Η κρίση «φρενάρει» τις γέννες στην Ευρώπη

Όσο η ανεργία κάλπαζε, οι γέννες έπαιρναν την κατιούσα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών Μαξ Πλανκ στη βορειοανατολική γερμανική πόλη Ροστόκ σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Δημογραφική Έρευνα». Στη μελέτη, η οποία αφορά 28 ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρεται ότι η οικονομική κρίση από το 2008 και μετά «φρέναρε» την ανοδική μέχρι τότε πορεία του ρυθμού γεννήσεων στην Ευρώπη.

Μάλιστα, όπως ήταν αναμενόμενο, «θύματα» της τάσης αυτής ήταν κυρίως οι νοτιοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Κροατία,

καθώς και η Ουγγαρία, η Ιρλανδία και η Λετονία. Η μελέτη αναφέρει ότι περισσότεροι διστακτικοί στον ερχομό ενός παιδιού είναι οι νέοι κάτω των 25 ετών, καθώς είναι αυτοί που βρίσκονται περισσότερο αντιμέτωπο με το «φάντασμα» της ανεργίας.

Αν η ανεργία αυξηθεί κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, η γεννητικότητα ανά γυναίκα στις ηλικίες 20 ως 24 ετών μειώνεται κατά 0,1 σε όλη την ήπειρο και κατά 0,3 στη Νότια Ευρώπη, σημειώνει η έρευνα.

Το ινστιτούτο τεκμηρίωσε μια ιδιαίτερα ισχυρή αλλαγή κατεύθυνσης στην Ισπανία. Η γεννητικότητα εκεί ήταν 1,24 παιδί ανά γυναίκα στην αρχή της χιλιετίας και αυξανόταν κάθε χρόνο, φθάνοντας το 1,47 το 2008, αλλά το 2009 μειώθηκε στο 1,4 καθώς η ανεργία αυξήθηκε από 8,3 σε 11,3%. Το 2011, οι γεννήσεις είχαν μειωθεί σε 1,36 ανά γυναίκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα