Η Νομοπαρασκευαστική «παγώνει» το αντιρατσιστικό

Επαρκές κρίθηκε το υπάρχον νομικό πλαίσιο από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, στέλνοντας στις καλένδες επί της ουσίας, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Όπως αναφέρεται, ο υπάρχον νόμος όπως ισχύει αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικού κολασμού πράξεων ή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία, αντιμετωπίζοντας επίσης και τη συμμετοχή σε οργανώσεις που επιδιώκουν σκοπούς που οδηγούν σε φυλετικές

διακρίσεις.

Τονίζει επίσης πως τυχόν παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν με αντίστοιχες τροποποιήσεις ή προσθήκες στον ήδη υπάρχον νόμο.

Για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, εμμέσως αναφέρει πως, μπορεί να κριθεί ακόμα και αντισυνταγματικό καθώς σε πολλά σημεία υπάρχει αόριστη διατύπωση εννοιών οι οποίες πρέπει να αποσαφηνιστούν και να εξειδικευτούν ή να αντικατασταθούν ώστε να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρερμηνευθούν.

Επαρκές το νομικό πλαίσιο λέει ο Αθανασίου

Να θυμίσουμε πως λίγο νωρίτερα (27/05), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, επανέλαβε πως δεν υπάρχει ανάγκη νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, μιλώντας στη ΝΕΤ.

«Πιστεύω ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει τις ανάγκες που η απόφαση- πλαίσιο της ΕΕ έχει θέσει για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων» υποστήριξε, αλλά αναγνώρισε ότι χρειάζονται ορισμένες παρεμβάσεις και συμπληρώσεις, που όμως, όπως είπε, δεν δικαιολογούν τον θόρυβο που υπάρχει.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά δεν λύνονται επικοινωνιακά και επισήμανε ότι το θέμα της εφαρμογής του νόμου είναι διαφορετικό από τη νομοθεσία. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως «δεν λέω ότι το υπουργείο σκέφθηκε επικοινωνιακά, αλλά τι περνά στον κόσμο».

Σύσκεψη των τριών αρχηγών

Εν τω μεταξύ για σήμερα (27.05) οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα έχουν συνάντηση στις 18:00 προκειμένου να βρουν οριστική λύση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Βάσει των ως τώρα πληροφοριών, ο πρωθυπουργός θα προτείνει μια νομοθετική παρέμβαση που θα παρακάμπτει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη.

Από τη μεριά του το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο αντιρατσιστικό νόμο επί τη βάση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, από την άλλη επιμένει ότι πρέπει «να προωθηθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαβούλευσης η οποία όπως είπε- πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως σε επίπεδο Βουλής».

Οι τριβές για το νομοσχέδιο

Πάντως σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Πέμπτη, παρουσία των δυο στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά, του γ.γ. της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκου και του βουλευτή Επικρατείας Χρ. Λαζαρίδη, το νομοσχέδιο που χαρακτηρίστηκε «ιδιώνυμο» απορρίφθηκε, ενώ η ΝΔ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να μην δοκιμάσει περαιτέρω την ανθεκτικότητα της κυβερνητικής συμμαχίας, ωστόσο το κόμμα του έχει ιδεολογικούς προβληματισμούς και δεν διατίθεται εύκολα να υποχωρήσει.

Τα άλλα ζητήματα που θα απασχολήσουν Σαμαρά-Βενιζέλο-Κουβέλη

Στη σημερινή συνάντηση οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι αναμένεται να κλείσουν και άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν, ενόψει και της νέας έλευσης της τρόικας στις αρχές Ιουνίου.

Ο κάθε αρχηγός θα επιχειρήσει να βάλει και τη δική του ατζέντα, καθώς από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι παραμένει χωρίς απώλειες ο πρωθυπουργός και η ΝΔ, ενώ οι άλλοι δυο εταίροι, εμφανίζουν πάρα πολλά προβλήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα