Φοβισμένοι από τις διαδηλώσεις και με την πλάτη στον …τοίχο τρείς υπουργοί – Καλούν σε διάλογο αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες

Με την ανησυχία έκδηλη στα πρόσωπά τους παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Κατρούγκαλος.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη στην συνέντευξη τύπου.

Πανικός από τις διαδηλώσεις

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των

ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών που έχουν στήσει μπλόκα σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας για το άδικο ασφαλιστικό που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ανάγκασε τους τρεις αρμόδιους υπουργούς να εμφανιστούν σε κοινή συνέντευξη τύπου. Έδωσαν κάποιες θολές υποσχέσεις για διάλογο με τους πληττόμενους αλλά δεν παρουσίασαν τίποτα συγκεκριμένο ούτε κατέθεσαν τις αλλαγές που πιθανόν σχεδιάζουν.

Απολογοτικός ο τόνος των υπουργών

Όπως επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος,«οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο». Όπως πρόσθεσε, το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει.
Ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι «καλώ τους έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος».
«Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες. Το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό», δήλωσε ο Τρ. Αλέξιάδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης.
Οι υπουργοί τόνισαν ότι σήμερα στον ΟΓΑ το 90% των εισφορών μπαίνει από τον προϋπολογισμό και μόνο το 9% από τους αγρότες και η «στρέβλωση» αυτή πρέπει να τελειώσει.
Και οι τρεις υπουργοί τόνισαν την πρόθεσή τους να υπάρξουν διορθώσεις στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο, χωρίς να αναφέρουν καμία συγκεκριμένη διόρθωση.

Τι είπε ο κ. Κατρούγκαλος :
1) «Δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β” κατηγορίας. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση». «Οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση».
2) «Εργαζόμενους και μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο».
3) «Δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών».
Οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Όπως εξήγησε κατά αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.
Οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης.
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι αποφασίζουμε για μας και τα παιδιά μας και δεν είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί η κατάσταση ως έχει. Οι αγρότες, ανέφερε, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές.
Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι : Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο με την κοινωνία, για να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντά της».
Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι: «πρέπει να προστατεύσουμε το κλίμα της διαπραγμάτευσης», με τους εταίρους και δανειστές ενώ είπε ότι δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης των συντάξεων, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς.

«Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει μέσω προβοκατόρικων διαρροών», πρόσθεσε.

«Δεν πιστεύω ότι οι αγρότες υποκινούνται. Δίκαια εκφράζουν τις αμφιβολίες τους μετά την μαυρίλα των πέντε προηγουμένων χρόνων. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον φόβο στο μυαλό των αγροτών», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, τόνισε:

«Στις συζητήσεις μου με τους αγρότες έχω ζητήσει να αντιμετωπίσουμε δύο γκρίζες ζώνες της αγροτικής δραστηριότητας. Δηλώνεται μια ακαθάριστη αγροτική αξία 4,8 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Καλούμε τους αγρότες να αντιμετωπίσουμε αυτή τη γκρίζα ζώνη με την τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Και μεις θα καλύψουμε τη δαπάνη για την τήρηση βιβλίων. Η δεύτερη γκρίζα ζώνη είναι ότι πρέπει και οι ίδιοι να καθιερώσουν το εργόσημο ως μέσο πληρωμής των εργασιών στον αγροτικό χώρο».

Εριξε λάδι στη φωτιά ο Αποστόλου

Λίγη ώρα πριν καθίσει δίπλα στην Όλγα Γεροβασίλη, τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη για τη συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό, ο Βαγγέλης Αποστόλου είχε ανεβάσει τους τόνους και είχε ρίξει λάδι στη φωτιά όσον αφορά στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους αγρότες.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε για θερμόαιμους που ανεβάζουν τους τόνους στα μπλόκα των αγροτών.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Βαγγέλης Αποστόλου αναφερόμενος στα μπλόκα των αγροτών είπε ότι «σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται κάποιοι θερμόαιμοι που ανεβάζουν τους τόνους και θα γίνουν υπερβολές, όπως συνέβη στην Κομοτηνή». Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη (20.01.2016) κρατήθηκε «όμηρος» στο κτίριο της αντιπεριφέρειας Κομοτηνής για σχεδόν 12 ώρες, καθώς συγκεντρωμένοι αγρότες είχαν αποκλείσει το σημείο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να απαλύνει τις όποιες επιπτώσεις από το νέο φορολογικό των αγροτών και πρόσθεσε ότι, δεν υπάρχουν όσα διαδίδονται και αντίθετα οι επιπτώσεις από τη νέα φορολογία των αγροτών «είναι διαχειρίσιμες».

Και έβαλε στο κάδρο των ευθυνών για όσα γίνονται και τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο, λέγοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται, προβλέπονται από τη συμφωνία με τους εταίρους και η οποία υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα