέμα είναι αν η συμφωνία θα περιλαμβάνει και κάποια ψήγματα «αναδιανομής» ή μόνο νέα σκληρά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα